Bank of England kormányzója: A bitcoin nem pénz

-

Az Egyesült Királyság központi bankjának vezetője továbbra is csak gyalázza a bitcoint, a stablecoinokat viszont figyelemmel követi.

A Bank of England kormányzója ma kijelentette, hogy a kriptovaluták nem pénzek, de hozzátette, hogy a stablecoinok – a fiat valutákhoz rögzített kriptoeszközök – „szisztémássá” válhatnak a pénzügyi rendszerben.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Andrew Bailey kormányzó a TheCityUK éves konferenciáján tartott beszédében arra is figyelmeztetett, hogy politikájában „kemény szeretet” várható a fintech cégek irányába – és hozzátette, hogy az Egyesült Királyság „az innováció robusztus formáját” fogja megismerni.
Bailey többször elmondta, hogy az Egyesült Királyság központi bankja jelenleg is kutatja a stablecoinokat – azaz olyan kriptovalutákat, amelyek értéke fiat valutákhoz (euró, dollár) van rögzítve, ezenfelül vizsgálják a jegybanki digitális valuták (CBDC) előnyeit is.
Bailey azonban már többször is felhívta a figyelmet a bitcoinhoz hasonló decentralizált digitális eszközök vélt vagy valós veszélyeire.

„A stablecoinok szisztémásak lehetnek a pénzügyi rendszer, illetve a rendszer stabilitása szempontjából” – mondta.

„Különböznek azoktól a kriptovalutáktól, mint a bitcoin, amelyeknek nincs fedezetük és így biztosíték sincs az értékük stabilitására. Egy kriptoeszköz nem pénz (ezért a kriptovaluta kifejezés félrevezető). Nincs belső értéke, mivel nincs fedezete sem.”
Bailey hozzátette: „Találkoztam olyan kriptorajongókkal, akik a libertárius álláspontot képviselik, miszerint jobban bíznak egy olyan eszköz értékében, amely mögött semmi nincs, mint egy olyan eszközében, amely mögött az állam áll. Szükségtelen mondanom, hogy ezzel nem értek egyet.”
Bailey szerint, mivel a nagy technológiai cégek stablecoinokat bocsáthatnak ki, ezért a központi bank szemmel tartja őket.

„A Bank of England Pénzügyi Politikai Bizottsága megfogalmazta a stablecoinok tervezésével és szabályozásával kapcsolatos elvárásait” – mondta.

A stablecoin egy digitális eszköz, amelynek célja az ár volatilitásának csökkentése, így általában egy fiat pénznemben biztosítják a számára szükséges fedezetet. A bitcoinnal vagy az ethereummal ellentétben a stablecoinok értéke nem ingadozik.
A kriptobefektetők és kereskedők számára átváltási célt szolgálnak az olyan stablecoinok, mint a tether (USDT), amely kereskedési volumen alapján a piac legnépszerűbb eszköze.
A kínai kriptokereskedők például a tether segítségével olyan piacokra is képesek eljutni, amely egyébként a devizaellenőrzések miatt lehetetlen lenne számukra.

A szabályozók azonban másképp vélekednek a stablecoinokról. A Pénzügyi Stabilitási Tanács, a globális pénzügyi rendszerrel kapcsolatos politikát figyelemmel kísérő nemzetközi testület tavaly kijelentette, hogy a stablecoinok alááshatják a pénzügyi stabilitást.
A Federal Reserve szerint ezeket a kriptovalutákat szorosan figyelemmel kell kísérni, mivel azok „egyik napról a másikra rendszerszinten fontossá válhatnak”.
A törvényhozók amiatt is aggódnak, mert az ilyen technológiák alááshatják az amerikai dollárt vagy eurót.
Tavaly a Facebook Diem nevű stablecoin-projektje (korábbi nevén Libra) verte ki a biztosítékot a szabályozóknál, és azóta nyomást is gyakoroltak a technológiai óriásra, hogy tartsa vissza projektjét.

A múlt héten Bailey kijelentette, hogy a stablecoinban történő fizetéseket ugyanazokkal a szabályokkal kell kezelni, mint a bankok által kezelt kifizetéseket.
Bailey azt is elmondta ma, hogy a CBDC „fontos szerepet játszhat a jegybanki pénzekhez való kiskereskedelmi hozzáférés fenntartásában és bővítésében”.
A CBDC-k lényegében fiat pénznemek digitális változatai, amelyeket egy központi bank támogat. A világ országai jelenleg fejlesztésük előnyeit kutatják.
A Bank of England igencsak le van maradva ebben olyan országokhoz képest, mint Kína, Japán és a Bahama-szigetek.

Olvastad már? Kriptopénzeket is kínáló CFD-brókerek összehasonlítása – XTB, Admirals, Plus500, AvaTrade

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Éledezik az Ethereum (ETH)

Prémium Az Ethereum utóbbi 2 napja kifejezetten pozitívan alakul, 11%-os emelkedésnek lehetünk szemtanúi Ha a Bitcoinnal állítjuk párja az ETH-t, kijelenthető, hogy sokkal jobban szerepel mint társa. Az...

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!