Az olasz pénzügyek okozhatnak gondot az eurózónának

-

Olaszország gazdasági bizonytalanságokkal néz szembe, az éves infláció mértéke elérte a 8,4%-ot, a nagybefektetők pedig rekord összegű, 37 milliárd dolláros, esésre számító short pozíciókat vettek fel az olasz kötvénypiaccal szemben.
Ekkora mértékű bizalmatlanság az ország gazdasági teljesítményével szemben utoljára 2008-ban volt tapasztalható.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A befektetők most is egyre nagyobb mértékben spekulálnak arra, hogy az ország csődbe mehet.
Az orosz-ukrán háború a többi mediterrán országhoz hasonlóan az olasz gazdaságba is volatilitást hozott.
Ráadásul energiaválság is fenyegeti őket, a lakosságot már hivatalosan is felkérték arra, hogy kevesebb energiát használjanak el majd a télen.
A gazdasági szereplők úgy vélik, a helyzet csak romlani fog, és egyre nagyobb arányban vannak az olyanok, akik a római kormányzat ellen fogadnak a tőzsdén.
A piaci adatgyűjtéssel foglalkozó szervezetek információiból kiderül, hogy a befektetők rekord mértékű, 37,2 millió eurónyi short pozíciót vettek fel augusztus 23-ára.
Ez 2008 januárja óta a legmagasabb szám, akik pedig ilyenbe beszállnak, azok arra spekulálnak, hogy mikor visszafizetésre kerül majd sor, kevesebbe fog kerülni kiegyenlíteni a számlát, hiszen a kötvények értéke csökkenni fog.
Olaszország pedig továbbra is magas inflációval küzd, a júniusi 8,5% után most júliusban 8,4%-ot állapítottak meg hivatalosan.

A shortok ekkora mértéke arra enged következtetni, hogy a spekulánsok szerint az olasz állam valószínűleg csődbe megy, ennek a hatásai viszont végiggyűrűzhetnek az eurózónán.
Az olasz gazdaság erős, viszont nagymértékben függ az orosz gáztól. Az IMF nemrégiben közölt egy jelentést, amely szerint az olasz gazdaság akár 5%-os visszaesést is tapasztalhat majd, az orosz szankciók hatására.
Az olasz lejtmenet ráadásul pont egybeesik azzal, hogy India a közelmúltban lett a világ ötödik legnagyobb gazdasága, elhódítva ezt a címet az Egyesült Királyságtól.
A nyáron kiadott jelentések alapján Mario Dragi, Olaszország vezetője nem tett eleget azért, hogy új életet leheljen az olasz gazdaságba.
Az ország továbbra is gazdasági nehézségekkel szembesül, és Görögország után a második legproblémásabb eurózónai tagállamnak számít a kötvénypiacon.

„Draghi próbálkozik, itt is, ott is tenni valamit, de a jelek szerint a piac nincs meggyőződve arról, hogy az olasz gazdasági növekedés trendje elég erős lenne.”

Olvastad már? Az amerikai pénzügyi vezetők fele recesszióra számít

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A svéd adóhivatal 90 millió dollárt hajtana be a bányászoktól

A Svéd Adóhatóság, az STA úgy nyilatkozott, hogy a gyanújuk szerint 2020 és 2023 között számos bányászcég valótlan éves beszámolókat adott le, hogy elkerüljék az...

Gary Gensler otthagyhatja a tőzsdefelügyelet vezetői posztját?

A közösségi médiában nagy port vert fel, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vezetője kétértelmű bejegyzést tett közzé. A felhasználók először arra gyanakodtak, hogy Gensler...

Dogwifhat (WIF) technikai elemzés 04.19.

Prémium Dogwifhat (WIF) A Dogwifhat (WIF) árfolyama csütörtökön emelkedést könyvelhetett el, egészen odáig, hogy felülmúlta társait a mémérmék területén. A Bonk Inu (BONK) után második helyen álló WIF...

A BlackRock is a bitcoin felezéssel foglalkozik

A világ legnagyobb befektetési cége, a 10,5 billió dollárt kezelő Blackrock egy saját videóban magyarázta el a felezés hatását a bitcoinra, és azt, hogy ez...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!