Az iparág egyik legismertebb szakértője szerint a kormányok még a nagy bitcoinkészletek felvásárlásával sem fogják tudni megszerezni a kontrollt a hálózat fölött.

AMMOUS: A hodlerek nem fogják eladni

Egy október 28-i Twitter-beszélgetés során Saifedean Ammous, a „Bitcoin Standard” című könyv szerzője szállt be az elmélkedésbe, hogy vajon a jövőben bedőlhet-e a BTC:

„A BTC emelkedése sem a hosszú távra befektetőket, sem a hodlereket nem fogja meggyőzni, hogy eladjanak. Fiat pénzekből bármennyit lehet nyomtatni, a bitcoin eladását így semmi sem motiválja. Azt gondolom, rengeteg hodler sosem fog megválni a bitcoinjától, semennyi fiat pénzért cserébe sem. Persze lehet, hogy abból fognak költeni, de sosem fognak csak fiat pénzt tartani, nulla bitcoin mellett. Minél magasabb az ár, ez annál inkább így lesz. Ha az USD 10 satoshira esik, mi okod lenne bármennyi dollárt is birtokolnod?”

Ammous tweetje az American HODL nevű felhasználónak szóló válasz volt.

Szerinte idővel a kormányok befolyásolni tudják majd az árfolyamokat, egyszerűen a hodlerek vagyonának a „kivásárlásával”. Ezután egy masszív eladási hullámmal bedöntik a piacot.

Adam Black, a Blockstream fejlesztőcég ügyvezetője is hasonló kritikát fogalmazott meg:

„Mikor a bitcoin teljesen „beérik”, elér egy stabil piaci állapotot néhány év múlva, tedd fel magadnak a kérdést, tényleg kellene diverzifikálnod? Egy bizonyos ponton túl nehéz egy inflációs pénzügyi környezetben az értéket megőrizni, szóval miért akarnál részesedést belőle?”

Az országokat a saját törvényeik bénítják meg

A beszélgetés annak apropóján indult, hogy a Kínából érkező politikai hírek hatására a bitcoin egy váratlan kiugrást produkált, 35%-os emelkedéssel.

A BTC/USD páron már előtte is látszott egy jelentős erősödés, ahogy sokan komoly kormányzati aggodalmakra, reakciókra számítottak.

A sajtóban már olyan híreket is olvashattunk, hogy ha az USA megpróbálná betiltani a bitcoint, annak akár 100 ezer dollárig kellene emelkednie.

Ammous erről is beszélt korábban, ironikusan pont annak kapcsán, hogy miért is nem vonzó a fiat pénz.

Júliusban, miután Trump bírálta a kriptókat, egyszerűen megfogalmazta a lényeget:

A bitcoint nem könnyű betiltani. Ha az emberek használni akarják, meg is találják majd a módját.

Érvelése szerint, ha a nemzetközi bankrendszer még mindig aranyfedezettel működne, és a kormányok nem befolyásolnák a monetáris politikát, a különböző államok nagyobb eséllyel szállnának szembe a bitcoinnal:

„Ha meg akarnád állítani, akkor ahhoz meg kellene oldanod, hogy az emberek ne akarják használni. Erre semmi sem alkalmas jobban, mint a szabad pénzpiac, amely aranyfedezeten alapul.”

Nos, a világon nem létezik ilyen pénzpiac.

Olvastad már? A security és utility tokenek közötti különbség

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂