A Solana, a piaci tőkeérték alapján a top10, okosszerződéseket támogató kriptopénzhálózat egyike elismerte, hogy egy sor olyan problémával kell szembesülnie, amelyek akadályozzák a hálózata teljesítményét.

A hálózat állapotát jelentő hivatalos fiók, valamint a státuszoldal tegnap számolt be az esetről. Ez a legújabb probléma, amivel a Solanának szembesülnie kellett, miután az elmúlt hónapokban több hálózati zavarral kellett megküzdenie.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Átviteli problémákkal küzd a Solana

A Solana, az okosszerződéseket támogató kriptopénz hivatalosan is elismerte, hogy a hálózat teljesítményproblémákkal küzd, amelyek befolyásolják a rendszer áteresztőképességét, és bizonyos tranzakciókat megszakítanak.

A jelentést a projekt Solana Status Twitter-fiókja adta ki, amely tegnap tájékoztatta a felhasználókat a helyzetről.

A fiók kifejtette:

„[A hálózat teljesítménye] romlik a magas számítási tranzakciók számának növekedése miatt, ami a hálózat kapacitását másodpercenként több ezer tranzakcióra csökkentette. Ez megnövekedett betöltési és tranzakció-feldolgozási időkhöz, valamint néhány sikertelen tranzakcióhoz vezet.”

Ezt a jelentést január 6-án, 16:11-kor (UTC) tették közzé, és a cikk írásakor a probléma még nem oldódott meg. Arról is beszámoltak, hogy a fejlesztők dolgoznak ezeken a problémákon és annak megoldásán.

Rengeteg probléma

Nem ez az első eset, hogy a hálózat ilyen jellegű problémával szembesül. Az első ilyen incidens – amely a Solana-validátorok blokktermelését érintette – szeptember 14-én történt, amikor a Solana-blokklánc szinte teljesen lelassult egy erőforrás-kimerülési probléma miatt, a Solana Status fiókja szerint

A blokklánc aztán december 4-én újabb problémával szembesült, amikor az egész hálózat leállt, és a mérnököknek újra kellett indítaniuk, hogy újra megfelelően működjön. Ekkor a hálózat körülbelül 5 órára állt le, és ez idő alatt semmilyen tranzakció vagy blokk nem került kibocsátásra.

A hálózat másfajta torlódási problémákkal is szembesült már, amelyek bizonyos projektek megjelenése miatt alakultak ki, és amelyek szintén zsúfolták a hálózatot. Ilyen történt például december 13-án, amikor a Solchicks nevű projekt elindítása negatívan befolyásolta a blokklánc stabilitását.

Majd január 4-én ismét arról érkeztek jelentések, hogy a Solana DDoS-támadással nézett szembe – spam tranzakciók révén.

Ezeket a jelentéseket azonban Anatolij Jakovenko, a Solana társalapítója cáfolta, aki azt nyilatkozta, hogy „volt némi torlódás […], és néhány felhasználó azt tapasztalta, hogy a tx-ek időzítése megszakadt, és újra kellett próbálkozniuk”.

Mindezen problémák ellenére azonban a Solana tranzakcióinak száma decemberben meghaladta a riválisokét, és 45 milliárd tranzakciót dolgozott fel.

Olvastad már? Új magyar NFT indult CryptoMemories néven

Forrás: news.bitcoin.com