A kriptopiac története 2010-től, mostanáig

-

Már nagyjából 10 év telt el azóta, hogy a bitcoin nemcsak egyetlen ember, hanem egy teljes közösség tulajdonává vált. Hogyan változott azóta a kriptopénzek struktúrája? Erről lesz szó mai cikkünkben.

A 2010-es év a Bitcoin számára kulcsfontosságú volt – ekkor vált közösséggé és azzá a decentralizált kriptopénzzé, amelyről kezdetben pár száz, később már pár ezer ember gondoskodott. Ezek még viszonylag furcsa idők voltak.

Válts stabilcoinokat a CoinCashnél! Kattints a részletekért!

Aki akkor bitcoint vett, nem az esetleges nyereség miatt tette azt. Akkoriban még inkább a bitcoinbányászat, mintsem bitcoinkereskedés voltak a népszerűbb kulcsszavak.

Tőzsdék sem igazán léteztek, mindössze olyan platformok, ahol BTC-t lehetett fiat pénzre váltani és fordítva.

Nem volt semmilyen stoploss, limit order vagy target. Egy olyan virtuális játékhoz hasonlított az egész, amelynek még el kell nyernie az emberek bizalmát. Csak később válhatott aztán az emberek tulajdonává.

2013 új kriptopénzeket hozott

Aztán eljött a 2013-as év, és megjelentek az altcoinok első hírnökei. Közöttük volt például a Litecoin is.

A piacon ez így nézett ki:

Ahogy az a Coinmarketcap.com adataiból is látszik, 2013-ban még csak mindössze 7 kriptopénz létezett.

A BTC kapitalizációjának piaci részesedése valahol 99% körül mozgott. Ez azt jelenti, hogy közel sem volt akkora konkurenciája, mint most, 2020-ban.

Az árfolyam valahol 100 dollár körül mozgott, ami 100-szoros növekedést jelentett 2010-hez képest.

A többi kriptovaluta akkor még nem igen rendelkezett értékkel. Az egymillió dolláros kapitalizáció a kisebb amerikai cégek költségvetésének az összege, éppen ezért nem lehetett azt mondani, hogy valamiféle légből kapott projektről volt szó.

A bitcoin árnövekedése aztán az olyan többi altcoint is magával húzta a csúcsra, mint az LTC vagy a PPC.

2018 és az új rekord

Bár a bitcoin 2018-ra már túl volt a csúcsán, az XRP és ether altcoinoknak azonban ez az év hozta el a rekordértéket. 2013-mal összehasonlítva ez nagy különbség.

Nemcsak hogy a litecoin kapitalizációja hihetetlen, 15 milliárd dollárra nőtt, de ezen felül több ezer altcoin is megjelent a piacokon.

Ez a különbség valóban elképesztő!

És a jelen?

Nemrég „ünnepeltük” a bitcoin ATH-ja elérésének 2. évfordulóját. Ez idő alatt nem sok változás történt, akárcsak 2013 és 2017 között.

Újra megjelent pár ezer kriptopénz, az árfolyam azonban lecsökkent, és további erős projektek kerültek fel a TOP 10-es listára.

Olvastad már? Ármeghatározó erő van a bitcoin hashrátájában

Forrás: kryptomagazin.sk
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!