Bank of America: a Solana lehet a kriptopénzek Visája

-

A Bank of America stratégája szerint a Solana az alacsony tranzakciós díjak, a skálázhatóság és az egyszerű használat előnyei miatt nagy szeletet haraphat ki az Ethereum piaci részesedéséből.
Alkesh Shah, a Bank of America digitáliseszköz-stratégája egy január 11-i kutatási jegyzetében azt jósolta, hogy az Ethereum versenytársa, a Solana a „digitáliseszköz-ökoszisztéma Visájává válhat” idővel.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Solana hálózat 2020-ban indult, és azóta az ötödik legnagyobb kriptopénzzé nőtte ki magát 47 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.
Egy nagyságrenddel gyorsabb növekedés, mint az Ethereumé. A Solanával ezenfelül már több mint 50 milliárd tranzakciót bonyolítottak le, és több mint 5,7 millió non-fungible tokent (NFT) minteltek ki a segítségével.
A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a sebessége a decentralizáció és a megbízhatóság rovására megy, de Shah szerint az előnyök felülmúlják a hátrányokat:

„A nagy áteresztő képesség, az alacsony költségek és a könnyű felhasználhatóság olyan fogyasztói felhasználási esetekre optimalizált blokkláncot hoz létre, mint a mikrofizetések, a defi, az NFT-k, a decentralizált hálózatok (Web3) és a szerencsejátékok.”

A továbbiakban azt sugallta, hogy a Solana az alacsony díjak, az egyszerű használat és a skálázhatóság miatt szeletet hasít ki az Ethereum piaci részesedéséből, míg az Ethereum „nagy értékű tranzakciós és identitási, tárolási és ellátási lánc felhasználási esetekre szorulhat vissza” – írta Shah, akit a Business Insider idézett.

„Az Ethereum a decentralizációt és a biztonságot helyezi előtérbe, de a skálázhatóság rovására. Ez hálózati torlódásokhoz és olyan tranzakciós díjakhoz vezetett, amelyek esetenként nagyobbak voltak, mint az elküldött tranzakció értéke.”

A Visa átlagosan 1700 tranzakciót dolgoz fel másodpercenként (TPS), de a hálózat elméletileg legalább 24.000 TPS-t is képes kezelni.
Az Ethereum jelenleg körülbelül 12 TPS-t kezel a főhálózaton (többet a második rétegben), míg a Solana 65.000 TPS elméleti határértékkel büszkélkedhet.

Teljesítményproblémákkal küzd

Shah elismeri, hogy „a Solana a skálázhatóságot helyezi előtérbe, de egy viszonylag kevésbé decentralizált és biztonságos blokkláncnak is vannak kompromisszumai, amit a kezdetektől fogva számos hálózati teljesítményprobléma szemléltetett”.
A Solana az elmúlt hónapokban igencsak megtapasztalta a hálózati teljesítményproblémákat. Ilyenek voltak például a Binance által legutóbb január 12-én megerősített kiutalási problémák, a közösségi médiában január 7-én késedelmes teljesítményről szóló jelentések, és ami január 5-én DDos-támadásnak tűnt, bár a Solana tagadta, hogy ez történt volna.
Korábban írtuk a témában: A Solana hivatalosan is elismerte, hogy túlterheléses gondokkal küzd
Ez kevesebb mint egy hónappal egy korábbi, december 10-i támadás után történt, amikor a Solana-alapú decentralizált tőzsdei platformon, a Raydiumon egy IDO-hoz kapcsolódó tömeges botting okozta hálózati torlódásokról érkeztek jelentések.

A Cointelegraph-nak adott december 22-i interjújában Austin Federa, a Solana Labs kommunikációs vezetője elmondta, hogy a fejlesztők jelenleg a hálózat problémáinak megoldásán dolgoznak.

„A Solana futási ideje egy új konstrukció. Nem használja az EVM-et [Ethereum Virtual Machine], és rengeteg újítás történt annak érdekében, hogy a felhasználók a lehető legolcsóbb díjakat kapják, de az átfutási időn még van mit dolgozni.”

Olvastad már? A legtöbbet letöltött alkalmazások közé került a digitális jüan tárca Kínában

Forrás: cointelegraph.com
Kiemelt kép: Skip Moore

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Gary Gensler: A Bitcoin nem jelent biztonságot

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtti szerdai meghallgatáson Gary Gensler, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) elnöke tisztázta álláspontját a Bitcoinról, és Patrick McHenry, a bizottság...

Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

Vendégbejegyzés A kriptovaluták az elmúlt néhány évben teljesen forradalmasították az internetes fizetést. Számos kereskedő oldalán jelentek meg a digitális fizetőeszközök mint fizetési mód, így biztonságos és...

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!