Egy amerikai szenátor szerint a Federal Reserve felelős a bankcsődökért

-

Az elmúlt hetekben több amerikai bank is bajba került. A Silicon Valley Bank mellett a Signature Bank is leállt, és Elizabeth Warren szenátor szerint itt az ideje, hogy mindenre kiterjedő nyomozással tárják fel ennek okait.

A szenátor szerint a Fed elnöke, Jerome Powell közvetlenül is felelőssé tehető az eseményekért.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Warren nyílt levelet küldött az Államkincstár, a Szövetségi Betétbiztosító, és a Federal Reserve Board számára is, március 18-án, amelyben vizsgálat elindítására szólította fel őket.

„Azért írok, hogy felszólítsam Önöket, mindenre kiterjedő, független vizsgálatra van szükség mind a bedőlt bankok menedzsmentje esetén, mind pedig a szabályozói, felügyeleti problémák terén, amelyek az elmúlt hetekben a Silicon Valley Bank és a Signature Bank leállásához vezettek. Az ország történelmében ezek a második illetve a harmadik legnagyobb bankcsődnek számítanak. Az előzetes eredményeket már 30 napon belül látni akarjuk.”

Az SVB március 10-én állt le, hatósági rendeletre, a Signature Bankot pedig kisajátította a New York Állami Pénzügyi Felügyelet, pár nappal később.

Warren elmondta, hogy a bankok helyzete komoly veszélyt jelentett, és a gazdasági nehézségek továbbterjedésének a kockázata is fennállt, amely komoly bajba sodorhatta volna a bankszektort és a pénzrendszert.

Ezt csak úgy tudták elkerülni, hogy a Fed és a Betétbiztosító közösen felléptek, és több milliárd dolláros mentőcsomagot biztosítottak a bankbetétek számára.

Warren elmondása szerint a bankok vezetősége rosszul kezelte a kockázatokat, nem tett megfelelő lépéseket, és a hibáikért felelősséggel tartoznak.

A szenátor úgy fogalmazott, hogy a rossz lépések a szabályozói változások sorozata miatt következhettek be, hiszen a Kongresszus és az elnökség lehetővé tette, hogy a bankok kedvezőbb szabályok alapján működhessenek, és így az SVB és a Signature Bank kulcsfontosságú szabályokat tudott kikerülni.

Emellett a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell negatív szabályozói változásokat eszközölt, a bank felügyeletét ellátó részleg, a San Francisco Fed pedig figyelmen kívül hagyta a jeleket, amelyek előre vetítették a bank problémáit.

Warren szerint ez olyan működési környezetet teremtett, amelyben a bedőlés elkerülhetetlenné vált.

„Kritikus fontosságú, hogy a vizsgálat és a nyomozás a lehető legfüggetlenebb legyen, hogy sem a banki vezetőség, sem a szabályozók ne befolyásolhassák, hiszen pontosan az ő akcióik vezettek a jelenlegi helyzethez. Kifejezetten fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerülhető legyen a kapcsolat a Fed elnökével, Jerome Powellel, aki hosszú listával rendelkezik az elhibázott döntéseiről, és közvetlen felelősséggel tartozik a szabályozói magatartásával, amelyet ezzel a két bankkal kapcsolatban tanúsított.”

A szenátor szerint Powell rendszeresen eltereli a szót, ha felmerül, hogy a vezetése alatt milyen szabályozói ballépések tűntek fel, márpedig ha az eddigi jelentések igazak, akkor Powell több alkalommal is indokolatlanul avatkozott be az események alakulásába.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Egy, a CNBC-nek adott interjújában sem rejtette véka alá a véleményét, és elmondta, hogy Powellnek mindössze két dolga van, a monetáris politikával kell foglalkoznia, és a szabályozással, és a jelenlegi helyzet alapján egyiket sem végzi jól, és nem is szabadna a Fed elnökének lennie.

Warren korábban azt is mondta, hogy a két bajba került bank anélkül nyújtott szolgáltatást kriptopiaci ügyfeleknek, hogy meghozta volna a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

zeta

Olvastad már? Az 1 millió dolláros Bitcoin árat Adam Cochran „lehetetlennek” tartja

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!