A Lightning Network (LN) a teljes kriptoszférában egyedülálló. A fizetések szinte azonnal lezajlanak, a fizetendő díj pedig csaknem nulla.

A projekt nem egész 2 éve kezdődött, amikor még szinte egyetlen kriptohívő sem tudott a létezéséről. Jelenleg napi szinten több ezer BTC-tulajdonos, hodler és kereskedő használja.

Hogy fizessünk a Lightning Network segítségével?

A Lightning Network már támogat néhány olyan kriptopénztárcát, amelyek eredetileg csak a Bitcoin fő blokkláncán történő pénztovábbítást tették lehetővé. Az új piacra azonban belépett az Electrum tárcaszolgáltató is.

Jelenleg ugyan egyetlen tárcával foglalkoznak, pár napja azonban a Twitteren bejelentették, hogy a világon eddig teljesen eredeti projekt létrehozásán munkálkodnak. Olyan tárcáról van szó, amely közvetlenül a Ligthing Networkre lesz szabva.

A Lightning Network eddig aránylag fiatal, és nem a legjobban kifejlesztett hálózat. Tele van olyan problémákkal, amelynek megoldásával már számos vállalkozás megpróbálkozott. Ezek között szerepel a már fent említett Electrum is.

A Twitteren az alábbit írták:

„Az elkövetkező hónapokban az Electrum kiadja az első és eredeti tárcát. A már felfutott projekt a Lightning Network hálózatával kapcsolatban felmerülő számos problémát hivatott megoldani.”

A Lightning Network a Bitcoin jövője

A Lightning Network egy folyamatosan növekvő hálózat, amely előtt nagy jövő áll a fizetési tranzakciók világában.

A projekt azért jött létre, hogy megoldja a hálózat skálázhatóságában felmerülő problémákat.

A Bitcoin Technology Block vezetősége nemrég megállapította:

„A blokkok jelenlegi kapacitása nem feltétlenül lesz elegendő a jövőben, éppen ezért szükségünk van egy skálázható megoldásra a hálózat terjesztése érdekében. Erre a feladatra képes a Lightning Network.”

Ahogy korábban említettük, a LN jelenlegi implementációi még mindig kísérleti tesztfázisban vannak.

A munka eredményei azonban már kezdenek megnyilvánulni. A hálózat már jóval érettebb és minőségibb, mint 2 évvel ezelőtt.

Vigyázz a hiányosságokra!

A Lightning Networknek a sok-sok pozitívum mellett azért árnyoldala is van. A legrosszabb lábakon talán a hálózat biztonsága áll. Egy támadó nagyon könnyen bedöntheti az egész rendszert.

A scriptpubkey egy olyan tranzakciós szkript, amely megköveteli néhány feltétel teljesülését, hogy a tranzakció végbemenjen. Könnyen be lehet azonban csapni:

„A Lightning Network adott tranzakció fogadásakor ellenőrzi, hogy a fizetés tényleg jó helyre vándorol-e. Ellenkező esetben egy támadó állíthatja azt, hogy a tranzakció helyesen zajlott le. Ebben az esetben azonban a BTC nem a megadott tárcába, hanem a hacker címére kerül.”

Olvastad már? Bitcoinfizetések lekövetésével buktatták le a világ legnagyobb gyerekpornográfia oldalát

Forrás: kryptomagazin.sk

Kiemelt kép: BTC Keychain


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂