A kriptopénzek, a blokklánc és az egyéb feltörekvő technológiákat gyakran úgy híresztelik, mint a függetlenné válás eszközeit, melyeknek célja, hogy az ember saját maga törvényei szerint élhessen.

Ez nagyrészt a blokklánc anonimitása, és egy központi irányítószerv hiánya miatt lehet így. Nincs helye a megfigyelésnek, és nem kell a kormányok és hasonló dolgok miatt aggódnunk.

Ezeket a lehetőségeket eddig sokan csak vágyálomnak tartották, legalábbis mostanáig.

A törvényhozók azóta támadni kezdték a kriptopénzeket, az olyan nagy cégek pedig, mint a Facebook, magunknak akarják tudni a technológiát.

Az adatvédelem visszaszerzése a Bitcoinon keresztül

Az álom azonban továbbra is tart. Legalábbis, ha hihetünk a legújabb hackertámadások körüli diszkurzusnak. Az International Business Times szerint egy pénteken megrendezett „hacker kongresszuson” egy szabadabb, „párhuzamos társadalomról” esett szó, mely olyan kriptográfiai technológiákat is alkalmaz, mint a blokklánc.

Ezek hasonlítanak az EU trösztellenes vezetőjének kijelentéseire, amelyek szerint a Facebook Libra egy alternatív gazdaságot teremthet.

Mint valami sci-fi–filmben: az egyik szervező azt szeretné, hogy a kriptográfia technológiájával szerezzék vissza adataik védelmét, hogy kilépjenek a szabályozottságból, és egy új infrastruktúrát alkossanak.

Sokan beszéltek arról, hogy meg kellene szabadulni a kormányok irányításától, és az identitásoktól kezdve mindent decentralizálva kellene tárolni.

Sok párhuzamot vontak az ókori görögökkel. Paul Rosenberg a Cryptohippie adatvédelmi cég alapítója elmondta, hogy „a görögök mélyen hittek a decentralizált civilizációban: nagyjából ezer görög városállam létezett. Műalkotásokat, tudományt, geometriát és irodalmat alkottak.”

Természetesen a mai kapcsolt világban nem így mennek a dolgok. Az információ ma már lényegében valuta, a cégek igyekeznek minél többhöz hozzájutni. Rosenberg és a többi szervező szerint a blokklánc jelentheti a megoldást minderre.

Közel, de nem eléggé

Valóban van alapja annak, hogy a blokklánc és a kriptopénzek bizonyos mértékű „szabadságot”’ nyújthatnak, de fontos megjegyezni, hogy a legtöbb ilyen eszköz nem anonim.

A Bitcoin-tranzakciók még nagyon messze állnak attól, hogy olyan gyorsak legyenek, mint a hagyományos fizetések.

Mindemellett az emberek nagyon haboznak a kriptopénzek felhasználásával kapcsolatában, ennek egyik fő oka a szabályozás hiánya.

Olvastad már? Három projekt, amelyik a jövő internetét építi

A szervezők reményei és álmai nem alaptalanok, de még messze vagyunk attól, hogy valóra váljanak.

Forrás: beincrypto.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂