Csúcson a venezuelai bitcoin-forgalom

-

A venezuelai lakosság egyre több bitcoin vásárol fel, hogy elkerüljék a nemzeti valutájuk értéktelenedésének hatását.

Páratlan pénzügyi krízis

Egykor Venezuela volt a latina-amerikai térség egyik leggazdagabb országa, a kontinens legmagasabb életszínvonalával. Az olajtartalékaik a világ legnagyobbjai közé tartoznak, beleértve Szaúd-Arábiát is.

A nyersanyagokban gazdag ország hatalmas pénzügyi válságot él át, olyan mértékű inflációval, amelyet a Weimari Köztársaság bukása óta nem látott a világ. Igazából a helyzet még annál is rosszabb.
Az ország problémái akkor kezdődtek, mikor az olajár nagyot zuhant. A Hugo Chavez, az előző elnök által indított számos szociális program anyagi hátterét az olajbevételekből fedezték.
Chavez nagymértékű élelmezési, lakhatási programokba fogott, és számos intézkedést hozott a nyomor felszámolására. Ezek miatt extrém módon népszerű volt a venezuelai lakosság körében.
Az olajárak csökkenésével a szociális programok folytatása gazdasági nehézségekhez vezetett. A kormányzat pedig úgy döntött, inkább az inflációt és a pénznyomtatást választja, nem nyúl azokhoz a programokhoz, amelyektől a nemzet szegényebb lakosai függtek.
Mostanra ez odáig fajult, hogy a mindennapokban a lakosság egyszerűen nem tud árukat és szolgáltatásokat vásárolni, mert a pénz elvesztette az értékét. Ezért pedig sok venezuelai dönt úgy, hogy a pénzéből inkább bitcoint vásárol, hogy a vagyonát egy kevésbé inflálódó valutában tartsa.
Ezzel pedig kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak, hiába próbálja a kormány irányítani a pénzforgalmat.

A bitcoin, mint menekülőút

A The Block-tól Larry Cermak tweetelt a localbitcoins.com venezuelai rekordjairól. A többi gazdasági nehézséggel küzdő ország közül, mint amilyen Argentína, Törökország vagy Irán, Venezuelában jelentősen magasabb a bitcoin-vásárlási volumen, amellett, hogy ezek esetében is növekvő érdeklődés tapasztalható.


A bitcoin nagyon is jól jött a venezuelai kriptósoknak és bányászoknak, hiszen az állam ráadásul olcsó, szinte ingyenes elektromos áramot biztosít a lakosság számára.
Ahogy a valutaválság mélyült, a bányászat először tiltott lett, majd később a kormány legalizálta és szabályozta. Ez előrelépés a kezdetekben tapasztalt ellenzéshez képest.
A helyi kormányzat akkor változtatott az álláspontján, mikor egyben ki is hirdette a világ első állami kibocsátású és állami fedezettel rendelkező kriptopénzét, a Petrót. Ahogy a tőkeszabályok szigorodtak, hogy megakadályozzák a vagyon kimentését az országból, sok venezuelai lelt rá a bitcoin igazi előnyére.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. A részletekért kattints!

A cenzúrázhatatlanság, és akár a határokon átnyúló pénzküldés lehetősége felbecsülhetetlen egy ilyen szituációban. Jelenleg a bitcoin a külföldi valutákhoz hasonlóan, mint amilyen a dollár vagy az euró, a mindennapi pénzforgalom eszköze is az országban.
Rengetegen hagyták el az országot, hogy jobb megélhetési lehetőségek után nézzenek, így hatalmas azoknak is a száma, akik olcsó és közvetlen módon szeretnének pénzt küldeni az otthon maradottaknak.
Ha a hiperbitcoinizáció úgy fog megtörténni, ahogyan sokan reménykednek benne, akkor a most válságban lévő venezuelaiak a világ leggazdagabbjai közé fognak tartozni, ahogy az árfolyam parabolikusan megemelkedik.

Olvastad már? Melyik kriptovaluta a legnépszerűbb a befektetők körében?

Forrás: bitcoinist.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Egy kriptó, amelynek hatodik érzéke van a csalások kivédésére

Vendégbejegyzés A Scotty the AI egy igazán ügyes kriptoérme, a befektetők el is kényeztetik az előértékesítése során. A számláló eddig 779 ezer dollárnál jár, és természetesen...

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Az Ethereum bálnák 64 millió dollárt vontak ki a tőzsdékről

Az Ethereum (ETH) bizalmának figyelemre méltó megnyilvánulásaként a kriptopénz bálnák együttesen mintegy 64 millió dollár értékű ETH-t vontak ki a főbb tőzsdékről - jelentette a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!