Elkerülhetetlen a digitális pénzek elterjedése

-

A Bank of America szakemberei úgy vélik, a pénz evolúciójának a következő lépcsőfokát a jegybanki digitális valuták és a stablecoinok jelentik, holott ezek inkább evolúciós zsákutcának számítanak, hiszen létezik a bitcoin, amely sokkal jobb.

A bankárok állítása szerint a CBDC-k megjelenésével a privát szektor számos résztvevője fog előnyökhöz jutni.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Hogy az adófizető állampolgárok a jól járók között lesznek-e, azt nem fejtették ki.

A bank kutatási részlege nemrégiben adott ki egy friss publikációt, amelyben a kriptopénzekkel, digitális eszközökkel, és digitális valutákkal foglalkoznak.

„A digitális pénzek elkerülhetetlenül el fognak terjedni. Az elosztott főkönyveket, a stablecoinokat, és a CBDC-ket a pénzügyi rendszerünk következő lépcsőfokaként határozzuk meg, a mai fizetési megoldások útódjának. A jegybanki digitális valuták, amelyek az elosztott főkönyvi technológiát használják, megreformálhatják a pénzrendszert, és a pénz történetében a legjelentősebb technológiai fejlesztésként szerepelhetnek.”

A jelentésben elmondják, hogy jelenleg 114 központi bank foglalkozik a digitális valuta kérdésével, tehát a világ országainak az 54%-a.

Ha érdekelnek a befektetések, akkor látogass el Ádám YouTube csatornájára, ahol kripto tartalmakkal is találkozhatsz.

A központi bankok által kiadott digitális pénzek valójában semmiféle fejlődést nem jelentenek a hagyományos pénzekhez képest, ugyanazokkal a végzetes hibákkal rendelkezik a rendszer, mint bármely fiat valuta esetén, amelyet gombnyomásra irányítanak a bankárok.

A különbség annyi, hogy maguknak a tranzakcióknak a módja változhat majd meg.

A Bank of America szerint több oka is van, amiért mindenképpen meg fognak jelenni az ilyen pénznemek a jövőben.

Ezek az okok a szokásos pénzügyi fejlődési szóvirágok, amelyeket már számtalanszor hallott mindenki.

A CBDC segít a határokon átívelő kifizetések esetén, növeli a pénzügyi inkluzivitást, és csökkenti a kockázatot, hogy a bankok elvesztik a pénzrendszer feletti irányítást.

Az első kettő az, amit a PayPal és a hasonlók csinálnak, a harmadikat pedig tőkekorlátozásnak szokták hívni a sajtóban, mikor sok kerül rá.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A magáncégekre is szükség lesz

A BoA arra is kitért, hogy mint minden esetben, szükség lesz a magánszférára és a lakosságra, hogy kövessék az utasításokat, és elfogadják a CBDC-k fejlesztését, alkalmazását.

Az államok és a központi bankok önmagukban semmiféle új pénzügyi rendszert nem tudnak kialakítani, ha nincs, aki engedelmeskedik nekik.

Ezért megfelelő motivációt kell találni, hogy a piac önként elfogadja az új rendszert.

„Arra számítunk, hogy a CBDC-k bevezetésének minden fázisában lesz, aki előnyhöz tud jutni. Az állam például jól fizető közbeszerzésekkel jutalmazhatja azokat a cégeket, amelyek hajlandóak beállni a sorba, és részt venni a programban.”

A szakemberek szerint persze kockázata is van egy digitális valutának, például növelheti a bankpánik esélyét, amikor mindenki egyszerre akarja saját tárcába kiutalni a pénzét.

Ezzel a kiutalási hullámmal viszont csökkenhet a pénzügyi stabilitás, amely gondot okozhat, főleg pénzügyileg stresszes időszakban. De erre is van megoldás a bank emberei szerint.

„A központi bank megoldhatja, hogy csökkenti az ilyen kockázatokat, hiszen például limitálhatja azt, hogy egy-egy ember mennyi pénzzel rendelkezhet. A CBDC-k esetében időlegesen, vagy állandó jelleggel lehetségessé válik, hogy a pénz tulajdonosa helyett a bank döntse el, hogy kinek mennyi lehet belőle.”


Olvastad már? A kriptovilág heti legfontosabb történései 01.22.

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Mike Mozart

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb adag bitcoint akar vásárolni a MicroStrategy

Az előző negyedévben a MicroStrategy 34 millió dollár értékben adott el bitcoint, hogy a veszteségeket le tudják írni az adójukból. A 2022-es év papíron nagy...

Bemutatkozik a CoinCharlie, a magyar kriptovaluta-váltó

CoinCharlie egy fiat-kripto váltó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén váltsák át a hagyományos pénzüket kriptopénzekre vagy fordítva. A CoinCharlie célja, hogy egyszerű, biztonságos...

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!