Egyre erősebb a dollár dominanciája a nemzetközi kereskedelemben

-

A globális kereskedelemben egyre inkább a dollárt használják, ez derül ki a SWIFT adataiból.

A vezető nemzetközi pénzügyi rendszer világszerte több, mint 11 ezer pénzintézetet, bankot, piacot és vállalatot kapcsol össze, több, mint 200 országban.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A tranzakciók elemzéséből pedig kiderül, hogy a dollár továbbra is az első számú választás.

A számok alapján elmondható, hogy júliusban a tranzakciók 46%-át dollárban számolták el, ez rekordot jelent, ilyen magasan még sosem állt ez az érték.

A SWIFT évente átlagosan 200 millió tranzakciót bonyolít le. A dollárban végzett ügyletek növekvő száma mások kárára történhet csak meg, és a legnagyobb vesztesnek az euró tekinthető, amely 2012-ben szintén 46%-os részesedéssel rendelkezett.

Az eurózóna közös valutájának a dominanciája fokozatosan csökken, és nemrégiben új aljakat ért el, és 25% alá esett a részesedése a nemzetközi kereskedelemben.

A SWIFT adataiból az is kiderül, hogy van egy másik valuta, amely használatának a mértéke folyamatosan emelkedik, ez pedig a kínai jüan.

Idén júliusban a világkereskedelemben bonyolított tranzakciók több, mint 3%-át jüanban számolják el, ez 2010-ben ennek csupán a töredéke, 0,03% volt.

A jüan népszerűsége azért növekszik, mert egyre több ország kezdi el azt favorizálni a dollár ellenében, és a nemzetközi kereskedelemben inkább a jüant használják, nem pedig az amerikai valutát.

A dollártól való függetlenedést főleg a BRICS tagországok, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika szorgalmazza.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A gazdasági szövetség a napokban tartotta a 15. éves csúcstalálkozóját, és a vezetők egyetértettek abban, hogy az egymás közötti kereskedelemben, és a nemzetközi fizetések esetén is amennyire csak lehet, a saját valutákat kell előtérbe helyezniük.

A világ számos szakértője véli úgy, köztük a Nobel-díjas Paul Krugman is, hogy a dollár egyeduralma nem fog örökké tartani, de a közmegegyezés alapján a kínai jüan egyelőre nem jelent valódi veszélyt az USD hegemóniájára.

Olvastad már? A Bitcoin tranzakciós díjak 15%-ot estek ezen a héten

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Gary Gensler: A Bitcoin nem jelent biztonságot

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtti szerdai meghallgatáson Gary Gensler, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) elnöke tisztázta álláspontját a Bitcoinról, és Patrick McHenry, a bizottság...

Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

Vendégbejegyzés A kriptovaluták az elmúlt néhány évben teljesen forradalmasították az internetes fizetést. Számos kereskedő oldalán jelentek meg a digitális fizetőeszközök mint fizetési mód, így biztonságos és...

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!