Mindenki a bitcoinra figyel, és így a befektetők szinte lemaradtak a defi éppen aktuális sztárjáról, a Saffron Finance, vagy más néven Spice-ként emlegetett SFI token rallijáról.

Hogy mi okozta ezt az emelkedést, egyelőre rejtély. A fejlesztőcsapat teljesen anonim, és az okosszerződések auditálatlanok.

Mégis, az előző két nap alatt 400%-ot emelkedett az ára, ha pedig az öt nappal ezelőtti induló árfolyamot vesszük alapul, akkor még nagyobb emelkedést tapasztalunk.

Egyáltalán mi is ez a Saffron Finance?

A legegyszerűbben úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a BarnBridge protokoll másolata, mindkettő úgynevezett szektorokra bontja a befektetési lehetőségeket.

A BarnBridge csapatáról ráadásul elég sok infót összegyűjtöttek már a közösség tagjai, többek között azt is tudni lehet, hogy a Synthetix alapítója, Kain Warwick is a befektetőik között van.

Ez a szektoros dolog úgy működik, hogy különböző faktorok szerint szétválasztják az egyes projekteket. A megoldás a hagyományos pénzügyek világából származik, ahol az egyes befektetői igényekhez alakítják hozzá az ajánlott elemeket a portfóliókba.

Például egy feltörekvő eszköz magasabb kockázattal jár, de a hozama is több, míg egy stabil, beérett instrumentum kisebb kockázatot hordoz, de értelemszerűen a hozama is kisebb.

Pár héttel a BarnBridge indulása után egyszer csak feltűnt a Saffron a porondon, egy Discord, és egy Telegram csoporttal. Az első napokban nagy volt a csend, de aztán nyilvánvalóvá vált, hogy a BarnBridge egyelőre nem rendelkezik működő termékkel, a Saffron viszont igen.

Az első kiadott termékük a Compound Dai likviditásához szolgáltatott tőkét, és akik rajta keresztül léptek be a poolba, azok SFI tokeneket is kaptak.

Az anonim fejlesztőcsapat ellenére a kezdeményezés nagy figyelmet kapott a Twitteren, és a defiben komolynak számító szereplők is pozitívan nyilatkoztak róla, többek között a Spartan Capital és a Mechanism Capital is elismerte a Saffron munkáját.

A magyar INLOCK-nál több mint 8% fix éves kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A token-ökonómia is előrevetítette a pumpot

A CoinGecko adatai alapján látható, hogy a listázási ár 30-40 dollár között volt az SFI esetében, ez először 150-200 dollár közé emelkedett, majd az előző két nap során már 800 dollárig ralizott. Mostanra a kapitalzációja 80 millió USD környékén mozog.

A rali pedig elsősorban a felfokozott érdeklődés miatt indult. Rengetegen tweeteltek róla az előző napokban, és egyszerűen ezzel felkeltették mások figyelmét.

Kövesd automatikusan a legsikeresebb kereskedőket, és hozd ki a legtöbbet befektetésedből – regisztrálj a PrimeXBT-re promóciós linkünkön keresztül!

A másik ok az egyedi token-ökonómiában keresendő

Mikor letétet helyezel el, a Saffron az SFI:Dai tokeneket 1:1000 arányban kezeli. Ez alaposan ösztönöz arra, hogy használd az SFI-t, és egy hekkelés esetén is leegyszerűsíti a hibajavítást.

Ez ráadásul azért is érdekes, mert ha SFI-t helyezel el a kockázatosabb, de magasabb hozamú termékbe, az úgynevezett junior-ba, akkor még többet tudsz kapni belőle.

Így ezzel a módszerrel tulajdonképpen egyfajta öngerjesztő kört hoztak létre az SFI számára:

  • A junior jónak tűnik, mert magas hozamot ad.
  • A felhasználók be akarnak szállni, SFI-t vesznek, az ár felmegy.
  • Emiatt elkezd megnőni a hozam is, még jobbnak tűnik.
  • Még többen vásárolnak, és így tovább.

Az elemzők mindenesetre most megosztottak, hogy a token most nem túlárazott-e így. Viszont az biztos, hogy ez a fajta token-ökonómia, bár értéket hoz a defibe, egészen biztosan komoly buborékokat tud fújni rövid távon.

Olvastad már? 4 mutató alapján korrekció várhat a bitcoin árfolyamára, vajon még előtte eléri a 20.000 dollárt?

Forrás:  cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂