Buterin: használjuk ZKP-ra a felesleges bányászhardvert

-

Az Ethereum társalkotója szerint az elavult bányászhardvereket hamarosan a nulla ismeretű bizonyításra fogjuk felhasználni.
Vitalik Buterin, az Ethereum elosztottblokklánc-platform társalapítójának rengeteg mondanivalója volt az elmúlt hetekben.

Válts stabilcoinokat a CoinCashnél! Kattints a részletekért!

Április 25-én a The Shitcoin Dot Com Show vendége volt, hogy megvitassák a hamarosan érkező Ethereum 2.0-át.
A beszélgetés során Vitalikot arról kérdezték, mit tennének a bányászok a gépeikkel, ha az Ethereum végleg átvált a jelenlegi konszenzusalgoritmusról egy olyan modellre, amelyben erre a specifikus hardverre nincs többé szükség.
Az Ethereum jelenleg a Proof of Work egy személyre szabott változatát alkalmazza, amely az Ethash nevet viseli. Ez a rendszer rengeteg számítási forrást igényel ahhoz, hogy a blokkláncra felkerülő új blokkokat hitelesítse.
Az Ethereum 2.0 térképén azonban egy korai mérföldkőként rögtön áttérnének a Proof of Stake-re – egy olyan konszenzusalgoritmusra, amelyben a felhasználók, az általuk a hálózaton felhalmozott vagyon alapján veszik ki a részüket a blokkok hitelesítéséből.
Arra a kérdésre, hogy mit kezdene az így elavulttá váló bányászati hardverekkel, Vitalik ezt felelte:

„Ez biztos nem fogja az összes bányászt érinteni, lehet, hogy néhány százalékuk nem fog így tenni, de: Zero Knowledge Proofok.”

A bizonyítékok ismeret nélkül való megosztásának ereje

A nulla ismeretű bizonyítás, vagy ZKP egy információmegosztási protokoll. Lehetővé teszi két fél között az információk megosztását úgy, hogy az információnak csak egy töredékét ismerik, a teljes részét azonban nem.
A blokklánc-technológia kontextusában a zero proof tranzakciók hasznosak azon felhasználók számára, akik magasabb szintű anonimitást szeretnének fenntartani.
Az olyan projektek, mint a Zcash például a ZKP egy egyedi változatát, a zk-SNARKS-ot használják.
Ennek segítségével a felhasználók teljesen titkosított tranzakciókat küldhetnek, miközben azok a hálózat konszenzusszabályai szerint továbbra is hitelesíthetők maradnak.
Buterin – aki nem rejti véka alá a ZKP iránti rajongását – azt mondta, hogy eljön majd az az idő, amikor „egy hatalmas, csendes technológiai forradalom történik majd a zero-knowledge proofoknak köszönhetően”.
Hozzátette:

„Nagyon erőteljesek. Először is, nagy mértékű adatvédelmet biztosítanak. Másodszor, nagy skálázhatóságot tesznek lehetővé, mivel ahelyett, hogy nagyon nagy dolgokat kellene hitelesíteni, elég csak kis bizonyításokat végezni. Arra is használhatod, hogy ellenőrizd a dolgok hitelességét, potenciálisan még a Merkle-fákat is helyettesíthetik; a Merkle-fa ágait, több szász kilobájtról mindössze pár kilobájtra csökkentve azok méretét, és ezek mind szép dolgok.”

Izgalmas idők Ethereumföldén

Mikor arra terelődött a szó, hogy mit ért Vitalik „Ethereumfölde” alatt, a 26 éves fejlesztő aggodalmait fejezte ki azzal kapcsolatban, amikor az Ethereum hálózatának 2015-ös elindulás óta történő legjelentősebb fejlesztésre gondol:

„Egyértelműen kevésbé idegőrlő, mint először volt, mivel mindezeken a dolgokon már túl vagyok. Idegesen várakozom, ugyanakkor izgatott is vagyok, hogy lássam, hogyan fognak végül elsülni a dolgok.”

Hozzátette:

„Fontos megjegyezni, hogy egészen a közelmúltig az ETH 2.0 alapvetően egy ötlet és egy álom volt.”

Míg az Ethereum 2.0 elindításának dátumát eddig nem jelentették be, a Prysmatic Labs április 18-án már nyilvánosan is elindította az első, Topaz névre keresztelt tesztnetet.
Nyíltan beszélve az alkalomról Vitalik elismerte, hogy „egyértelműen nagy mérföldkő volt a számunkra”.

Olvastad már? Ármeghatározó erő van a bitcoin hashrátájában

Forrás: cointelegraph.com
Kiemelt kép: Credit: BeatingBetting.co.uk
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Leállította a bíróság az amerikai bitcoin-bányászok kérdőívezését

Az amerikai EIA, azaz az Energiaügyi Hivatal kötelezni akarta a bányászokat, hogy minden információt adjanak át számára az üzleti folyamataikról, egy texasi bíróság viszont kimondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!