Az amerikai felnőttek 75%-a hallott már a bitcoinról. Azonban tudásuk nem mindig megbízható forrásból származik, így összeszedtük a bitcoinnal kapcsolatos 5 legnagyobb tévhitet.

A bitcoinnal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek
1. A bitcoin anonim

Nem meglepő, hogy ez az egyik vezető tévhit. Még a YouGov által közölt kérdőív is az alábbi kérdést teszi fel:

„A kriptopénz egy digitális vagy virtuális pénz, melyet decentralizált, biztonságos, és sok esetben anonim módon terveztek. Mindezeket észben tartva az alábbiak közül melyik kriptopénzekről hallott már?

Sokan nem tudják, hogy a bitcoin blokklánca publikus. Bárki láthatja a 2009-es születése óta történt összes tranzakciót a blokkfelfedezők segítségével.

Azonban annyi igaz, hogy a nagy betű- és számhalmaz nem fog sokat jelenteni az átlagember számára. Azonban a bitcointranzakciók könnyebben lekövethetőek, mint a készpénz, így a kormányok sokkal könnyebben lekövethetnek valakit anélkül, hogy a pénze anonim lenne.

Tulajdonképpen a hatóságok egyre sikeresebbek a blokkláncon zajló tranzakciók feltárásában.

2. Csak bűnözők használják

A bitcoinnak már régóta nagy problémája, hogy a Silk Road fennállása óta a bűnözéssel asszociálják az emberek.

A dark weben üzemelő piacon illegális javakat és szolgáltatásokat lehetett vásárolni és eladni, így sok illegális aktivitás zajlott, melyeket bitcoinban fizettek.

Emellett a zsarolóprogramok is előszeretettel használják a bitcoint, ugyanis elektromos, gyors és egyszerű.

Azonban a tranzakciók átláthatósága és nyíltsága miatt a bűnözők általában falba ütköznek, mikor fiatra váltanák bitocinjukat. Arról nem is beszélve, hogy a tranzakciók láthatók.

A bitcoinnak hatalmas szerepe volt a különböző gyermekpornográfiával foglalkozó weboldalak bezárásában, ugyanis a bitcoincímek segítségével tudták lenyomozni az oldalt futtató szervert.

Ezzel a bitcoin sokkal rosszabb valuta a bűnözők számára, mint az amerikai dollár (amely még mindig a legnagyobb kedvencük). A 100 dolláros címletek nagy része az Egyesült Államokon kívül drogdílerek tulajdonában van. Korábban a Messari is megírta, hogy minden 1 dollárnyi bitcoinhoz képest, amit a darkneten költenek el, nagyjából 800 dollárt mosnak tisztára.

Ha ez nem lenne elég, egy kutatás rávilágított, hogy az amerikai dollár 90%-án találni nyomokban kokaint. Lehet, hogy a bűnözők is használják a bitcoint, de ez nem jelenti azt, hogy csak ők használnák.

3. A hálózat hackertámadásoknak van kitéve

Egy másik tévhit, hogy a bitcoin hálózatát hackertámadások érhetik. A média folyamatosan a tőzsdék csalásairól és feltöréséről beszél, valamint áldozatok történeteiről, akik elbukták vagyonukat, így érthető, ha sokan úgy hiszik a bitcoin nem biztonságos.

A valóság azonban az, hogy a bitcoin blokkláncát sosem törték még fel. A kriptotőzsdék feltörése mindig az oldal biztonsági rései miatt történik, például, ha az ügyfelek vagyonát online is elérhető, ún. forró tárcákban tárolja az oldal.

Most, hogy a hálózat egyre decentralizáltabb és a hashráta is új csúcsot ért el októberben, a rendszer biztonságosabb, mint valaha.

Egyetlen entitás sem rendelkezik elég számítási teljesítménnyel, hogy támadást indítson a világon szétosztott több mint 10 000 csomópont ellen.

4. Csak a netes kockáknak való

Az iparban sok szó esik a blokkláncról, a bányászásról, hashrátákról, a nehézség állításról, hard forkokról, kódolásról és bányagépekről, így sokan azt hihetik, hogy a bitcoin csak kockáknak való.

Ebben akár valamennyire még igazuk is lehet. Azonban a bitcoin egyik alapvetése, hogy egy univerzális peer-to-peer értékátadási eszköz, mellyel bárki intézhet fizetéseket a világban, közvetítők nélkül.

A protokoll nem csak a technikai adataiból áll. A pénzügyi elérhetőség és szabadság mellett egy vagyontárolási eszköz is, amely sorra bizonyítja, hogy nem csak a programozó informatikusok eszköze.

Most, hogy a kormány legmagasabb szintjeiben is szó esik róla az USA-ban, Venezuelában és Kínában is, az átlagemberek is egyre jobban figyelnek rá.

5. Egy kormány leállíthatja a bitcoint

A bitcoin már számos országban “tiltották be”, Kínában pedig illegális a kereskedése, így sokan azt hihetik, hogy egy kormány leállíthatja.

Andreas Antonopoulos a következőt felelte, mikor arról kérdezték, hogy „nem aggódik-e amiatt, hogy egy nagy nemzetállam aktívan felléphet a bitcoin ellen:

„Emiatt egyáltalában nem aggódom, ezt már nem lehetne megtenni a bitcoinnal. A bitcoin annyi számítási teljesítménnyel bír, hogy egyetlen nemzetállam sem tudná megdönteni számításokon keresztül.”

A vezető kriptopénzt nem lenne könnyű megdönteni, ugyanis hatalmas mennyiségű chipgyártást és egy koordinált támadást igényelne, hogy elfoglalják a következő 10 perc blokkját.

Ezen a ponton a támadó felfedné magát, kizárnák és több milliárd dollárt veszítene a semmiért.

Olvastad már? Mi az Ethereum, és hogyan mükődik

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂