A Bank of America stratégája szerint a Solana az alacsony tranzakciós díjak, a skálázhatóság és az egyszerű használat előnyei miatt nagy szeletet haraphat ki az Ethereum piaci részesedéséből.

Alkesh Shah, a Bank of America digitáliseszköz-stratégája egy január 11-i kutatási jegyzetében azt jósolta, hogy az Ethereum versenytársa, a Solana a „digitáliseszköz-ökoszisztéma Visájává válhat” idővel.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Solana hálózat 2020-ban indult, és azóta az ötödik legnagyobb kriptopénzzé nőtte ki magát 47 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.

Egy nagyságrenddel gyorsabb növekedés, mint az Ethereumé. A Solanával ezenfelül már több mint 50 milliárd tranzakciót bonyolítottak le, és több mint 5,7 millió non-fungible tokent (NFT) minteltek ki a segítségével.

A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a sebessége a decentralizáció és a megbízhatóság rovására megy, de Shah szerint az előnyök felülmúlják a hátrányokat:

„A nagy áteresztő képesség, az alacsony költségek és a könnyű felhasználhatóság olyan fogyasztói felhasználási esetekre optimalizált blokkláncot hoz létre, mint a mikrofizetések, a defi, az NFT-k, a decentralizált hálózatok (Web3) és a szerencsejátékok.”

A továbbiakban azt sugallta, hogy a Solana az alacsony díjak, az egyszerű használat és a skálázhatóság miatt szeletet hasít ki az Ethereum piaci részesedéséből, míg az Ethereum „nagy értékű tranzakciós és identitási, tárolási és ellátási lánc felhasználási esetekre szorulhat vissza” – írta Shah, akit a Business Insider idézett.

„Az Ethereum a decentralizációt és a biztonságot helyezi előtérbe, de a skálázhatóság rovására. Ez hálózati torlódásokhoz és olyan tranzakciós díjakhoz vezetett, amelyek esetenként nagyobbak voltak, mint az elküldött tranzakció értéke.”

A Visa átlagosan 1700 tranzakciót dolgoz fel másodpercenként (TPS), de a hálózat elméletileg legalább 24.000 TPS-t is képes kezelni.

Az Ethereum jelenleg körülbelül 12 TPS-t kezel a főhálózaton (többet a második rétegben), míg a Solana 65.000 TPS elméleti határértékkel büszkélkedhet.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Teljesítményproblémákkal küzd

Shah elismeri, hogy „a Solana a skálázhatóságot helyezi előtérbe, de egy viszonylag kevésbé decentralizált és biztonságos blokkláncnak is vannak kompromisszumai, amit a kezdetektől fogva számos hálózati teljesítményprobléma szemléltetett”.

A Solana az elmúlt hónapokban igencsak megtapasztalta a hálózati teljesítményproblémákat. Ilyenek voltak például a Binance által legutóbb január 12-én megerősített kiutalási problémák, a közösségi médiában január 7-én késedelmes teljesítményről szóló jelentések, és ami január 5-én DDos-támadásnak tűnt, bár a Solana tagadta, hogy ez történt volna.

Korábban írtuk a témában: A Solana hivatalosan is elismerte, hogy túlterheléses gondokkal küzd

Ez kevesebb mint egy hónappal egy korábbi, december 10-i támadás után történt, amikor a Solana-alapú decentralizált tőzsdei platformon, a Raydiumon egy IDO-hoz kapcsolódó tömeges botting okozta hálózati torlódásokról érkeztek jelentések.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A Cointelegraph-nak adott december 22-i interjújában Austin Federa, a Solana Labs kommunikációs vezetője elmondta, hogy a fejlesztők jelenleg a hálózat problémáinak megoldásán dolgoznak.

„A Solana futási ideje egy új konstrukció. Nem használja az EVM-et [Ethereum Virtual Machine], és rengeteg újítás történt annak érdekében, hogy a felhasználók a lehető legolcsóbb díjakat kapják, de az átfutási időn még van mit dolgozni.”

Olvastad már? A legtöbbet letöltött alkalmazások közé került a digitális jüan tárca Kínában

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Skip Moore

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!