Erős szabályozásokért kiáltanak az Európai Unió pénzügyminiszterei

-

Átfogó kriptoszabályozást szeretne bevezetni az Európai Unió 2024-ig – derült ki két EU-s jelentésből nemrég.
Mindez azt követően történik, hogy öt európai pénzügyminisztérium is arra kérte az Európai Bizottságot, hogy „nagyon erős és nagyon egyértelmű szabályokat” fektessenek le a kriptopénzeket illetően.

Hamarosan érkezik az EU-s szabályozás

Átfogó kriptopénz-szabályozó keretrendszer várható négy éven belül az Európai Unión belül – derült ki két uniós dokumentumból, amelyekről a Reuters adott hírt pénteken:

2024-ig az EU-nak olyan átfogó keretrendszert kell megalkotnia, amely lehetővé teszi az elosztott főkönyvi technológia (DLT) és a kriptoeszközök felhasználását a pénzügyi szektoron belül.

„2024-re […] egyablakos engedélyeztetési eljárást kell kidolgozni azon területeken belül, amelyek erős potenciállal rendelkeznek a digitális pénzügyek tekintetében” – áll a dokumentumban.
Az Euractiv, egy pán-európai, az EU irányelveire specializálódott kiadvány szerint az Európai Bizottság a digitális pénzügyi stratégiát a kriptopénzekre vonatkozó további szabályokkal egyetemben fogja ismertetni, még ebben a hónapban. Kiemelték ezenfelül a Bizottság 2024-ig vett fő prioritásait.
A már meglévő kriptojavaslaton túl Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik végrehajtó alelnöke azt mondta, hogy a Bizottságnak szintén frissítenie kellene „a pénzügyi cégek által birtokolt kriptoeszközöket illető szabályokat, amelyek arra kényszeríthetik az ilyen eszközökkel rendelkező bankokat, hogy még több tőkét tároljanak biztosítékként, az ezen eszközöket illető volatilitás és kockázat miatt.

A két dokumentum megjegyzi, miszerint a törvényjavaslat tisztázni fogja majd, hogyan alkalmazhatók a már meglévő szabályok a kriptopénzekre, valamint egy sor új előírást hoz létre a rések betöltésére.
A Reuters hozzátette, hogy „szintén gondolniuk kell az ezen technológiákkal összefüggő kockázatokra”.
A dokumentumok szerint a Bizottság azt szeretné, ha a pénzügyi szektoron belüli adatmegosztás egyszerűbb legyen, hogy ezzel is ösztönözzék a versengést és a szélesebb szolgáltatáspalettát, miközben fenntartják az „azonos kockázat, azonos szabályok, azonos szabályozás” alapelvét – írták.
Az Európia Bizottság ezenfelül szeretné, ha a digitális pénzügyek fizetésekben történő felhasználása gyarapodna, lévén, hogy manapság ezek 78%-a készpénzben történik.
Az új szabályoknak 4 éven belül kell megvalósulniuk, hogy az új ügyfelek „gyorsan hozzáfoghassanak a pénzügyi szolgáltatások használatához, amint a pénzmosásellenes és személyazonossági ellenőrzések lezajlanak”.
Múlt héten a francia, német, olasz, holland és spanyol pénzügyminiszterek kérték arra az Európai Bizottságot, hogy „erős szabályokat” foganatosítson elkövetkező kriptojavaslatában, különösen az olyan globális tokenek tekintetében, mint a Facebook Libra.

Egy közös nyilatkozatban kijelentették, miszerint az EU országaiban nem lenne szabad engedélyezni a stabilcoinok működését egészen addig, amíg a jogi, szabályozói és felügyelői kihívások megoldásra nem kerülnek.

„Szeretnénk, ha a bizottság nagyon erős és nagyon egyértelmű szabályokat határozna meg, hogy elkerülhessük a kriptopénzek negatív célokra, terrorista tevékenységekre vagy pénzmosásra történő felhasználását” – mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Olvastad már? Így vásárolt 175 millió dollárnyi bitcoint a Nasdaq által is listázott MicroStrategy

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

Az Algorand törheti az előtte álló ellenállásokat

Prémium Algorand Nagyszerűen alakul az Algorand grafikonja, így további növekedésben részesülhet a kriptoelem, amennyiben a Bitcoin tartani tudja jelenlegi kimagasló szintjét. A jelenlegi emelkedő struktúra ellenálláshoz érkezet,...

A megkérdezett intézményi kereskedők 72%-a nem tervezi a kriptokereskedést

A JPMorgan Chase új felmérése szerint az intézményi kereskedők 72%-a „nem tervezi a kriptokereskedést”, míg 14%-uk öt éven belül tervez kriptovalutákkal kereskedni. Az intézményi kereskedők...

A bitcoin az emberek pénze

Robert Kiyosaki, a Gazdag papa könyvel szerzője bevallotta, hogy túl sokat nem tud a bitcoinról, de annak örül, hogy rendelkezik valamennyivel. A pénzügyi író a saját...

A Cosmos egyre népszerűbb a befektetők körében

Az Osmosis, a Cosmos Hub protokollon lévő DEX az elmúlt napokban javulást figyelt meg. A napi aktivitás tekintetében megelőzte a többi szereplőt, például az Avalanche-ot és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!