Bitcoin vs. Libra: Mi a különbség?

-

A Facebook az utóbbi időben sokszor került a címlapokra a saját kriptopénzprojektjével kapcsolatban.
Számos szakértőben felmerült a kérdés, vajon a Librát valóban kategorizálhatjuk-e kriptopénzként. Tudniillik, mind a bitcoin, mind pedig a Libra nagyon eltérőek.

Technológiai kontrasztok

A bitcoin esetében minden tranzakciót anonim módon jegyeznek fel. A rendszer azért biztonságos, mert egy nyilvános főkönyvön tárolják az adatokat, amelyet blokkláncként ismerünk. Ez bizonyítja, hogy effektíven lehetetlen és reménytelen megzavarni az adatbázisban lezajló tranzakciókat.
Habár a Libra szintén használja a blokkláncnak egy formáját, ez azonban zárt (permissioned), azaz a hozzáférés engedélyhez kötött.
Ez azt jelenti, hogy a blokkláncon csak felhatalmazással hajthatnak végre tranzakciókat – ezek a felhatalmazások kvázi azoktól a nonprofit szervezetektől származnak, amelyek legalább 10 millió dollárt fektettek a projektbe, ezáltal csomópontkezelőkké váltak – ez a tény a Bitcoin esetében nem áll fenn.
A Libra hálózata éppen ezért erős kontrasztban áll a vezető kriptopénzével, ahol az engedélyt bármely olyan személy megadhatja, aki rendelkezik megfelelő számítási kapacitással, és persze internet-hozzáféréssel.
Peter Van Valkenburgh, a Coin Center kutatásért felelős vezetője kijelentette:

„A kriptopénzek legfőbb jellemzője, hogy nincs szükség megbízható közvetítőkre.”

Eltérő felhasználási esetek

A Bitcoin fehér könyve szerint a virtuális valuta egy peer-to-peer fizetési rendszert kell, hogy lehetővé tegyen, amely megengedi a felhasználók számára, hogy bank vagy más, főként befektetési célokra használt intézmény közvetítése nélkül váljon lehetővé a pénz átváltása.
Hogy megóvja magát az olyan volatilitástól, mint amilyen a bitcoint is jellemzi, a Libra egy csomag kormány által fedezett valutához, illetve eszközökhöz lesz rögzítve.
Legfőbb célja, hogy egy stabil értékkel rendelkező, határokon átívelő fizetésekre is alkalmas deviza legyen.
Charles Hayter, a CryptoCompare, digitális valuták összehasonlítását lehetővé tévő platform vezérigazgatója elmondta:

„Mind a bitcoin, mind pedig a Facebook Librája a valuták egy evolúciós fázisába ért, de mindketten egy mereven eltérő úton.”

A szabályozói kérdések harca

A Facebook valutája komoly fejtörést okoz a valutákat szabályozó hatóságoknak. Néhányan aggódnak amiatt, hogy a vállalat blokkláncprojektje érdekében hozott szabályokat más digitális valutákra is ráilleszthetik.
Ez ellentmondó szituációkat okozhat, ha figyelembe vesszük a Libra és a bitcoin közötti különbségeket.

Olvastad már? Tom Lee: a bitcoin még mindig túl kicsi az intézmények számára

Jay Clayton SEC-vezérigazgató még múlt éven nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a kriptopénzek „a szuverén valuták pótlói”.
Forrás: cryptodaily.co.uk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.
Legyen szép napod! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Vajon a Bitcoin bálnák segítettek a BTC-nek átlépni a 60.000 dollárt?

A Bitcoin (BTC) az elmúlt hetekben következetesen felfelé ívelő pályán volt, ami spekulációkat váltott ki az intézményi érdeklődés fenntarthatóságáról és annak lehetőségéről, hogy a BTC-t...

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!