Átfogó kriptoszabályozást szeretne bevezetni az Európai Unió 2024-ig – derült ki két EU-s jelentésből nemrég.

Mindez azt követően történik, hogy öt európai pénzügyminisztérium is arra kérte az Európai Bizottságot, hogy „nagyon erős és nagyon egyértelmű szabályokat” fektessenek le a kriptopénzeket illetően.

Hamarosan érkezik az EU-s szabályozás

Átfogó kriptopénz-szabályozó keretrendszer várható négy éven belül az Európai Unión belül – derült ki két uniós dokumentumból, amelyekről a Reuters adott hírt pénteken:

2024-ig az EU-nak olyan átfogó keretrendszert kell megalkotnia, amely lehetővé teszi az elosztott főkönyvi technológia (DLT) és a kriptoeszközök felhasználását a pénzügyi szektoron belül.

„2024-re […] egyablakos engedélyeztetési eljárást kell kidolgozni azon területeken belül, amelyek erős potenciállal rendelkeznek a digitális pénzügyek tekintetében” – áll a dokumentumban.

Az Euractiv, egy pán-európai, az EU irányelveire specializálódott kiadvány szerint az Európai Bizottság a digitális pénzügyi stratégiát a kriptopénzekre vonatkozó további szabályokkal egyetemben fogja ismertetni, még ebben a hónapban. Kiemelték ezenfelül a Bizottság 2024-ig vett fő prioritásait.

A már meglévő kriptojavaslaton túl Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik végrehajtó alelnöke azt mondta, hogy a Bizottságnak szintén frissítenie kellene „a pénzügyi cégek által birtokolt kriptoeszközöket illető szabályokat, amelyek arra kényszeríthetik az ilyen eszközökkel rendelkező bankokat, hogy még több tőkét tároljanak biztosítékként, az ezen eszközöket illető volatilitás és kockázat miatt.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A két dokumentum megjegyzi, miszerint a törvényjavaslat tisztázni fogja majd, hogyan alkalmazhatók a már meglévő szabályok a kriptopénzekre, valamint egy sor új előírást hoz létre a rések betöltésére.

A Reuters hozzátette, hogy „szintén gondolniuk kell az ezen technológiákkal összefüggő kockázatokra”.

A dokumentumok szerint a Bizottság azt szeretné, ha a pénzügyi szektoron belüli adatmegosztás egyszerűbb legyen, hogy ezzel is ösztönözzék a versengést és a szélesebb szolgáltatáspalettát, miközben fenntartják az „azonos kockázat, azonos szabályok, azonos szabályozás” alapelvét – írták.

Az Európia Bizottság ezenfelül szeretné, ha a digitális pénzügyek fizetésekben történő felhasználása gyarapodna, lévén, hogy manapság ezek 78%-a készpénzben történik.

Az új szabályoknak 4 éven belül kell megvalósulniuk, hogy az új ügyfelek „gyorsan hozzáfoghassanak a pénzügyi szolgáltatások használatához, amint a pénzmosásellenes és személyazonossági ellenőrzések lezajlanak”.

Múlt héten a francia, német, olasz, holland és spanyol pénzügyminiszterek kérték arra az Európai Bizottságot, hogy „erős szabályokat” foganatosítson elkövetkező kriptojavaslatában, különösen az olyan globális tokenek tekintetében, mint a Facebook Libra.

Egy közös nyilatkozatban kijelentették, miszerint az EU országaiban nem lenne szabad engedélyezni a stabilcoinok működését egészen addig, amíg a jogi, szabályozói és felügyelői kihívások megoldásra nem kerülnek.

„Szeretnénk, ha a bizottság nagyon erős és nagyon egyértelmű szabályokat határozna meg, hogy elkerülhessük a kriptopénzek negatív célokra, terrorista tevékenységekre vagy pénzmosásra történő felhasználását” – mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Olvastad már? Így vásárolt 175 millió dollárnyi bitcoint a Nasdaq által is listázott MicroStrategy

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!