Egy, a salvadori törvényjavaslattal „szinte teljesen megegyező” döntés értelmében Lord Fusitu’a, Tonga „nagyfőnöke” arra számít, hogy országa novemberre bevezetheti a bitcoint.

Újabb dominó állt sorba a Bitcoinizáció felé vezető úton. Szerdán a csendes-óceáni szigetország, Tonga egy korábbi törvényhozója megosztotta a Bitcoin (BTC) törvényes fizetőeszközként való elfogadásának menetét.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Lord Fusitu’a, Tonga korábbi parlamenti képviselője egy sor tweetsorozatban tette közzé a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé válásának menetét Tongán.

A salvadori forgatókönyvet lemásolva a lépéssel több mint 100.000 tongai csatlakozhat a Bitcoin-hálózathoz.

A Korrupcióellenes Parlamenti Képviselők Globális Szervezetének elnöke ötpontos tervében írta le az áttérés útját:

Fusitu’a egy utólagos megjegyzésben azt mondta, hogy a törvényjavaslat „a salvadori törvényjavaslat mintájára készült, és szinte teljesen megegyezik azzal”.

Lelkesen válaszolt a Twitteren felmerülő kérdésekre. Mint mondta, a BTC törvényes fizetőeszközzé válásának időzítése már idén novemberben vagy decemberben megtörténhet, mint mondta: „Bumm! Ezek vagyunk mi, testvér!” – írta egy tweetben.

2021-ben széles körben spekuláltak arról, hogy Tonga lesz az egyik következő ország, amely a BTC-t törvényes fizetőeszközként bevezeti. A spekulációk egy podcast után érték el a csúcspontjukat, amelyet Lord Fusitu’a a Bedfordban élő Peter McCormackkal vállalt.

Világelsők a hazautalásban

A beszélgetés során az akkori parlamenti képviselő megosztotta a BTC törvényes fizetőeszközként való elfogadása mellett szóló érveket.

Azt mondta, hogy az elfogadás előidézné:

„A rendelkezésre álló jövedelem 30%-os növekedését.”

Tonga egy távoli szigetország, amely az olyan országokból érkező pénzátutalásokra támaszkodik, mint Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok.

Új magyar kriptovaluta a piacon.

A Nemzetközi Pénzügyi Társaság becslése szerint Tonga a világ bármely más országánál több jövedelmet kap a hazautalásokból, és a háztartások jövedelmének akár 30%-át is kiteszik ezek a fajta tranzakciók.

Továbbá, bár a tongai lakosság száma mindössze hat számjegyű, a tongai diaszpóra hatalmas. A Nemzetközi Migrációs Szervezet 126.000-re becsüli a külföldön élő tongaiak számát, akik közül akár 18.000 tongai is élhet Ausztráliában.

Az átutalások felhasználása volt az egyik fő mozgatórugója annak, hogy Salvador elfogadta a BTC-t törvényes fizetőeszközként. A Világbank szerint Tonga hazautalásai a bruttó hazai termék százalékában kifejezve lényegesen magasabbak, mint Salvadoré, 39% a 24%-kal szemben.

A pénzátutalástól eltekintve Fusitu’a felhozta a nyílt forráskódú protokoll elfogadásának hazai előnyeit. Egyetértett azzal, hogy Tonga létrehozhatna egy BTC-körforgásos gazdaságot, és hogy ez „azon kevés esetek egyike, amikor egy ritkán lakott kis szigetkirályság szigetcsoportja előnyössé válik”.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Amikor a szigetek internetes infrastruktúrája szóba került, a tongaiak azt állították, hogy az internet és az okostelefonok elterjedtsége meghaladja a 90%-ot.

A Világbank legfrissebb – bár öt évvel ezelőtti, 2017-es – adatai szerint Tonga 50%-os internetelérhetősggel rendelkezik.

A szigetek online állapotba hozása még eltarthat egy ideig, de Fusitu’a hajthatatlan országa BTC-jövőjét illetően:

Olvastad már? Születésnapi akció az Inlocknál, akár 100 dollárnyi Bitcoin lehet a tiéd!

Forrás: cointelegraph.com