Oroszország fő pénzügyi ágazati szövetsége arra sürgette a hatóságokat, hogy vizsgálják felül a kriptobefektetések elleni álláspontot az orosz pénzügyi piaci stratégián belül.

A szervezet kitart amellett, hogy az oroszok kriptobefektetéseit tiltás helyett ki kellene hozni a „szürke zónából”.

A pénzügyi iparági szervezet arra sürgeti a kormányt, hogy szabályozza a kriptoeszközökkel végzett műveleteket

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az orosz Nemzeti Pénzügyi Szövetség (NFA) felhívást tett közzé, hogy módosítsák az országnak az Orosz Föderáció pénzügyi piacának 2030-ig tartó fejlesztésére vonatkozó stratégiáját a kriptovalutákba történő befektetésekre vonatkozó részben – jelentette a RIA Novosztyi és a Prime a javaslatot idézve.

Az NFA több mint 200, az orosz pénzügyi piacon tevékenykedő szervezetet egyesít.

A stratégia most kimondja, hogy az orosz kormány és az Orosz Nemzeti Bank továbbra is ellenezni fogja a „monetáris helyettesítő eszközök” használatát, amely kifejezést gyakran használják a decentralizált digitális valuták, például a bitcoin megnevezésére.

A dokumentum szerint ezek magas kockázatokat hordoznak az állampolgárok számára, és akadályozhatják a kedvező gazdasági feltételek megteremtését célzó makrogazdasági politikák végrehajtását.

A kriptoeszközökkel végzett műveletek továbbra is „szürke zónában” maradnak annak ellenére, hogy az oroszok kriptovalutákba történő befektetései jelentősek – jegyezte meg az orosz pénzügyi szektor önszabályozó szerve.

Külföldi cégek és be nem jegyzett közvetítők részesülnek az ilyen tranzakciókból származó bevételekből – jegyezte meg a szervezet.

További vizsgálatokra van szükség

Az NFA úgy véli, hogy további tanulmányozást igényel az a lehetőség, hogy a helyi befektetők orosz professzionális piaci szereplőkön keresztül hozzáférhessenek a digitális pénzügyi eszközökhöz, valamint a kriptovalutákat tartalmazó tőzsdén kereskedett befektetési alapok létrehozásának lehetősége a minősített befektetők számára.

A javaslatra azt követően került sor, hogy a közelmúltbeli jelentésekből kiderült, hogy a kriptopénzek sok helyi lakos számára népszerű befektetési választásnak számítanak.

Az orosz kriptoágazati és blokkláncszövetség (Racib) szerint Oroszországban legalább 17,3 millió ember rendelkezik kriptotárcával.

Decemberben az Állami Duma Pénzpiaci Bizottságának vezetője, Anatolij Akszakov bejelentette, hogy az orosz állampolgárok 5 billió rubelt (több mint 67 milliárd dollárt) fektettek kriptóba.

A Bank of Russia határozottan ellenzi a kriptovaluták legalizálását az országban, és korlátozni akarja a kriptobefektetéseket azáltal, hogy blokkolja a kártyás fizetéseket bizonyos címzetteknek, például a digitáliseszköz-váltóknak.

A központi bank saját pénzügyi stabilitási áttekintésében található, 2021 második és harmadik negyedévére vonatkozó becslések szerint azonban az orosz lakosok által végrehajtott digitálisvaluta-tranzakciók éves volumene mintegy 5 milliárd dollárra tehető.

Olvastad már? Bank of America: a Solana lehet a kriptopénzek Visája

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!