Steve Hanke arra figyelmeztet, hogy a BTC miatt „teljesen összeomolhat” Salvador gazdasága

-

Steve Hanke kifogásolta, hogy Salvador a Bitcoint törvényes fizetőeszközként fogadta el, és megkérdőjelezte, hogyan működne a bitcoin a mindennapi tranzakciókban.
Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan professzora arra figyelmeztetett, hogy a Bitcoin (BTC) törvényes fizetőeszközként való közelmúltbeli elfogadása Salvadorban a gazdaság teljes összeomlásához vezethet.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Steve Hanke 1981 és 1982 között Ronald Reagan elnök kormánya alatt vezető közgazdászként dolgozott. Hanke korábban a BTC-t spekulatív eszköznek minősítette, „amelynek alapvető értéke nulla”, áprilisban pedig a 78 éves férfi azt tweetelte: „a kriptovaluták a pénz jövője. A Bitcoin nem az”.
Az egyetemi professzor június 15-én a Kitco News pénzügyi hírportálnak adott interjújában megjegyezte, hogy az olyan régiókból, mint Oroszország és Kína, származó BTC-hodlerek most Salvadort vehetik célba, hogy készpénzre váltsák a vagyonukat – lényegében kiszipolyozva az országot az amerikai dollárjaiból:

„Ez teljesen összeomlaszthatja a gazdaságot, mert Salvador összes dollárját felszívhatják, és nem lesz pénz az országban. Nincs hazai valutájuk.”

Az interjú során a közgazdász „hülyének” nevezte azokat a Salvadorban megválasztott képviselőket, akik megszavazták Nayib Bukele elnök Bitcoin-törvényét, és megkérdőjelezte, hogy a BTC hogyan működhetne törvényes fizetőeszközként a mindennapi tranzakciókban egy olyan országban, ahol a polgárok többsége a készpénzre támaszkodik.

„Nem fogod kifizetni a taxifuvarodat bitcoinnal. Ez nevetséges […] Salvadorban az emberek 70 százalékának még bankszámlája sincs” – mondta.

Június 11-én a JPMorgan is hasonlóan vélekedett, de már visszafogottabb hangnemben: a cég egy ügyféljegyzetben azt írta, hogy nehéz „kézzelfogható gazdasági előnyöket látni a Bitcoin második törvényes fizetőeszközként való elfogadásával kapcsolatban, és ez veszélyeztetheti az IMF-fel folytatott tárgyalásokat”. 
A Közép-amerikai Gazdasági Integrációs Bank (CABEI) azonban nem osztja ezt a nézetet, és tegnap kijelentette, hogy a BTC bevezetése Salvadorban innovatív, és „számos teret és lehetőséget teremt.”
A multinacionális bank azt is elárulta, hogy technikai tanácsadó csoportot fog létrehozni, hogy segítse Salvadort a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való használatára való áttérésben.
Hanke professzor úgy véli, hogy Salvadorban „egyértelműen sötét erők állnak [a törvény] mögött”, akik a Bitcoin segítségével akarnak amerikai dollárhoz jutni.

A közgazdász a Bitcoinban történő, határokon átnyúló pénzátutalásokat is „értelmetlennek” nevezte, mivel szerinte az eszközt azonnal dollárra kell konvertálni ahhoz, hogy használni lehessen.

„Ha a nagymama lent van Salvadorban és várja az átutalásait, és te így akarsz bitcoint küldeni, az rendben van, de mit csinál vele? El kell mennie az ATM-hez dollárért, mert csak így tud vele vásárolni bármit is” – mondta Hanke.

A Salvadorban működő vállalkozásoknak azonban kötelező lesz elfogadniuk a Bitcoint.
A Foreign Policy című lapban David Gerard, az éles nyelvű Bitcoin-kritikus, az Attack of the 50 Foot Blockchain című könyv szerzője azt feszegette, hogy mivel Salvador nem tud amerikai dollárt nyomtatni, a BTC elfogadása része lehet annak a lépésnek, hogy amerikai dollárlikviditást szerezzen polgáraitól a külföldi adósságok visszafizetésére.

Olvastad már? Kriptopénzeket is kínáló CFD-brókerek összehasonlítása – XTB, Admirals, Plus500, AvaTrade

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Chainlink jelentős rallyra készül: 150-300%-os árfolyam-emelkedést jósol az elemző

A Chainlink (LINK) ebben az évben kiemelkedően teljesített, lenyűgöző növekedést mutatva a kriptopénz piacon. Bár 40%-kal az 52,70 dolláros történelmi csúcs alatt van, a LINK...

Top 5 kripto milliomos potenciállal 2024-ben: 💼💸

Vendégbejegyzés A piac a 2024-es bikafutástól hangos, a vadászat pedig a vagyonformálást ígérő kriptovalutákra folyik. A hatalmas választékban kulcsfontosságúvá válik a valódi milliomos-teremtési potenciállal rendelkezők pontos meghatározása. A...

Ripple vs SEC: Hogyan befolyásolhatja Biden kormánya az XRP-pert?

James "MetaLawMan" Murphy, a Murphy & McGonigle ügyvédi iroda alapítója és elnöke nemrég elemezte, hogy Joe Biden elnök kormányzati politikai kiigazításai hogyan befolyásolhatják a Ripple...

Most kell megvenni a Bitcoint? A legendás elemző feltárja a MAX profit kulcsfontosságú zónáit

A Bitcoin árfolyamának alakulása sok befektetőt értetlenül hagyott. Ez egy vásárlási lehetőség, vagy az előttünk álló problémák jele? Michaël van de Poppe neves kriptoelemző megosztotta legfrissebb...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!