Az iszlám jog nem könnyíti meg a kriptózást

-

A kriptográfiában való eligazodást megnehezítik a vallási megfontolások, és egy iszlám törvényeknek megfelelő DeFi platform rengeteg felhasználó számára lehet vonzó.
Az ausztrál székhelyű kriptoplatform, a Marhaba DeFi szerint a platformján nagymértékben fogynak a halal-jognak megfelelő kriptopénz termékek, és célja, hogy 2022 végéig egy sor új, az iszlám törvényeknek megfelelő projektet listázzon.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A 2020-ban indított platform az „iszlám pénzügyek” szabályainak betartására összpontosít, ez arra utal, hogy a vállalkozások és magánszemélyek a saría, vagyis az iszlám törvények szerint hogyan szerezhetnek tőkét.
A Marhaba DeFi alapítója és vezérigazgatója, Naquib Mohammed elmondta, hogy a Sahal Wallet aktív felhasználóinak száma az indulás óta mintegy 40 000-re nőtt.

„Az embereknek szükségük van egy olyan platformra, ahol minden tokenben megbízhatnak, amivel kapcsolatba lépnek, így nem kell különböző helyeken keresgélni, különböző iszlám tudósokat vagy szakértőket megkérdezni, hogy befektethetek-e ebbe a protokollba, ebbe a tokenbe, ebbe a stratégiába? Csak letöltesz egy tárcát, és az mindent megad, ami halal a kripto-ökoszisztémában.”

A Marhaba, amely arabul „üdvözlést” jelent, idén további négy, az iszlám törvényekhez igazodó kriptotermék megjelenését is tervezi, ami Mohammed szerint egy teljes ökoszisztéma lesz azok számára, akiket a saría megfelelés hiánya miatt kizártak a piacról.
Az első a TijarX, amely szerinte az első halal decentralizált tőzsde az árualapú tokenek számára, egy halal DeFi megoldás, egy likviditásgyűjtő platform és a már meglévő halal NFT piacterének új verziója.

„A blokklánc alapvető tulajdonsága, hogy átlátható, megváltoztathatatlan, így az iszlám pénzügyek blokkláncra való átvitelének nagyon is van értelme. Az átláthatóság miatt a blokklánc a tökéletes kirakósdarab, amely illeszkedik ebbe a résbe.”

A TijarX DEX-en ebben a hónapban induló első kriptovaluták a tokenizált ezüst és arany lesznek, amelyek mögött valós és auditált aranyrudak állnak.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA


Mohammed szerint a platformra még több is felkerül, például tokenizált búza, árpa, szója és kakaó.
Már folynak a megbeszélések, de semmi sem kerül a platformra egy átvilágítási folyamat nélkül, amely nemcsak azt biztosítja, hogy a szolgáltatónak elegendő likviditása van a volumen kezeléséhez, hanem azt is, hogy az eszköz megfeleljen az iszlám törvényeknek.

„Ha az üzlet nem felel meg a saríának, ha nem halal, akkor nem tudjuk listázni a platformon. Mindez egy nagyon időigényes és intenzív folyamat, de nekünk abszolút megfelel.”

A Marhaba likviditásgyűjtője egy külön iszlám pénzügyi nyereség- és veszteségmegosztási megállapodás, a Mudarabah alapján működik, ahol az egyik fél biztosítja a tőkét, míg a másik a munkát, és mindketten osztoznak a nyereségen és a veszteségen.
Mohammed elmagyarázza, hogy az iszlámban a kamat felszámítása vagy megszerzése kizsákmányolónak számít, és a likviditási megoldásuk újító jellegű lesz azok számára, akiknek hitük miatt tilos kamatot elfogadniuk, mivel hasonló stílusú termékkel ismerkedhetnek meg.
A Marhaba az NFT-ket használó iszlám vállalkozások számára is kínál megoldásokat, Mohammed elárulta, hogy már öt olyan szervezettel állt partnerségben, amelyek az NFT-ket fogják használni.
Áprilisban a Marhaba kiadta az első NFT Halal tanúsítványt, és Mohammed kifejezte, hogy ez egy olyan terület, amelyet személyesen szeretne biztosítani, hogy megtalálja a használhatóságot és az elfogadást, mivel ez nagyobb átláthatóságot biztosít a fogyasztók számára egy vállalkozás Halal tanúsítványának érvényességét illetően.

„Ez az NFT tanúsítás egy módja annak, hogy engedélyezzük, hitelesítsük és biztosítsuk, hogy a tanúsítás érvényes, és nem járt le, hogy a vállalkozás megújította az engedélyeit. A közösségen belül nagyra értékeltek minket ezért.”

A TijarX szeptember 27-én lép életbe, a megújult NFT-piac pedig október végén.

Olvastad már? Több tényező is akadályozza a web3 terjedését

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Legfrissebb bejegyzéseink

A Kraken kriptotőzsde ebben a két európai országban terjeszkedik

Az amerikai székhelyű Kraken kriptotőzsde nemrégiben engedélyt szerzett két vezető európai országban - Spanyolországban és Írországban. Spanyolországban a tőzsde megkapta a virtuális eszközszolgáltató (VASP) regisztrációt a...

Az amerikai pénzügyminisztérium drogkartellhez kötődő Ethereum tárcát szankcionál

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzéséért Felelős Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) szeptember 26-án tíz, illegális kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható személyt vett fel...

A SEC késlelteti az Ark Invest Spot Bitcoin ETF döntését

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) ismét elhalasztotta a várva várt döntést az Ark Invest és a 21Shares duó által benyújtott spot Bitcoin ETF...

A BlockFi bírósági jóváhagyást kapott a felszámolási tervéhez

A BlockFi kriptohitelezési platform számára jelentős fejlemény, hogy az Egyesült Államok New Jersey-i csődbírósága zöld utat adott a felszámolási tervnek. Ezzel a hitelezők egy lépéssel...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!