Bitcoin: Mi rejlik a folyamatban lévő rally mögött?

-

A kriptovaluták iránti intézményi érdeklődés hatására a Bitcoin (BTC) a múlt héten rövid időre 31.000 dolláros éves csúcsot ért el.

A bikás rally, amelyet a TradFi óriás BlackRock egy azonnali Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) iránti kérelme katalizált, a CoinMarketCap szerint 13,27%-os ugrást eredményezett a bitcoin értékében a héten.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A határidős piac hajtja a rallyt?

A Kaiko kriptopiaci adatszolgáltató szerint a rally a származtatott piacoktól kapott lendületet.

Az Open Interest (OI), vagyis a BTC határidős kontraktusokba zárt dollárérték nemrég elérte éves csúcsát, míg a BTC-ben megadott OI 2023 januárja óta a legmagasabb szintjét érte el.

Az OI növekedésével kiegészített árnövekedés a BTC-piacra irányuló nagyobb tőkebeáramlást és a megnövekedett spekulatív érdeklődésre utalt.

Ráadásul az árak emelkedésével számos short pozícióban lévő kereskedő, aki áresést várt, veszteségének korlátozása érdekében fedezte pozícióit. Ez tovább hajtotta a BTC árfolyamát.

Ez a Coinglass szerint a short likvidálások megugrásában is megmutatkozott az elmúlt héten.

A cikk írásakor több mint 3 millió dollár értékű shortot likvidáltak az elmúlt 24 órás időszakban.

Az USA a spot piaci aktivitás motorja

A származékos piac iránti jelentős érdeklődés ellenére Kaiko kizárta annak dominanciáját a BTC közelmúltbeli rallyjának lendületében.

Ez azért volt így, mert a BTC spot és határidős volumenének aránya az elmúlt három hónap során állandó volt, említésre méltó kiugrások és visszaesések nélkül.

bitcoin
Forrás: Kaiko

A spot volumen az eszközök vétele és eladása az aktuális piaci áron. Kaiko megjegyezte, hogy a Binance és a Coinbase spot BTC volumenének aránya meredeken csökkent, mióta az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) pert indított a két kripto-óriás ellen.

Ezért a Coinbase BTC volumene gyorsabban nőtt, mint a Binance-é.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Mivel a Coinbase-t elsősorban az amerikai piacon használják, arra lehetett következtetni, hogy a spot kereskedési aktivitást az Egyesült Államok hajtotta.

A nagy intézményi szereplők érdeklődése táplálta a BTC bikafutásra vonatkozó várakozásokat, mivel a piaci hangulat jelentősen eltolódott a „semlegesről” a „kapzsiságra”.

Olvastad már? Örökre megváltozhat, hogyan rajongunk a sztárokért

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!