A bitcoinbányászás új életet adhat egy bezárt orosz alumíniumgyárnak, amely elvesztette hozzáférését az amerikai ügyfelekhez az USA 2018. áprilisi szankciói miatt.

Dmitrij Maricsinyev, a Russian Mining Companytól Oroszország-szerte növelni akarja a bitcoinbányászást. Ehhez felvásárolta a Nadvojcij Alumíniumüzemet (NAZ) Karéliában.

Alumíniumból bitcoin

Az amerikai Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (OFAC) még áprilisban rótt ki szankciókat a NAZ anyavállalatára, a Rusalra, mivel tulajdonosa, Oleg Deripaszka kapcsolatokkal rendezik a Kremlnél, így az USA „orosz oligarchának” tartja.

Deripaszka azóta feladta tőkéjét a Rusalban. A cég elleni szankciókat eltörölték, a nadvojciji üzemben azonban nem indult be az alumíniumgyártás.

A Rusal egy képviselője megerősítette, hogy a régi gyár egyes részeit kiadták az RMC-nek. Az RMC mellett más tulajdonosok is vannak, részleteket azonban nem tudni.

Marinyicsev szerint az RMC egy olyan digitális csomópontot szeretne alapítani a gyárban, amely világszerte árulna számítási teljesítményt. Teljesen eufórikus volt a projekttel kapcsolatban. Elmondta:

A gyár veszteséges a Rusal számára, az itt gyártott villamosenergia nincs kihasználva, az itt élő embereknek pedig nincs munkahelyük. Az az ötletünk, hogy újjáalakítjuk a gyárat, és eladjuk számítási teljesítményét szolgáltatásként, pontosabban informatikai szolgáltatásként.

A bitcoin és kriptopénzek bányászásában, valamint a neurális hálók és mesterségesintelligencia-fejlesztésben jártas emberek számára hasznos lehet ez a fajta szolgáltatás.

Mi lenne, ha ők uralnánk a bitcoin globális bányászatának 20%-át

Az RMC képviselője szerint Marinyicsev megállapodást kötött az egyesült királyságbeli Cryptonex kriptotőzsdével. Célja, hogy a cége adja a világ bitcoinbányász tevékenységének 20%-át. Ez meglehetősen ambiciózus terv.

Tíz percenként kerül kibányászásra egy bitcoinblokk. Ez azt jelenti, hogy havonta 4320 blokk kerül kibányászásra. A jelenlegi blokkjutalom 12,5 bitcoin. A bitcoin jelenlegi, 9426 dolláros árfolyamával havonta 507,6 millió dollár jelent. Ennek 20%-a 101,5 millió dollár.

Jurij Pripacskin, az Orosz Kriptogazdaságok és Blokklánc Szövetság (RACIB) elnöke úgy hiszi, hogy a kriptobányászás minden résztvevő számára előnyös lehet. Tudja azonban, hogy ez a villamos áram árától is függ.

„Moszkvában elég magas a villamos energia ára, emiatt jövedelmezőbb lehet valamilyen más helyen bányászni.”

Azzal kapcsolatban is szkeptikus, hogy egyetlen bányászközösség adhatná a globális teljesítmény 20%-át.

„Nagyon sokan bányásszák ezt a kriptopénzt. Reálisabb lenne a forgalom 5-7%-ra összpontosítani, és még ez is nagyban függ a helyi áramköltségektől.”

Olvastad már? 1 napig ismeretlen bányász uralta a bitcoin cash hashrátájának 50%-át

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂