Steve Hanke arra figyelmeztet, hogy a BTC miatt „teljesen összeomolhat” Salvador gazdasága

-

Steve Hanke kifogásolta, hogy Salvador a Bitcoint törvényes fizetőeszközként fogadta el, és megkérdőjelezte, hogyan működne a bitcoin a mindennapi tranzakciókban.
Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan professzora arra figyelmeztetett, hogy a Bitcoin (BTC) törvényes fizetőeszközként való közelmúltbeli elfogadása Salvadorban a gazdaság teljes összeomlásához vezethet.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Steve Hanke 1981 és 1982 között Ronald Reagan elnök kormánya alatt vezető közgazdászként dolgozott. Hanke korábban a BTC-t spekulatív eszköznek minősítette, „amelynek alapvető értéke nulla”, áprilisban pedig a 78 éves férfi azt tweetelte: „a kriptovaluták a pénz jövője. A Bitcoin nem az”.
Az egyetemi professzor június 15-én a Kitco News pénzügyi hírportálnak adott interjújában megjegyezte, hogy az olyan régiókból, mint Oroszország és Kína, származó BTC-hodlerek most Salvadort vehetik célba, hogy készpénzre váltsák a vagyonukat – lényegében kiszipolyozva az országot az amerikai dollárjaiból:

„Ez teljesen összeomlaszthatja a gazdaságot, mert Salvador összes dollárját felszívhatják, és nem lesz pénz az országban. Nincs hazai valutájuk.”

Az interjú során a közgazdász „hülyének” nevezte azokat a Salvadorban megválasztott képviselőket, akik megszavazták Nayib Bukele elnök Bitcoin-törvényét, és megkérdőjelezte, hogy a BTC hogyan működhetne törvényes fizetőeszközként a mindennapi tranzakciókban egy olyan országban, ahol a polgárok többsége a készpénzre támaszkodik.

„Nem fogod kifizetni a taxifuvarodat bitcoinnal. Ez nevetséges […] Salvadorban az emberek 70 százalékának még bankszámlája sincs” – mondta.

Június 11-én a JPMorgan is hasonlóan vélekedett, de már visszafogottabb hangnemben: a cég egy ügyféljegyzetben azt írta, hogy nehéz „kézzelfogható gazdasági előnyöket látni a Bitcoin második törvényes fizetőeszközként való elfogadásával kapcsolatban, és ez veszélyeztetheti az IMF-fel folytatott tárgyalásokat”. 
A Közép-amerikai Gazdasági Integrációs Bank (CABEI) azonban nem osztja ezt a nézetet, és tegnap kijelentette, hogy a BTC bevezetése Salvadorban innovatív, és „számos teret és lehetőséget teremt.”
A multinacionális bank azt is elárulta, hogy technikai tanácsadó csoportot fog létrehozni, hogy segítse Salvadort a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való használatára való áttérésben.
Hanke professzor úgy véli, hogy Salvadorban „egyértelműen sötét erők állnak [a törvény] mögött”, akik a Bitcoin segítségével akarnak amerikai dollárhoz jutni.

A közgazdász a Bitcoinban történő, határokon átnyúló pénzátutalásokat is „értelmetlennek” nevezte, mivel szerinte az eszközt azonnal dollárra kell konvertálni ahhoz, hogy használni lehessen.

„Ha a nagymama lent van Salvadorban és várja az átutalásait, és te így akarsz bitcoint küldeni, az rendben van, de mit csinál vele? El kell mennie az ATM-hez dollárért, mert csak így tud vele vásárolni bármit is” – mondta Hanke.

A Salvadorban működő vállalkozásoknak azonban kötelező lesz elfogadniuk a Bitcoint.
A Foreign Policy című lapban David Gerard, az éles nyelvű Bitcoin-kritikus, az Attack of the 50 Foot Blockchain című könyv szerzője azt feszegette, hogy mivel Salvador nem tud amerikai dollárt nyomtatni, a BTC elfogadása része lehet annak a lépésnek, hogy amerikai dollárlikviditást szerezzen polgáraitól a külföldi adósságok visszafizetésére.

Olvastad már? Kriptopénzeket is kínáló CFD-brókerek összehasonlítása – XTB, Admirals, Plus500, AvaTrade

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin robbanásszerű emelkedése jöhet

Henrik Zeberg prominens kereskedő bikás kilátásait fejezte ki a Bitcoinról, több kulcsfontosságú tényezőre hivatkozva, amelyek alátámasztják álláspontját. Egy nemrégiben közzétett tweetjében Zeberg kiemelte a Bitcoin és...

Ethereum technikai elemzés 06.01.

Prémium Ethereum Az Ethereum árelemzése azt tükrözi, hogy a medvék átvették az irányítást a piac felett, miközben a bikák küzdenek a lendület visszaszerzéséért. Az eladási nyomás hatására...

Az amerikai befektetési bank TD Cowen bezárja kripto üzletágát

Az amerikai befektetési bank, a TD Cowen bejelentette, hogy egy évvel az indulás után bezárja kriptopénzekkel foglalkozó egységét, a Cowen Digitalt. A bank 2022 márciusában indította...

A Bitcoin újra túlszárnyalja magát, 2023 a BTC éve?

A Bitcoin meredek növekedése az amerikai bankválság közepette megerősítette a régóta támogatott narratíváját, miszerint biztonságos eszköz. Az elmúlt hónapokban a világ legnagyobb piaci tőkeértékű kriptoeszközének számító...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!