Bank of England kormányzója: A bitcoin nem pénz

-

Az Egyesült Királyság központi bankjának vezetője továbbra is csak gyalázza a bitcoint, a stablecoinokat viszont figyelemmel követi.

A Bank of England kormányzója ma kijelentette, hogy a kriptovaluták nem pénzek, de hozzátette, hogy a stablecoinok – a fiat valutákhoz rögzített kriptoeszközök – „szisztémássá” válhatnak a pénzügyi rendszerben.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Andrew Bailey kormányzó a TheCityUK éves konferenciáján tartott beszédében arra is figyelmeztetett, hogy politikájában „kemény szeretet” várható a fintech cégek irányába – és hozzátette, hogy az Egyesült Királyság „az innováció robusztus formáját” fogja megismerni.
Bailey többször elmondta, hogy az Egyesült Királyság központi bankja jelenleg is kutatja a stablecoinokat – azaz olyan kriptovalutákat, amelyek értéke fiat valutákhoz (euró, dollár) van rögzítve, ezenfelül vizsgálják a jegybanki digitális valuták (CBDC) előnyeit is.
Bailey azonban már többször is felhívta a figyelmet a bitcoinhoz hasonló decentralizált digitális eszközök vélt vagy valós veszélyeire.

„A stablecoinok szisztémásak lehetnek a pénzügyi rendszer, illetve a rendszer stabilitása szempontjából” – mondta.

„Különböznek azoktól a kriptovalutáktól, mint a bitcoin, amelyeknek nincs fedezetük és így biztosíték sincs az értékük stabilitására. Egy kriptoeszköz nem pénz (ezért a kriptovaluta kifejezés félrevezető). Nincs belső értéke, mivel nincs fedezete sem.”
Bailey hozzátette: „Találkoztam olyan kriptorajongókkal, akik a libertárius álláspontot képviselik, miszerint jobban bíznak egy olyan eszköz értékében, amely mögött semmi nincs, mint egy olyan eszközében, amely mögött az állam áll. Szükségtelen mondanom, hogy ezzel nem értek egyet.”
Bailey szerint, mivel a nagy technológiai cégek stablecoinokat bocsáthatnak ki, ezért a központi bank szemmel tartja őket.

„A Bank of England Pénzügyi Politikai Bizottsága megfogalmazta a stablecoinok tervezésével és szabályozásával kapcsolatos elvárásait” – mondta.

A stablecoin egy digitális eszköz, amelynek célja az ár volatilitásának csökkentése, így általában egy fiat pénznemben biztosítják a számára szükséges fedezetet. A bitcoinnal vagy az ethereummal ellentétben a stablecoinok értéke nem ingadozik.
A kriptobefektetők és kereskedők számára átváltási célt szolgálnak az olyan stablecoinok, mint a tether (USDT), amely kereskedési volumen alapján a piac legnépszerűbb eszköze.
A kínai kriptokereskedők például a tether segítségével olyan piacokra is képesek eljutni, amely egyébként a devizaellenőrzések miatt lehetetlen lenne számukra.

A szabályozók azonban másképp vélekednek a stablecoinokról. A Pénzügyi Stabilitási Tanács, a globális pénzügyi rendszerrel kapcsolatos politikát figyelemmel kísérő nemzetközi testület tavaly kijelentette, hogy a stablecoinok alááshatják a pénzügyi stabilitást.
A Federal Reserve szerint ezeket a kriptovalutákat szorosan figyelemmel kell kísérni, mivel azok „egyik napról a másikra rendszerszinten fontossá válhatnak”.
A törvényhozók amiatt is aggódnak, mert az ilyen technológiák alááshatják az amerikai dollárt vagy eurót.
Tavaly a Facebook Diem nevű stablecoin-projektje (korábbi nevén Libra) verte ki a biztosítékot a szabályozóknál, és azóta nyomást is gyakoroltak a technológiai óriásra, hogy tartsa vissza projektjét.

A múlt héten Bailey kijelentette, hogy a stablecoinban történő fizetéseket ugyanazokkal a szabályokkal kell kezelni, mint a bankok által kezelt kifizetéseket.
Bailey azt is elmondta ma, hogy a CBDC „fontos szerepet játszhat a jegybanki pénzekhez való kiskereskedelmi hozzáférés fenntartásában és bővítésében”.
A CBDC-k lényegében fiat pénznemek digitális változatai, amelyeket egy központi bank támogat. A világ országai jelenleg fejlesztésük előnyeit kutatják.
A Bank of England igencsak le van maradva ebben olyan országokhoz képest, mint Kína, Japán és a Bahama-szigetek.

Olvastad már? Kriptopénzeket is kínáló CFD-brókerek összehasonlítása – XTB, Admirals, Plus500, AvaTrade

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

A PayPal elkezdi leépíteni az NFT üzletágát

A fizetési szolgáltató a PayPal nemrégiben bejelentette, hogy a platformján keresztül vásárolt NFT-k esetében megszűnteti a felhasználóvédelmi funkciókat. Emellett a további, harmadik feleken keresztül indított...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!