A HashCash Consultants vállalat az általa ajánlott blokklánc-megoldásokat az egészségügyi szektor területére is kiterjesztené.

A napokban megjelent sajtóhírek alapján a kaliforniai cég partnerkapcsolatra lép az egyik gyógyszeripari óriással – azt ugyan nem osztották meg, hogy melyikkel –, hogy egy blokklánc-platformot hozzanak létre a dns-szekvenáláshoz, és az azon alapuló precíziós kezelésekhez.

Blokklánc és genetika

Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a DNS és a hozzá kapcsolódó adatok a tulajdonosaik fennhatósága alá kerüljenek. Jelenleg az ilyen típusú információk tárolása adatvédelmi és átláthatósági problémákkal jár együtt.

A HashCash ügyvezetője, Raj Chowdhury elmondása szerint egy blokklánc-alapú platform segíthet abban, hogy a betegek a profilozás és diagnózis után a számukra legmegfelelőbb terápiát választhassák ki.

A genetikai elemzés alapján az egészségügyi szakemberek már a közeli jövőben, néhány esetben pedig már ma is képesek lehetnek a betegekre kockázatot jelentő genetikai problémák azonosítására.

A HashCash célja, hogy az általa létrehozott platform elegendő adatot szolgáltasson a precíziós gyógyszerek elkészítéséhez, amelyek kifejezetten a gének elemzése alapján vannak személyre szabva. Ilyen megoldás jelenleg még nem létezik a piacon, két okból.

Először is nem létezik olyan adatbázis, amely biztosítaná ezeket az információkat. De ha létezne is, itt jön a képbe a második probléma, nincs jogszabályi környezet, amely biztosítja, hogy az ilyen adatok megfelelően felhasználhatóak.

A HashCash a blokklánc-technológia segítségével mindkét problémára megoldást tud nyújtani.

A platformjuk használható lesz a páciensek, egészségügyi dolgozók, államok, kutatók számára is.

Mindannyian részt vehetnek egy-egy gyógykezelés megalkotásában, a blokklánc pedig megfelelően biztosítani fogja a hozzáférhetőséget és az információk kontrollját és megosztását.

Biológia és blokklánc

Maga az ötlet a két terület kombinációjára, nem új. A Nebula Genomics vállalat is lehetővé teszi, hogy a felhasználóik beküldjék hozzájuk a dns-mintájukat, és személyre szabott ajánlatokat kaphatnak a segítségükkel.

Mindenesetre érdemes fokozott figyelemmel fordulni az ilyen technológiák együttes használatára. Az a transzparencia, amelyet ilyen esetekben a blokklánc biztosíthat, kifejezetten hasznos lehet.

Viszont ezzel szemben komolyan csökkentheti az adatbiztonságot, és etikailag megkérdőjelezhető felhasználáshoz vezethet.

Olvastad már? A bitcoin 4200-ig esik az év végi kiárusítás után, vélik az elemzők

Forrás: btcmanager.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂