Az európai intézmények becsukják Oroszország számára a kriptokiskapukat az EU legújabb szankciócsomagjával, amelyet Moszkva Ukrajna elleni agressziója miatt vetett ki.

Az új szankciók megtiltják a „nagy értékű” kriptoeszköz-szolgáltatások nyújtását orosz szervezetek és lakosok számára.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az EU 10.000 euróra korlátozza az orosz kriptotárca-befizetéseket

Az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz katonai támadásra válaszul hozott szankcióit kibővítve ismét a kriptovalutákat vette célba.

Pénteken az Európai Bizottság, a brüsszeli végrehajtó szerv üdvözölte az EU Tanácsa által elfogadott korlátozások ötödik körét.

Ezeket úgy alakították ki, hogy „tovább járuljanak hozzá a Kremlre nehezedő gazdasági nyomás fokozásához, és megbénítsák az ukrajnai invázió finanszírozásának képességét”.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett új tanácsi rendelet megtiltja a „nagy értékű” kriptovaluta-szolgáltatások nyújtását az Orosz Föderációnak.

A rendelet az orosz állampolgárok, más lakosok és az országban letelepedett jogi személyek számára nyújtott kriptotárca-, számla- vagy letétkezelési szolgáltatásokra vonatkozik, ha a digitális pénzeszközök összértéke meghaladja a 10.000 eurót (közel 11.000 dollár). Az EU hangsúlyozta:

„A helyzet súlyosságára tekintettel és válaszul Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára, helyénvaló további korlátozó intézkedéseket bevezetni. Különösen helyénvaló a kriptotárcákra vonatkozó beutalási tilalom kiterjesztése.”

Hasonlóképpen az EU is korlátozza az orosz magánszemélyek és szervezetek fiat betéteit, de a küszöbérték jóval magasabb, 100.000 euró.

A különböző egyéb kiskapuk bezárására irányuló intézkedések megtiltják továbbá az euróban vagy az EU-tagállamok más hivatalos pénznemében denominált bankjegyek és átruházható értékpapírok Oroszország és Moszkva legszorosabb szövetségese, Fehéroroszország, illetve az ott bejegyzett személyek vagy szervezetek számára történő értékesítését.

A pénzügyi korlátozások a vagyon befagyasztását és az ország bankszektorának negyedét képviselő négy orosz bank ügyleteinek teljes tilalmát is előirányozzák.

Február végén a nyugati szövetségesek, köztük uniós tagok és intézmények kizárták a „kiválasztott orosz bankokat” a bankközi fizetésekhez használt SWIFT pénzügyi üzenetküldő hálózatból.

Az Európai Bizottság és a Tanács megjegyezte, hogy az orosz pénzintézetek most „teljesen el vannak vágva az uniós piacoktól”.

Olvastad már? BTC, ETH technikai elemzés: kulcsfontosságú támaszszintek előtt állunk

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!