Az orosz bankok kínai jüannal helyettesítik az amerikai dollárt

-

Az orosz bankok jelentős változást tapasztalnak a betéti preferenciákban, mivel az ügyfelek egyre inkább a kínai jüant választják az amerikai dollár és az euró helyett.

Ezt a változást elsősorban a devizabetétek iránti csökkenő érdeklődés és a kínai valuta növekvő oroszországi vonzereje okozza.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A dollár és eurobetétek csökkenése Oroszországban

Anna Romanenko, a Vyberu.ru pénzügyi piactér kommunikációs osztályának igazgatója elárulta, hogy 2022-ben az orosz bankokban lévő devizabetétek mintegy fele külföldi hitelintézetekhez került.

Ennek következtében az új betétek iránti érdeklődés jelentősen csökkent. Az oroszországi devizabetéteket kínáló bankok száma is csökkent, már csak mintegy három tucatnyi maradt.

Romanenko kijelentette, hogy a dollár- és euróbetétekre vonatkozó online kérelmek januárban kétéves mélypontra süllyedtek. Márciusban azonban a rubel gyengülése miatt újra megnőtt az érdeklődés a dollár iránt, a kérelmek száma 30%-kal emelkedett.

Ezzel szemben az euró iránti kereslet továbbra is minimális. Hangsúlyozta, hogy az európai és az amerikai valuták funkcionalitása jelentősen beszűkült, korlátozások vannak érvényben a pénzfelvételre és a konverzióra vonatkozóan.

A kínai jüan mint alternatíva egyre nagyobb teret nyer

Romanenko szerint a kínai jüan a dollár és az euró vonzó alternatívájaként tűnik fel.

Jelenleg 49 orosz bank kínál jüannal kapcsolatos szolgáltatásokat, és a valuta iránti érdeklődés egy hónap alatt megháromszorozódott, heti 15-20%-os növekedéssel.

A jüan növekvő vonzereje részben a javuló betéti kamatlábaknak köszönhető, amelyek ma már elérhetik a 3%-ot is.

Emellett az indiai rúpiában elhelyezett betétek iránti kereslet növekedésére is van esély, mivel az országban három bank is bevezetett ilyen ajánlatokat az idén.

Anatolij Pecsatnyikov, a VTB Bank elnökhelyettese és igazgatótanácsának elnöke azt jósolja, hogy a betétesek a következő 2-2,5 évben szinte teljesen felhagyhatnak a dollárban és euróban történő megtakarításokkal.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A jüan hatása az orosz megtakarításokra

Márciusban a jüan megelőzte az eurót az orosz megtakarítások három legfontosabb devizája között.

A Finam tanulmánya szerint egy évvel a szankciók bevezetése után a magánszemélyek 17%-a tartott pénzt kínai készpénzben, míg 8%-uk az európai készpénzt választotta.

Az eltolódás ellenére a rubel továbbra is a legnépszerűbb készpénztakarékossági valuta, amelyet az oroszok alig több mint egyharmada (34,9%) választott.

A kínai jüan növekvő szerepe az orosz pénzügyi környezetben a nemzetközi devizapreferenciák dinamikájának változását jelzi.

Mivel az amerikai dollár és az euró a korlátozások és a csökkentett funkcionalitás miatt veszít vonzerejéből, a jüan gyorsan betölti az űrt. Ez a változás nemcsak az ország gazdaságára, hanem a globális pénzügyi piacokra is hatással van.

Mivel a kínai jüan egyre nagyobb teret nyer Oroszországban, fontos figyelemmel kísérni, hogy ez a változás hogyan befolyásolja az ország pénzügyi helyzetét és nemzetközi kapcsolatait.

Mivel az amerikai dollár és az euró keresletcsökkenéssel néz szembe, a kínai jüan preferált valutává válása globális szinten megváltoztathatja a gazdasági erőviszonyokat.

Csak az idő fogja megmutatni, hogy ez a tendencia fennmarad-e, és milyen hosszú távú következményekkel járhat Oroszországra és a világra nézve.

zeta

Olvastad már? A Venmo májusban lehetővé teszi a fiat-kripto kifizetéseket

Kiemelt kép: flowcomm

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Ripple visszautasítja a SEC kemény követelményeit

Az XRP útja nem volt más, mint egy hullámvasút, köszönhetően a folyamatos Ripple vs. SEC drámának. Az XRP 0,55 dollár körüli árfolyamon, a jogi zűrzavar közepette...

A Binance a hatóságokkal együttműködve teszi biztonságosabbá a kriptopiacot

Több mint 186 millió regisztrált felhasználót szolgál ki jelenleg a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a számuk folyamatosan nő. Március első hetében 100 milliárd...

Jelentős altcoin nyereség a láthatáron: Melyik érme emelkedik először?

Vendégbejegyzés A kriptopiac emelkedő szakaszban van, több kevésbé ismert érme is jelentős növekedési potenciált mutat. A befektetők élénken figyelik a trendeket, hogy megállapítsák, melyek emelkedhetnek először. Ez a...

Vajon az Ethereum visszatérésre készül a 3.700 dolláros visszautasítás után?

Az Ethereum (ETH) a cikkírás idején 3.200 dolláros árfolyamon mozgott. A 3.000 dolláros pszichológiai szintet április 13. óta többször is áttörték az alacsonyabb időkereteken, és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!