A művészeti és kutatási területekre fókuszáló, terra0 nevű DAO úgy kódolta az NFT-jét, hogy bárki elpusztíthatja, ha a globális átlaghőmérséklet elér egy kritikus pontot.

A Sotheby’s egy olyan NFT-t bocsát árverésre, amely megsemmisíthető, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé emelkedik.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Two Degrees nevű NFT egy 20 másodperces videó egy dél-németországi erdő 3D-s szkenneléséről, amelyben egy önmegsemmisítési figyelmeztetés került elhelyezésre.

„Ahogy a valódi erdő is eltűnik, amint a globális klímaváltozás átlép egy bizonyos küszöbértéket, úgy fog eltűnni az NFT is” – írta az NFT-t mintelő decentralizált autonóm szervezet (DAO), a terra0 a június 10-én záruló árveréshez mellékelt leírásban.

Az NFT okosszerződése egy orákulum segítségével figyeli a globális hőmérsékletet, amelyet a NASA éves jelentéseiben tesz közzé.

A tudósok arra számítanak, hogy a globális átlaghőmérséklet 2062-ig két fokkal emelkedik, ha az elmúlt 30 év történelmi felmelegedési trendje folytatódik.

Ha ez bekövetkezik, az NFT okosszerződései lehetővé teszik majd, hogy azt bárki „elégesse”. A DAO ezt „megsemmisülés elleni fedezetként” részletezi.

Mivel a kriptók környezetre gyakorolt hatása gyakori kritika, az NFT elégetése első pillantásra sértőnek tűnhet az egyébként is sérült bolygóra nézve.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Azonban az Ethereumnak a következő néhány évben a proof-of-stake konszenzusmechanizmusra való átállása 99,5%-kal fogja csökkenteni annak környezeti hatását az Ethereum Foundation, a hálózat fejlesztését felügyelő nonprofit szervezet szerint.

Amíg ez megtörténik, addig a környezettudatos kriptoprojektek száma is egyre nő. A múlt héten két fejlesztő elindította a CryptoTrunks nevű NFT-projektet, amely egy pixeles fát generál egy adott személy tranzakciós előzményeinek megfelelően.

A fejlesztők rövid időre szüneteltették a projektet, amikor az Ethereum gas díjai az egekbe szöktek, azóta azonban áttértek az ún. karbonnegatív modellre, ezzel ők lettek az első nagyobb NFT-projekt, amely ezt megtette.

(Forrás: Decrypt)

Olvastad már? Egyes elemzők szerint a 37.500 dollár visszaszerzése kritikus pont lesz a BTC számára

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂