Azt a tényt, hogy a kriptopiac volatilis, már régóta tudjuk. Ennek okai nem teljesen rejtettek a felhasználók szemei elől.

Egyik oka, hogy a összes, kriptopénzekbe fektetett pénz aránylag „kevés”. Ez lehetővé teszi az ún. nagy halaknak és PnD-csoportoknak (Pump and Dump), hogy könnyedén manipulálják a piacot. De mégis miért teszik mindezt, egyáltalán kinek juthat eszébe ilyet csinálni?

Miért manipulálnak?

Ez talán a legegyszerűbb megválaszolásra váró kérdés az itt felsoroltak közül. A piaci manipuláció okának megfejtéséhez nem kell túl nagy képzelőerő. Semmi másról nem szól az egész, mint a pénzről.

Mindenki a lehető legrövidebb idő alatt szeretne meggazdagodni, és biztonságos helyen tudni vagyonát. A kriptopénzek piaca megadta azt a lehetőséget, amelyből minél több ember szeretne profitálni.

Vannak azonban olyanok is, akik ezt a lehetőséget szó szerint szeretnék kihasználni, hogy saját számlájukra minél több pénz kerüljön. Létezi vajon megoldás minderre?

Hogyan néz ki a piaci manipuláció?

Az ember leleményes lény, mindennek megtalálja a maga módját. Valaki például Pump and Dumpol. Ha jól szervezettek, az emberek képesek mesterségesen „felpumpálni” egy adott érme értékét, majd ha megunták az egészet, magas árfolyamon eladják a koinjaikat.

Azok az emberek azonban, akik nem jutottak elég információhoz, vagy lekésték az eladási periódust, sokat veszíthetnek. Ha tehát nem kifejezetten a spekulációra és árpumpálásra szavazol, javasoljuk, hogy kerüld el a hasonló csoportokat.

Az ármanipuláció egy másik módját a bitcoinalapú határidős szerződések kora hozta el. Ha például egy milliárd dollárral rendelkező vállalat úgy dönt, hogy márpedig azért is bitcoinalapú határidős ügyletekkel szeretne kereskedni, elég nagy belső indíttatása lesz a manipulálásra.

Ha például short pozícióban lenne (a bitcoin árfolyamának csökkenésére fogad), akkor a stratégia egyszerű. Elég eladni mindössze pár ezer bitcoint a Geminin (az a váltó, amely alapján a határidős ügyletek árfolyamát meghatározzák).

Ezzel az ügyletek árát lenyomja, és nem kis pénz újdonsült tulajdonosává válik.

Egy másik nagyon érdekes módja az ármozgatásnak az úgynevezett „spoofing”. Ebben az esetben arról van szó, hogy egy nagy játékos nagy mennyiségű bitcoint vásárol vagy ad el.

Ennek alapján változik az adott tőzsde kereslete és kínálata. A vételi vagy eladási megbízást azonban az utolsó pillanatban visszavonják, a piac pedig „kiürül”.

Kinek van meg a hatalma?

Az ilyen mesterkedéseket persze senki sem szereti önszántából elismerni. Hisz miért is tenné? Megvan ugyanis a lehetősége, hogy a szabályozás megjelenése után egy hasonló gyakorlat bűncselekménynek minősüljön.

A Bitfinexen például aktív manipulátornak számít a Spoofy nevű felhasználó, akiről a Cointelegraph korábban még cikket is írt.

Senki sem tudja, hogy pontosan ki rejtőzhet a felhasználónév mögött. Az viszont biztos, hogy amit csinál, az működik.

A piaci manipulációra figyelni kell, ugyanis nem várt érzelmeket fejthetnek ki

Ha tetszik, ha nem, a kriptopénzek piaca jelenleg teljesen kiszámíthatatlan. Talán a szabályozások segítenek majd, talán a volumen néhányszoros megnövekedése.

Egyelőre azonban biztos, hogy a piacnak meglesznek a maga növekedései és esései, éppen ezért javasoljuk, hogy legyetek minél óvatosabbak.

Forrás: kryptomagazin.sk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. 

Legyen szép napod! 🙂