Csalásokra figyelmeztettek az ausztrál hatóságok

-

Az ausztrál tőzsdefelügyeleti hatóság, az Asic kiadott egy listát, hogy a lakossági befektetőknek milyen jelekre érdemes odafigyelni a csalások elkerülésére.

A lista egy figyelemfelhívó kampány része, amelyet fogyasztóvédelmi célból rendeztek a hatóságok, hogy a kriptoiparban nagymértékben terjedő csalások ellen segítsék az állampolgárokat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Információ szerés a csalások kivédésére

Az Asic felmérése alapján 2021-ben összesen 701 millió dollárt vesztettek a kriptós csalások miatt az ausztrálok, idén pedig már most, november elejére meghaladta ezt az értéket a kicsalt pénzek mennyisége.

Sarah Court, a szervezet elnöke rávilágított, hogy az elmúlt két-három évben nagyot nőtt a kriptós bűncselekmények száma.

„A legnagyobb emelkedést a különböző kriptós befektetési csalásokban tapasztaltuk, itt 270%-os növekedést mértünk. 2022-ben még ennél is nagyobb összegekre számítunk. Ez a legfőbb oka, hogy figyelmeztetni akarjuk az ausztrálokat, fordítsanak gondot a csalások felismerésére, hogy védekezni tudjanak ellenük.”

A csalások három fő típusba tartoznak. Az első az, amikor a befektetőket egy valódinak tűnő, jó befektetésként reklámozott token megvásárlására veszik rá.

Ezután viszont az adott app, tőzsde, vagy projekt egyszerűen eltűnik.

A második típus, amikor a tokenekkel különböző pénzmosási tevékenységet akarnak végezni, és ehhez hasonló a harmadik típus is, a hamois kifizetések kikényszerítése.

A hatóság szerint a legfeltűnőbb jelek közé tartoznak a különböző celebek általi reklámozás, a teljesen ismeretlenek által ajánlott nyerő befektetések, vagy éppen az, amikor romantikus viszony ígéretével vesznek rá valakit befektetésre.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Az is határozottan gyanús jel lehet, ha különböző pénzügyi szolgáltatásokért cserébe csak kriptóval lehet fizetni, ha bizonyos értékhatárt el kell érni a számlához való hozzáéréshez, vagy ha a cég valamekkora összeget visszatart, például adófizetési ügyintézés címén. Még gyanúsabb, ha ingyen pénzt, vagy éppen garantált hozamot ígér egy befektetés.

Egy másik népszerű csalás, hogy az áldozatokkal különböző webes applikációkba utaltatnak be kriptopénzeket.

A hatóság szerint ez elkerülhető, ha csak a Google Play vagy az App Store appjait használja valaki.

De gyanús lehet az is, ha a tárcában egyszer csak megjelenik valami ismeretlen token. A legfontosabb szabály, hogy pénzt soha senkinek se küldjön senki.

„Ha valaki úgy érzi, hogy becsapták, nem szabad halogatni. Fel kell venni a kapcsolatot a bankkal vagy a pénzügyi szolgáltatóval. Érdemes figyelmeztetni a családtagokat, rokonokat is, mert lehet, hogy ilyenkor ők lesznek a következő kiszemelt célpont.”

Az előrejelzések szerint 2022-ben az ausztrálok vesztesége elérheti akár a 4 milliárd dollárt is a csalások miatt.

A kiberbűnözés elleni küzdelem nemzeti prioritást élvez, a pénzügyminiszter kezdeményezésére megalapult a Nemzeti Csalásellenes Központ, és már több ismert közéleti szereplő is felszólalt a csalások ellen.

Sokuk szerint az is baj, hogy rengeteg áldozatot a Facebook, az Instagram, vagy a LinkedIn közösségi oldalán keresztül tudnak behálózni.

Olvastad már? Kéthetes mélyponton a bitcoin, dagad az FTX-botrány

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Egy amerikai szenátor is beszédet tartott a Bitcoin Policy Summit rendezvényen

Marsha Blackburn egyértelművé tette, hogy számára mennyire jól beleillik a bitcoin a magánszféra és a fogyasztóvédelem kategóriájába, és, hogy a jövőben a mainál sokkal nagyobb...

A 99Bitcoins lehet a következő berobbanó BRC20 token?

A Bitcoin ezen a héten kifejezetten erős arcát mutatta, nemrég ugyanis visszaszerezte a 70.000 dolláros árfolyamot, miután 5 százalékot emelkedett. Eközben az újonnan előértékesített BRC20...

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!