A világszerte 3,4 milliárd dollárnyi kárt okozó piramisjék egyik résztvevőjét Los Angelesben 38 hónap börtönre ítélték.

Az elkövető saját bevallása szerint 24 millió dollárt szerzett az ajánlói linkekből, ez a pénz pedig a bíróság döntése értelmében a károsultakhoz kerül, vagy egyszerűen csak lefoglalja a kormányzat, derül ki az Igazságügy-minisztérium közleményéből.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A minisztérium egy tömeges kriptós csalási sémaként jellemezte a Bitconnect hálózatát a pénteki bejelentésükben, így állapították meg a 38 hónapos büntetést.

Az elkövető, a 44 éves Glenn Arcaro másokkal együttműködve reklámozta a Bitconnect tokenjét és a tőzsdéjüket, jövedelmező, nyereséges befektetésként feltüntetve azt, mint valódi kriptopénzes projektet.

„A Bitconnect piramisjátéka jelen ismereteink szerint 4154 áldozatot károsított meg, akik a világ 95 országából származnak. Ezzel ez a hálózat ténylegesen világméretű bűncselekményt valósított meg.”

A hivatalos iratokból kiderül, hogy Arcaro a megszerzett pénz egy részét offshore számlákon helyezte el, egy részét nemesfémekre váltotta, és külföldi útleveleket is szerzett, vélhetően a meneküléshez.

Az Igazságügy-minisztérium szerint ráadásul a szövetségi, állami adókat sem akarta megfizetni, sem pedig a jövedelemadót, amely a bevételeit terhelte, és megpróbálta elrejteni a pénzeszközeit az Adóhatóság, az IRS elől.

„Arcaro bevallotta, hogy nem kevesebb, mint 24 millió dollárt keresett az ajánlói linkek használatával a Bitconnect sémáján belül. Ez a pénz az áldozatok kártalanítására lesz felhasználva, vagy a kormányzat lefoglalja magának.”

Az államokbeli hatóságok adataiból kiderül, hogy a Bitconnect a csúcsán nagyjából 3,4 milliárd dolláros kapitalizációt ért el.

Az alapító és a fő szervezőtársak a gyanú szerint közel 2,4 milliárd dollárt csaltak ki a befektetőktől.

Nemrégiben az indiai rendőrség kezdett nyomozásba a projekt ügyében, és elfogatóparancsot adott ki az alapító ellen. Az USA-ban február óta szintén elfogatóparancs van érvényben a piramisjáték elindítói ellen.

Olvastad már? 160 millió dollárt loptak el a Wintermute kriptopiaci döntéshozótól

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!