Nem tudni, hogy a bitcoin milyen hatással lenne a világra, ha világszerte használnák, de sokak szerint segíthetne a fejlődésben lévő országokon, a gazdaságot, és sok minden máson.

Új technológia, új gondolatok

A Bitcoinist egyik cikke nemrég felvetett egy érdekes gondolatot. A mai világban a legtöbb kritikus valamilyen analógiával próbálja leírni a bitcoint.

Olyan dolgokhoz hasonlítják, amelyeket ismernek – mint az értékpapírok, a részvények és a PayPal szolgáltatásai.

„Pont ahogyan az autókat is ló nélküli kocsiknak nevezték, a bitcoint nagyrészt valami pénzserű dologként írják le, amely mögött a világ egyetlen kormánya sem áll.”

A bányászás tevékenységét is sokan támadják a médiában. Gyakorta cikkeznek arról, hogy mennyi energiát  emészt fel a hálózat fenntartása.

Ezek az állítások újra és újra megcáfolásra kerülnek. A bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmakat azonban sorra figyelmen kívül hagyják.

A bitcoin nem olyan, mint a gazdaság csereeszközéül szolgáló fiat pénzek. A valós valuták tulajdonságaival rendelkezik.

A dollárral szemben deflatórikus, nem lehet kétszer elkölteni, és nem lehet hamisítani. Ez egy teljesen új dolog, ami új gondolkodásmódot igényel ahhoz, hogy megértsük a benne rejlő lehetőségeket.

A Bitcoinist szerint:

„Már évtizedek óta a dollár uralma, a Keynesianizmus gondolkodásmód és az infláció irányította a gazdaságpolitikát. A folyamatos mennyiségi lazítás, és az akár negatív kamatlábak lettek az új norma. Így nem meglepő, hogy a bitcoin felfoghatatlan a legtöbb ember számára.”

Az inflatórikus pénzügypolitika arra kényszeríti a cégeket, hogy preferencia szerint gondolkodjanak. Ez lényegében azt jelenti, hogy gyors negyedéves profitokat üldöznek, olcsó pénzeket kölcsönöznek és mindent megtesznek azért, hogy növekedjenek.

Az inflatórikus pénz az úgynevezett Cantillon-hatást eredményezi, ami azt jelenti, hogy a pénz nyomtatás aktivitását a legközelebbi felek állíthatják be.

Olvastad már? A bitcoin „megszabadíthatja” a világot a megfigyeléstől?

Így talán okosabb lenne, ha nem arra figyelnénk, hogy a bitcoin több vagy kevesebb energiát „pazarol-e”, mint a hagyományos pénzügyi rendszer. Inkább az a kérdés, hogy a valós pénz megváltoztathatja-e azt, hogyan értékeljük az időnket.

Forrás: cryptodaily.co.uk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂