Elkerülhetetlen a digitális pénzek elterjedése

-

A Bank of America szakemberei úgy vélik, a pénz evolúciójának a következő lépcsőfokát a jegybanki digitális valuták és a stablecoinok jelentik, holott ezek inkább evolúciós zsákutcának számítanak, hiszen létezik a bitcoin, amely sokkal jobb.

A bankárok állítása szerint a CBDC-k megjelenésével a privát szektor számos résztvevője fog előnyökhöz jutni.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Hogy az adófizető állampolgárok a jól járók között lesznek-e, azt nem fejtették ki.

A bank kutatási részlege nemrégiben adott ki egy friss publikációt, amelyben a kriptopénzekkel, digitális eszközökkel, és digitális valutákkal foglalkoznak.

„A digitális pénzek elkerülhetetlenül el fognak terjedni. Az elosztott főkönyveket, a stablecoinokat, és a CBDC-ket a pénzügyi rendszerünk következő lépcsőfokaként határozzuk meg, a mai fizetési megoldások útódjának. A jegybanki digitális valuták, amelyek az elosztott főkönyvi technológiát használják, megreformálhatják a pénzrendszert, és a pénz történetében a legjelentősebb technológiai fejlesztésként szerepelhetnek.”

A jelentésben elmondják, hogy jelenleg 114 központi bank foglalkozik a digitális valuta kérdésével, tehát a világ országainak az 54%-a.

A központi bankok által kiadott digitális pénzek valójában semmiféle fejlődést nem jelentenek a hagyományos pénzekhez képest, ugyanazokkal a végzetes hibákkal rendelkezik a rendszer, mint bármely fiat valuta esetén, amelyet gombnyomásra irányítanak a bankárok.

A különbség annyi, hogy maguknak a tranzakcióknak a módja változhat majd meg.

A Bank of America szerint több oka is van, amiért mindenképpen meg fognak jelenni az ilyen pénznemek a jövőben.

Ezek az okok a szokásos pénzügyi fejlődési szóvirágok, amelyeket már számtalanszor hallott mindenki.

A CBDC segít a határokon átívelő kifizetések esetén, növeli a pénzügyi inkluzivitást, és csökkenti a kockázatot, hogy a bankok elvesztik a pénzrendszer feletti irányítást.

Az első kettő az, amit a PayPal és a hasonlók csinálnak, a harmadikat pedig tőkekorlátozásnak szokták hívni a sajtóban, mikor sok kerül rá.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A magáncégekre is szükség lesz

A BoA arra is kitért, hogy mint minden esetben, szükség lesz a magánszférára és a lakosságra, hogy kövessék az utasításokat, és elfogadják a CBDC-k fejlesztését, alkalmazását.

Az államok és a központi bankok önmagukban semmiféle új pénzügyi rendszert nem tudnak kialakítani, ha nincs, aki engedelmeskedik nekik.

Ezért megfelelő motivációt kell találni, hogy a piac önként elfogadja az új rendszert.

„Arra számítunk, hogy a CBDC-k bevezetésének minden fázisában lesz, aki előnyhöz tud jutni. Az állam például jól fizető közbeszerzésekkel jutalmazhatja azokat a cégeket, amelyek hajlandóak beállni a sorba, és részt venni a programban.”

A szakemberek szerint persze kockázata is van egy digitális valutának, például növelheti a bankpánik esélyét, amikor mindenki egyszerre akarja saját tárcába kiutalni a pénzét.

Ezzel a kiutalási hullámmal viszont csökkenhet a pénzügyi stabilitás, amely gondot okozhat, főleg pénzügyileg stresszes időszakban. De erre is van megoldás a bank emberei szerint.

„A központi bank megoldhatja, hogy csökkenti az ilyen kockázatokat, hiszen például limitálhatja azt, hogy egy-egy ember mennyi pénzzel rendelkezhet. A CBDC-k esetében időlegesen, vagy állandó jelleggel lehetségessé válik, hogy a pénz tulajdonosa helyett a bank döntse el, hogy kinek mennyi lehet belőle.”


Olvastad már? A kriptovilág heti legfontosabb történései 01.22.

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Mike Mozart

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance elindítja a világ első kriptopénz háromoldalú megállapodását

Az együttműködés teljesen megváltoztatja a Web2 banking kriptopénz-szolgáltatásokkal való együttműködésének módját A Binance (BNB) új fejlesztése lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a kereskedési biztosítékot...

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!