Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma felügyeletet akar a közösségi oldal tervezett kriptopénze fölött, hogy a világgazdaságra leselkedő potenciális veszélyeket „kigyomlálja”.

Emanuel Cleaver kongresszusi képviselő jelentette be, hogy a Pénzügyminisztérium továbbra is számos megválaszolatlan kérdést lát a Libra ügyében.

A Kongresszus ezeket továbbra is vizsgálni fogja, és közelről fogja figyelni a piacot, hogy hamar észrevegyen minden szabályozási vakfoltot.

A Libra kezdeményezést a Facebook indította el, viszont magának a kriptopénznek a menedzselését a Libra Association végezné, amely egy több külső felet is tömörítő társulás.

A nagyok elhagyták a fedélzetet

A résztvevők között olyanokat találunk, mint az Uber, Spotify, Lytf, vagy a Coinbase. Az olyan nagy pénzügyi szolgáltatók viszont, mint a Visa, Mastercard és a PayPal kiléptek a csoportból.

A kriptopénz fedezeteként több különböző értékpapír és fiat valuta szolgálna. Legnagyobb mértékben, mintegy 50%-ban USD és USA-államkötvények.

Emellett japán jen (14%), euró (18%), angol font (11%) és szingapúri dollár (7%) alkotná a fedezetét.

Cleaver bejelentése azt követően történt meg, hogy augusztus folyamán az FSOC (Pénzügyi Felügyelet) és az OFR (Pénzügyi Kutatóintézet) számára eljuttatott levélre megérkezett a Pénzügyminisztérium válasza.

Akkor a két szervezet azt kérte a legfőbb pénzügyi hatóságtól, hogy vizsgálják meg mind a Libra projektet, mind az abban részt vevő Calibra vállalatot, amely a Facebook leányvállalata.

A Pénzügyminisztérium levelében olvasható:

„Nem tiszta számunkra, hogy mely USA-beli vagy külföldi szabályozói szervezet tudja felügyelni a Librát és annak piaci szereplését, valamint szükség esetén ki kérhet bármilyen módosítást, beavatkozást. Ezeket az aggodalmakat tisztázni kell a Libra indulását megelőzően.”

Cleaver támogatja a Facebook erőfeszítéseit a hatóságokkal való együttműködést illetően. Zuckerberg szintén úgy nyilatkozott, a közösségi oldal kukába dobja a kezdeményezést, ha nem kapják meg a megfelelő engedélyeket.

Az engedélyezéshez viszont az kell, hogy „a projekt maga egészen biztosan ne jelentsen veszélyt a világgazdaságra”.

A BBC hírei alapján a Libra Association tagjai jelenleg nem vesznek részt a projekt finanszírozásában, miután az elmúlt hónap során néhány alapító – a PayPal, Visa, Mastercard és az eBay – elhagyta a fedélzetet.

Lehet érdekel: Tom Lee: „Reális”, hogy a bitcoinnak konszolidálnia kell éves nyereségeit

Zuckerberg a Pénzügyi Felügyelőbizottság előtt elmondta, miszerint nem teljesen biztos benne, hogy a Libra egyáltalán képes lesz-e elindulni.

Forrás: cryptoglobe.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂