A bitcoin „megszabadíthatja” a világot a megfigyeléstől?

-

A kriptopénzek, a blokklánc és az egyéb feltörekvő technológiákat gyakran úgy híresztelik, mint a függetlenné válás eszközeit, melyeknek célja, hogy az ember saját maga törvényei szerint élhessen.
Ez nagyrészt a blokklánc anonimitása, és egy központi irányítószerv hiánya miatt lehet így. Nincs helye a megfigyelésnek, és nem kell a kormányok és hasonló dolgok miatt aggódnunk.
Ezeket a lehetőségeket eddig sokan csak vágyálomnak tartották, legalábbis mostanáig.
A törvényhozók azóta támadni kezdték a kriptopénzeket, az olyan nagy cégek pedig, mint a Facebook, magunknak akarják tudni a technológiát.

Az adatvédelem visszaszerzése a Bitcoinon keresztül

Az álom azonban továbbra is tart. Legalábbis, ha hihetünk a legújabb hackertámadások körüli diszkurzusnak. Az International Business Times szerint egy pénteken megrendezett „hacker kongresszuson” egy szabadabb, „párhuzamos társadalomról” esett szó, mely olyan kriptográfiai technológiákat is alkalmaz, mint a blokklánc.
Ezek hasonlítanak az EU trösztellenes vezetőjének kijelentéseire, amelyek szerint a Facebook Libra egy alternatív gazdaságot teremthet.
Mint valami sci-fi–filmben: az egyik szervező azt szeretné, hogy a kriptográfia technológiájával szerezzék vissza adataik védelmét, hogy kilépjenek a szabályozottságból, és egy új infrastruktúrát alkossanak.
Sokan beszéltek arról, hogy meg kellene szabadulni a kormányok irányításától, és az identitásoktól kezdve mindent decentralizálva kellene tárolni.
Sok párhuzamot vontak az ókori görögökkel. Paul Rosenberg a Cryptohippie adatvédelmi cég alapítója elmondta, hogy „a görögök mélyen hittek a decentralizált civilizációban: nagyjából ezer görög városállam létezett. Műalkotásokat, tudományt, geometriát és irodalmat alkottak.”
Természetesen a mai kapcsolt világban nem így mennek a dolgok. Az információ ma már lényegében valuta, a cégek igyekeznek minél többhöz hozzájutni. Rosenberg és a többi szervező szerint a blokklánc jelentheti a megoldást minderre.

Közel, de nem eléggé

Valóban van alapja annak, hogy a blokklánc és a kriptopénzek bizonyos mértékű „szabadságot”’ nyújthatnak, de fontos megjegyezni, hogy a legtöbb ilyen eszköz nem anonim.
A Bitcoin-tranzakciók még nagyon messze állnak attól, hogy olyan gyorsak legyenek, mint a hagyományos fizetések.
Mindemellett az emberek nagyon haboznak a kriptopénzek felhasználásával kapcsolatában, ennek egyik fő oka a szabályozás hiánya.

Olvastad már? Három projekt, amelyik a jövő internetét építi

A szervezők reményei és álmai nem alaptalanok, de még messze vagyunk attól, hogy valóra váljanak.
Forrás: beincrypto.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Fidelity vezető bemutatja az úttörő Bitcoin értékelő modelljét

A Fidelity globális makrogazdasági igazgatója, Jurrien Timmer az X-en (korábban Twitter) nemrégiben közzétett posztsorozatában egy úttörő Bitcoin-értékelési modellt mutatott be, amely potenciálisan újradefiniálhatja a kriptovaluta...

Az elemzők szerint a legjobb kriptok a piaci csökkenése ellenére

Vendégbejegyzés A kriptopiac jelenleg egy összetett környezetben navigál, mivel a befektetők és a piaci szereplők várják a közelgő Bitcoin Halving eseményt, amely várhatóan 2024. április 22-én,...

A Bitcoin 150.000 dollárig 2024-ben? Miért mondja a vezető ezt az árjóslatot?

A Bitcoin küzd a visszautasítás után, amely azt követően következett be, hogy az árfolyam 53.000 dollárt tesztelt az árfolyamgrafikonon. Az árfolyam február 20-án 51.774 dollárról néhány...

Digitális aranyláz: Hogyan alakítja át a kriptovaluta a sportfogadási piacot?

Vendégbejegyzés A kriptovaluta, amely egykor még csak egyszerű érdeklődést kapott a technológia rajongóitól, ma már rengeteg különböző iparágban, köztük a sportfogadásban is előszeretettel alkalmazzák. Ez a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!