Az olasz pénzügyek okozhatnak gondot az eurózónának

-

Olaszország gazdasági bizonytalanságokkal néz szembe, az éves infláció mértéke elérte a 8,4%-ot, a nagybefektetők pedig rekord összegű, 37 milliárd dolláros, esésre számító short pozíciókat vettek fel az olasz kötvénypiaccal szemben.
Ekkora mértékű bizalmatlanság az ország gazdasági teljesítményével szemben utoljára 2008-ban volt tapasztalható.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A befektetők most is egyre nagyobb mértékben spekulálnak arra, hogy az ország csődbe mehet.
Az orosz-ukrán háború a többi mediterrán országhoz hasonlóan az olasz gazdaságba is volatilitást hozott.
Ráadásul energiaválság is fenyegeti őket, a lakosságot már hivatalosan is felkérték arra, hogy kevesebb energiát használjanak el majd a télen.
A gazdasági szereplők úgy vélik, a helyzet csak romlani fog, és egyre nagyobb arányban vannak az olyanok, akik a római kormányzat ellen fogadnak a tőzsdén.
A piaci adatgyűjtéssel foglalkozó szervezetek információiból kiderül, hogy a befektetők rekord mértékű, 37,2 millió eurónyi short pozíciót vettek fel augusztus 23-ára.
Ez 2008 januárja óta a legmagasabb szám, akik pedig ilyenbe beszállnak, azok arra spekulálnak, hogy mikor visszafizetésre kerül majd sor, kevesebbe fog kerülni kiegyenlíteni a számlát, hiszen a kötvények értéke csökkenni fog.
Olaszország pedig továbbra is magas inflációval küzd, a júniusi 8,5% után most júliusban 8,4%-ot állapítottak meg hivatalosan.

A shortok ekkora mértéke arra enged következtetni, hogy a spekulánsok szerint az olasz állam valószínűleg csődbe megy, ennek a hatásai viszont végiggyűrűzhetnek az eurózónán.
Az olasz gazdaság erős, viszont nagymértékben függ az orosz gáztól. Az IMF nemrégiben közölt egy jelentést, amely szerint az olasz gazdaság akár 5%-os visszaesést is tapasztalhat majd, az orosz szankciók hatására.
Az olasz lejtmenet ráadásul pont egybeesik azzal, hogy India a közelmúltban lett a világ ötödik legnagyobb gazdasága, elhódítva ezt a címet az Egyesült Királyságtól.
A nyáron kiadott jelentések alapján Mario Dragi, Olaszország vezetője nem tett eleget azért, hogy új életet leheljen az olasz gazdaságba.
Az ország továbbra is gazdasági nehézségekkel szembesül, és Görögország után a második legproblémásabb eurózónai tagállamnak számít a kötvénypiacon.

„Draghi próbálkozik, itt is, ott is tenni valamit, de a jelek szerint a piac nincs meggyőződve arról, hogy az olasz gazdasági növekedés trendje elég erős lenne.”

Olvastad már? Az amerikai pénzügyi vezetők fele recesszióra számít

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!