A BTC újabb esése után visszaállt a Grayscale-prémium – mit jelenthet ez?

-

A Glassnode által nemrég közzétett, piaci kilátásokat összegző bejegyzés szerint az intézmények a május 19-ei összeomlása után visszatérnek a Bitcoin-piacra.
A Bitcoin mintegy 44%-kal zuhant le a 64.899 dolláros történelmi csúcsáról, ami a 2020 márciusában kezdődött második legnagyobb bikafutásának végét jelenti egyesek szerint.
Sok elemző, köztük a BiotechValley Insights elemzői is „szörnyű technikai helyzetet” látnak a Bitcoin piacán, megjegyezve, hogy a kriptopénzek zászlóshajója akár 20.000 dollárig is csökkenhet a folyamatban lévő korrekció során.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Mindazonáltal a Glassnode Insights, a Glassnode on-chain adatelemző szolgáltatása által kiadott heti hírlevél a Bitcoin árfolyamának fellendülését várja az előttünk álló hetekben.
Előrejelzésüket egy olyan on-chain indikátorra alapozzák, amely a kriptopénz iránti intézményi érdeklődés mérésére szolgál.

Elég az árengedményekből

A Grayscale Premiumnak nevezett mérőszám a Grayscale Bitcoin Trustba (GBTC) – a Bitcoin-piacon kitettséget szerezni kívánó intézményi befektetők legnagyobb befektetési eszközébe – áramló tőkét követi nyomon.
Az emelkedő Grayscale Premium a Grayscale Bitcoin Trustba történő nagyobb bitcoin-beáramlást jelez. Ez arra készteti a GBTC-t, hogy a BTC spot árához képest magasabb ajánlatot tegyen vásárlóinak.
Ezzel szemben a csökkenő Grayscale Premium csökkenő BTC-beáramlást jelez. Ekkor a GBTC arra kényszerül, hogy a bitcoin spot árfolyamához képest diszkont áron kereskedjen.
A Grayscale Bitcoin Trustba több mint 50.000 BTC áramlott 2021 januárja és 2021 februárjának első fele során. A GBTC-t 10-20%-os prémiummal kereskedték az említett időszakban, ami növekvő intézményi érdeklődést mutat.
Mindazonáltal február első felében a prémium 10% alá csökkent. A GBTC a spot árfolyamokhoz képest árengedménnyel értékesítette a termékeit.
Ugyanebben az időszakban a BTC/USD spot árfolyama a 30.000 dolláros szintről áprilisban közel 65.000 dollárra emelkedett. Ekkorra a GBTC prémiuma már nulla alá fordult.
Május 13-án, közvetlenül az Elon Musk által generált Bitcoin-piaci összeomlás előtt, a GBTC-prémium 21,23%-os mélypontot ért el. Ez azt mutatta, hogy a bitcoinalapú befektetési termékek iránti intézményi kereslet február vége óta lanyhult.
A május 19-i árzuhanás azonban javította a Grayscale-prémiumot – jegyezte meg a Glassnode Insights.
A mérőszám -3,8%-ra állt vissza, ami arra utal, hogy az intézményi érdeklődés, „vagy legalábbis az arbitrázskereskedők meggyőződése” a csökkenő bitcoin spot árakkal párhuzamosan nőtt.

Nem egyedi a Grayscale esete

A kanadai Purpose Bitcoin ETF hasonló történeten ment keresztül: előbb következetes tőkebeáramlást tapasztalt április végén és május elején, majd később kiáramlást, ami az intézményi kereslet gyengülésének jele.
A Glassnode megjegyezte:

„A GBTC-hez hasonlóan azonban úgy tűnik, hogy az árkorrekciót követően a keresleti áramlások érdemben helyreállnak, és május végétől a beáramlások ismét emelkednek”.

Az alacsonyabb bitcoin spot árfolyam és a GBTC árfolyamának helyreállása közötti kapcsolat arra enged következtetni, hogy az intézmények nem hagyták el teljesen a kriptopiacot.

Ehelyett úgy néz ki, hogy az eladási hullám motiválta a befektetőket, hogy mind a Grayscale Bitcoin Trustban, mind a Canadian Purpose Bitcoin ETF-ben kitettséget szerezzenek.
Ahogy a Glassnode foglamaz:

„Az intézményi termékek, a GBTC és a Purpose ETF az összeomló árak ellenére a fellendülés jeleit mutatják, ami az intézményi érdeklődés megújulását jelezheti”.

Az elemzőportál olyan mérőszámokra is hivatkozott, amelyek azt mutatták, hogy a legutóbbi BTC-árfolyamesés során az eladók többsége rövid távú tulajdonos volt. Eközben a hosszú távú tulajdonosok „meggyőződéssel” vásárolták fel az árfolyamgödröt.
(Forrás: Cointelegraph)

Olvastad már? Vitalik szerint a proof of stake jelenheti a megoldást az Ethereum környezeti problémáira

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ez az új kripto előértékesítés közelít a 3 millió dollárhoz

Képzelj el egy kriptovalutát, amelyben egyesül az internet mém kutyák iránti megszállottsága és a mesterséges intelligencia (AI) világa. A WienerAI (WAI) csapata pontosan ezt hozta el...

A Bitcoin ára eléri a 70.000 dollárt, amint BTC ETF vásárlása megugrik

Az elemzők szerint a Bitcoin árfolyama új csúcsok felé tart most, hogy a közelmúltbeli konszolidációs szakasz véget ért. A Bitcoin árfolyam a hőn áhított 70.000 dolláros...

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Vége a mémszezonnak? Mi vár a mémérmékre?

A mémérmék alig egy-két héttel ezelőtt voltak a csúcson, és jelentősen felülmúlták a többi altcoint az úgynevezett „mémszezon" alatt. Ez a trend azonban megfordult, és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!