Csökken a Grayscale piaci részesedése, egyre kevesebb bitcoint tartanak

-

A Grayscale saját bitcoin alapja már évek óta létezik, és több százezer bitcoint halmoztak fel az évek során az ügyfeleik megbízásából.

Így mikor az ETF-ek zööld utat kaptak, és a Grayscale is átkonvertálhatta a saját alapját, az első időszakban 99,5%-os piaci részesedéssel rendelkeztek.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez azóta 50% alá csökkent, ahogyan a másik tíz kibocsátó is folyamatosan növeli a készletét.

A Dune Analytics március 13-i jelentéséből kiderül, hogy a teljes amerikai bitcoin ETF-piac 56,7 milliárdos kapitalizációjából 28,5 milliárd tartozik a Grayscale kezelésébe, így már kevesebb, mint a piac felét dominálják.

A januári ETF-indulások viszont drasztikusan átalakították a szektort, és a térképeket azóta is folyamatosan újra kell rajzolni.

Ennek részben az is az oka, hogy a Grayscale rendszeréből sok bitcoint ki is vettek a befektetők, mert a cég túl magas kezelési költséget számít fel.

Február közepére a kiáramlás mértéke alaposan lecsökkent, viszont később a Genesis csődeljárását intéző bíróság engedélyt adott, hogy a cég 1,3 milliárd dollárnyi GBTC értékpapírját piacra dobják, ez pedig ismét megnövelte az eladási kedvet.

A GBTC alapjából a mai napig mindösszesen 11 milliárd dollárnyi bitcoint vettek ki a befektetők, heti szinten átlagosan 329 millió dollárt az első héten, ez az ütem viszont mára már lecsökkent.

A Grayscale régóta perben állt a SEC hivatalával, hogy a saját bitcoin alapja ETF-ként működhessen, hogy lehetőséget kapjanak az átkonvertálásra.

A bíróság végül úgy döntött, hogy a SEC nem utasíthatja el a Grayscale beadványának a felülvizsgálatát, és amikor a kérvényezett 10 ETF zöld utat kapott, akkor a Grayscale számára is engedélyezték az alap átkonvertálását, így ők lettek a 11. ETF-kibocsátó.

A piac az elején rosszul fogadta a nagy mértékű kiáramlást a Grayscale rendszeréből, az árfolyam először lassú csökkenésnek indult, később azonban az optimizmus lett az uralkodó nézet.

A kereskedők egyértelműen pozitív jelként értékelték a többi ETF-kibocsátó vásárlási volumenét, köztük a BlackRock, a világ legnagyobb befektetési alapjának az aktivitását, amely hamar a legnagyobb bitcoin-tulajdonossá vált.

A BlackRock mellett a Fidelity a másik nagy kibocsátó, és a két vállalat összesen 16,9 milliárd dollárnyi bitcoint vásárolt már fel az ügyfeleik megbízásából.

A piaci elemzők úgy vélik, hogy az ETF-ek irányából érkező igény az egyik legnagyobb hajtóerő a mostanában tapasztalható árfolyam-növekedés, és a pár napja látott közel 73 ezer dolláros rekord-árfolyam elérése mögött.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Mára a BlackRock több, mint 200 ezer bitcoint tart, így a kriptoipari befektetési iparág kétségtelenül megváltozott, mégpedig olyan módon, amelyet eddig nem láthattak a befektetők, és amely hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek.

Olvastad már? A legjobb kriptók a következő piaci elemzés szerint fel fognak robbanni

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kiterjedt FUD-dal néz szembe a Bitcoin a közösségi oldalakon

A Santiment Bitcoinra vonatkozó közösségi hangulatjelzője pirosan villog, mivel a vezető kriptovaluta árfolyama a 65.000 dolláros szint körül mozog. A Santiment kriptopénz-intelligencia platform adatai szerint a...

A piaci szakértő, aki 2023-ban sikerre vitte a Solana-t, öt altcoint azonosított 55x potenciáljával

Vendégbejegyzés A piaci szakértő, aki korábban a Solana 2023-ban sikerre vitte, most öt új altcoint emel ki, amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. A jelenlegi, 2024-es bikafutamban...

3 millió dollárt sikerült visszaszereznie a Krakennek a Certikkel folytatott fiaskója után

Nick Percoco, a Kraken biztonsági főnöke megerősítette, hogy a kriptotőzsde visszaszerezte a számlájáról nemrég ellopott pénzösszegeket, amit egy sebezhetőséget követően veszített el. Június 20-án Percoco az...

Maximalizáld a hozamod: fedezd fel a mesterséges intelligencia előnyét az RCO Finance-szel

Vendégbejegyzés A jelenlegi AI hype közepette egy úttörő AI kriptokereskedési platform, a RCO Finance kihasználta az AI és a gépi tanulás (ML) erejét, hogy forradalmasítsa a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!