A kriptogazdaság növekvő kapitalizációjával az oroszok évente több milliárd dollár értékű kriptotranzakciókat hajtanak végre – derül ki az orosz központi bank által gyűjtött adatokból.

Az orosz lakosok a kriptopiac legaktívabb résztvevői közé tartoznak – ismerte el a szabályozó hatóság.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az oroszok a legaktívabb kriptohasználók közé tartoznak, el a jegybank szerint

Az orosz Központi Bank (CBR) – hűen a decentralizált digitális pénzekkel kapcsolatos keményvonalas álláspontjához – nemrég kijelentette, hogy a kriptopénz-műveletek „jelentős kockázatokat hordoznak a pénzügyi stabilitás és a befektetők védelme, valamint az éghajlati tényezők szempontjából”.

A figyelmeztetést a 2021 második és harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi stabilitási áttekintésükkel együtt adták ki.

A monetáris hatóság elismerte a digitálisvaluta-piac kapitalizációjának idei gyors növekedését. A Forklog által idézett elemzése szerint a kriptopénzek árának emelkedésében kulcsszerepet játszott a befektetők megnövekedett érdeklődése az olyan technológiák iránt, mint a blokklánc, az okosszerződések, a decentralizált pénzügyek és a stabilcoinok.

Különböző elemzőtanulmányokra hivatkozva a pénzügyi szabályozó elismerte, hogy az Orosz Föderáció lakosai a kriptotér legaktívabb résztvevői közé tartoznak.

Az oroszok a kriptopénzplatformok leggyakoribb felhasználói közé is tartoznak. Oroszország a Binance, a világ vezető kriptotőzsdéjének látogatottságát tekintve az egyik vezető helyen áll.

A Bank of Russia a nagy pénzintézetek tavaly júliusban végzett felméréseire hivatkozva megjegyzi, hogy az oroszok által végrehajtott digitálisvaluta-tranzakciók éves volumene mintegy 5 milliárd dollárt tesz ki.

A CBR ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a kriptovaluták anonim jellege hozzájárul ahhoz, hogy bűncselekményekben, például pénzmosásban és terrorizmus finanszírozásában használják őket.

A központi bank, amely következetesen elutasítja a kriptopénzek törvényes fizetőeszközként való legalizálását az Orosz Föderációban, rámutatott más kapcsolódó kockázatokra is, többek között a fiat megtakarítások kriptovalutákká történő átváltására.

A CBR a kriptovalutákat árfolyam-ingadozásuk miatt értékmegőrzőként megbízhatatlannak tartja.

A szabályozót aggasztja a bitcoinbányászat energiaigényes jellege is. Az energiaforrásokban gazdag Oroszország vonzó célpont a bányászok számára, és egyes tartományai, ahol az áramárak meglehetősen alacsonyak, az iparág szabályozását követelik.

Moszkvában egyre több tisztviselő gondolja úgy, hogy a bányászatot mint vállalkozási tevékenységet legalizálni kellene, és ekként kellene adóztatni.

A Bank of Russia kiemeli, hogy általában véve a digitális valuták térsége és a hagyományos pénzügyi szektor közötti kapcsolat továbbra is korlátozott.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A hatóság ugyanakkor úgy véli, hogy a kriptovaluták terjedése egyre több kockázatot jelent az orosz pénzügyi piac számára, és ragaszkodik a jobb felügyelet szükségességéhez.

Olvastad már? Jamie Dimon figyelmeztet: legyünk óvatosak, a kriptónak nincs belső értéke

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!