Peter Van Valkenburgh, a Washington D.C.-ben található Coin Center kutatási igazgatója múlt hétfőn elmagyarázta a bitcoin és a Facebook Libra közötti legnagyobb különbségeket.

A Coin Center küldetése, hogy „jobb megértést építsen ezekről a technológiákról és egy olyan szabályozási rendszer létrejöttét segítse, amely megőrzi az innováció szabadságát az engedélyek nélküli blokklánc technológiák terén.”

Egy vezető nonprofit kutatási és képviseleti központ a kriptopénzek és a decentralizált számítási technológiák közérdeki problémáinak orvoslására.

Ezt azáltal éri el, hogy „olyan kutatásokat végeznek és publikálnak, amelyek megbízható kutatóktól és szakértőktől származnak. Ezzel oktatják a törvényhozókat és a médiát a blokklánc technológiájáról.

Van Valkenburgh azért írta meg részletes blogbejegyzését, hogy egy helyen válaszolja meg a Coin Centerbe érkező kérdéseket. Ezeket főleg amerikai törvényhozóktól és a főáramú médiától kapják arra vonatkozóan, hogy miben különbözik a Libra, a bitcoin és az egyéb „hagyományos” kriptopénzek.

A célok közötti különbségek

Van Valkenburgh szerint, hogy megértsük a Libra és a Bitcoin mögötti motivációkat fontos lenne elolvasni mindkét projekt fehér könyvének első mondatát:

  • Bitcoin: „Egy elektronikus, tisztán peer-to-peer–alapú készpénz, amely lehetővé tenné az online kifizetések küldését az érintett felek között anélkül, hogy arra egy pénzügyi intézményt kellene igénybe venni.”
  • Libra: „A Libra blokklánc célja, hogy stabil alapként szolgáljon a pénzügyi szolgáltatások számára, beleértve egy új globális valutát, amely több milliárd ember napi pénzügyi igényét tudná fedezni.”

Szerinte a Bitcoin fehér könyvének esetében a „fő üzenet” az, hogy egy „megbízott harmadik felek nélküli pénz” legyen. A bitcoin célja hogy „egy olyan fizetési rendszert alkosson, melyben fontosabb, hogy nincsenek harmadik megbízott felek, mint hogy könnyű legyen alkalmazni, skálázható, vagy stabil legyen.” Szerinte a bitcoint úgy tervezték, hogy megbízható, kormány vagy cégek hiánya esetén is használható legyen.

Ezzel szemben a Libra fehér könyvének első mondata „a skálázhatóságról és a hozzáférhetőségről szól”. Célja, hogy „fontosabb a skálázhatóság és a hozzáférhetőség, mint a megbízható közvetítők elkerülése.”

Továbbá mindkét projekt igyekszik megoldani azt, ami szerinte a jelenlegi globális gazdasági rendszer legnagyobb problémája.

A bitcoin esetén ez a probléma „a közvetítők erejének konszolidálása, és az ezzel járó veszélyek.”

A Libra esetén a fő probléma „a rendszer közvetítőinek hatástalansága, valamint hogy nem érdekeltek abban, hogy olyan emberek számára is szolgáltatásokat nyújtsanak, akik jelentéktelenek számukra.”

A Technológiai különbségek

Mind a bitcoin, mind pedig a Libra az elosztott főkönyv technológiáját alkalmazza, hogy feljegyezze a felhasználók közötti fizetéseket.

Van Valkenburgh szerint a bitcoin egy valódi kriptopénz, mivel „egy olyan pénz, mely a gazdasági ritkaságon alapszik, a tranzakciók pedig egy cenzúramentes főkönyvbe kerülnek. Ezt bárki olvashatja és bárki aláírhatja.” Ez azt jelenti, hogy publikus és engedélyezések nélküli.

Szerinte a Libra nem egy kriptopénz, de digitális valutának lehet nevezni, mert „egy olyan pénznem, amely bizalomalapú. Ez azt jelenti, hogy meg kell bíznunk abban, hogy a pénz kiadója egy olyan főkönyvön jegyzi fel a tranzakciókat, melyhez bárki hozzáférhet és olvashat, de csak bizonyos cégek módosíthatják.”

Ez azt jelenti, hogy a Libra főkönyve publikus, de engedélyek szükségesek hozzá.

A bitcoin úgy működik, mint egy támasz: bárki, akinek van bitcoinja, van valamennyi vagyona.

A Libra úgy működik, mint egy bejegyzett eszköz: egy libratulajdonosnak csak akkor van vagyona, ha a Libra hivatalos bejegyzője, a Libra Association azt mondja, hogy van értéke és továbbra is megtartja a Libárt adó tartalékokat.

A bitcon így cenzúramentes és úgy működik, mint az aranypénzek vagy egyéb értékes árucikkek.

A Libra-tranzakciókat cenzúrázni lehet ezért az eszköz úgy működik, mint egy bankjegy vagy egy részvényei igazolvány.

 

Olvastad már? Bitcoinvásárlás a MrCoinnal!

Forrás: cryptoglobe.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂