A kínai jegybank új, jobb szabványt állítana az új pénzügyi technológiák szabályozására. A Xinhua hírgynökség szerint az új szabályozások a fintech ipar 17 különböző ágazatára hathat ki, köztük a blokkláncra, a mesterséges intelligenciára és a felhőalapú szolgáltatásokra.

A kínai jegybank élen jár a fintech ipar szabályozásában

Több hónapnyi bizonytalanság után úgy tűnik, hogy Kína vezető szerepet szeretne a blokklánc és kriptopénzek terén. A növekedés és innováció azonban megfelelő szabályokat kíván, így az ország ezen a területen is fejlődni szeretne.

Az állami Xinhua hírügynökség cikke szerint a Kínai Jegybank vezeti a szabályozásokat. Jifej Fan, a jegybank alelnöke a Nemzeti Technológiai Bizottság ülésén elmondta, hogy a jegybank az egész fintech szektorra érvényes új szabályozásokat fog bemutatni.

Hozzátette, hogy a kínai fintech ipar nem rendelkezik a megfelelő szabályozásokkal, így frissíteni kell azokat.

Fan a konferencián elmondta riportereknek:

„A pénzügyi szolgáltatások jelenlegi szabályozása nem tiszta és nem elég erős az ipar magas minőségű fejlesztéséhez.”

A Kínai Jegybank fogja szabályozni a blokkláncot

Az új szabályozások az ország virágzó fintech iparának minden alkategóriájára érvényes lesz. A Xinhua szerint a jegybank 17 különböző kategóriára osztotta fel az ipart. Ilyenek a felhőalapú szolgálatások és a mesterséges intelligencia.

A blokklánc is a 17 kategória egyike, de Fan nem részletezte a többi kategóriát. A mobilfizetések, valamint a hang- és képanyagok felismerésének technológiája jól körülírt szabályokkal rendelkezik, a nemrég bevezetett szabályozásnak köszönhetően.

Nem ez lenne az első, egész iparágakat érintő szabályozás a kínai kormánytól. A Xinhua megírta, hogy a kormány nemrég újabb a blokkláncprojektekre érvényes szabályokat írt, és több mint 500 különböző projekt és cég profitálhatot az új szabályokból.

Emellett szabályozások egy újabb köre lépett érvénybe 11 különböző fintech kategória számára, melynek célja a digitális fizetések javítása az országban.

Ez csak a legújabb lépés a kínai hatóságoktól, hogy az ország megtartsa vezető szerepét a kriptopénzekben és a blokkláncban.

Novemberben végül kukázták a szabályokat, amely betiltotta volna a kriptopénzek bányászását az országban.

Olvastad már? A bitcoin 4200-ig esik az év végi kiárusítás után, vélik az elemzők

Egyes pletykák szerint Kínában akár egy bankok által futtatott kriptopénz is napvilágot láthat.

Forrás: cryptoslate.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂