A Glassnode által nemrég közzétett, piaci kilátásokat összegző bejegyzés szerint az intézmények a május 19-ei összeomlása után visszatérnek a Bitcoin-piacra.

A Bitcoin mintegy 44%-kal zuhant le a 64.899 dolláros történelmi csúcsáról, ami a 2020 márciusában kezdődött második legnagyobb bikafutásának végét jelenti egyesek szerint.

Sok elemző, köztük a BiotechValley Insights elemzői is „szörnyű technikai helyzetet” látnak a Bitcoin piacán, megjegyezve, hogy a kriptopénzek zászlóshajója akár 20.000 dollárig is csökkenhet a folyamatban lévő korrekció során.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Mindazonáltal a Glassnode Insights, a Glassnode on-chain adatelemző szolgáltatása által kiadott heti hírlevél a Bitcoin árfolyamának fellendülését várja az előttünk álló hetekben.

Előrejelzésüket egy olyan on-chain indikátorra alapozzák, amely a kriptopénz iránti intézményi érdeklődés mérésére szolgál.

Elég az árengedményekből

A Grayscale Premiumnak nevezett mérőszám a Grayscale Bitcoin Trustba (GBTC) – a Bitcoin-piacon kitettséget szerezni kívánó intézményi befektetők legnagyobb befektetési eszközébe – áramló tőkét követi nyomon.

Az emelkedő Grayscale Premium a Grayscale Bitcoin Trustba történő nagyobb bitcoin-beáramlást jelez. Ez arra készteti a GBTC-t, hogy a BTC spot árához képest magasabb ajánlatot tegyen vásárlóinak.

Ezzel szemben a csökkenő Grayscale Premium csökkenő BTC-beáramlást jelez. Ekkor a GBTC arra kényszerül, hogy a bitcoin spot árfolyamához képest diszkont áron kereskedjen.

A Grayscale Bitcoin Trustba több mint 50.000 BTC áramlott 2021 januárja és 2021 februárjának első fele során. A GBTC-t 10-20%-os prémiummal kereskedték az említett időszakban, ami növekvő intézményi érdeklődést mutat.

Mindazonáltal február első felében a prémium 10% alá csökkent. A GBTC a spot árfolyamokhoz képest árengedménnyel értékesítette a termékeit.

Ugyanebben az időszakban a BTC/USD spot árfolyama a 30.000 dolláros szintről áprilisban közel 65.000 dollárra emelkedett. Ekkorra a GBTC prémiuma már nulla alá fordult.

Május 13-án, közvetlenül az Elon Musk által generált Bitcoin-piaci összeomlás előtt, a GBTC-prémium 21,23%-os mélypontot ért el. Ez azt mutatta, hogy a bitcoinalapú befektetési termékek iránti intézményi kereslet február vége óta lanyhult.

A május 19-i árzuhanás azonban javította a Grayscale-prémiumot – jegyezte meg a Glassnode Insights.

A mérőszám -3,8%-ra állt vissza, ami arra utal, hogy az intézményi érdeklődés, „vagy legalábbis az arbitrázskereskedők meggyőződése” a csökkenő bitcoin spot árakkal párhuzamosan nőtt.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Nem egyedi a Grayscale esete

A kanadai Purpose Bitcoin ETF hasonló történeten ment keresztül: előbb következetes tőkebeáramlást tapasztalt április végén és május elején, majd később kiáramlást, ami az intézményi kereslet gyengülésének jele.

A Glassnode megjegyezte:

„A GBTC-hez hasonlóan azonban úgy tűnik, hogy az árkorrekciót követően a keresleti áramlások érdemben helyreállnak, és május végétől a beáramlások ismét emelkednek”.

Az alacsonyabb bitcoin spot árfolyam és a GBTC árfolyamának helyreállása közötti kapcsolat arra enged következtetni, hogy az intézmények nem hagyták el teljesen a kriptopiacot.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Ehelyett úgy néz ki, hogy az eladási hullám motiválta a befektetőket, hogy mind a Grayscale Bitcoin Trustban, mind a Canadian Purpose Bitcoin ETF-ben kitettséget szerezzenek.

Ahogy a Glassnode foglamaz:

„Az intézményi termékek, a GBTC és a Purpose ETF az összeomló árak ellenére a fellendülés jeleit mutatják, ami az intézményi érdeklődés megújulását jelezheti”.

Az elemzőportál olyan mérőszámokra is hivatkozott, amelyek azt mutatták, hogy a legutóbbi BTC-árfolyamesés során az eladók többsége rövid távú tulajdonos volt. Eközben a hosszú távú tulajdonosok „meggyőződéssel” vásárolták fel az árfolyamgödröt.

(Forrás: Cointelegraph)

Olvastad már? Vitalik szerint a proof of stake jelenheti a megoldást az Ethereum környezeti problémáira

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!