Az olasz bankok elindították a saját kísérletüket a digitális euróval

-

Az Olasz Bankszövetség annak ellenére belekezdett a kísérletezésbe, hogy az Európai Központi Bank még nem döntötte el egyértelműen, hogy legyen-e digitális euró.
Hivatalosan is megerősítették, hogy támogatják a tesztprogramok elindítását a független európai digitális pénzzel kapcsolatban.

A bejelentés alapján a Bankszövetség saját kutatási részlege, az ABI Labs fog együttműködni az ország kereskedelmi bankjaival, hogy kiépítsék a próbarendszert.
A digitális euró két fő területen jelent kihívásokat, így a vizsgálatok is ezekre fognak irányulni. Először is tisztába kell kerülni a technikai megvalósíthatás lehetőségeivel.
Másodsorban pedig a programozhatóságot kell megvizsgálni, hogy mennyire lehet kitágítani a jelenleg létező fizetési megoldások kereteit.
A technikai részekben a helyi, olasz SIA hálózati szolgáltató fog részt venni a bankok mellett. Ők már korábban is dolgoztak együtt a Bankszövetséggel, hozzájuk köthető a Project Spunta, egy bankközi, blokklánc alapú elszámoló-rendszer.
A tervezet a digitális euróra fókuszál, viszont egyelőre semmiféle részvételi szándék nem érkezett az olasz központi bank részéről.
Ehelyett a vállalati szektorból érkeznek komolyabb nevek, a Reply digitális szolgáltató, és a PwC könyvvizsgáló-óriás jelezte, hogy partnerként részt venne a tesztüzemben.
A Bankszövetség szempontjából ez a kísérlet a jövőre való felkészülés jegyében zajlik, mivel szerintük elég valószínű, hogy a digitális euró meg fog valósulni.
A projekt szóvivője beszélt a céljaikról, és a kitűzött állomásokról is.

„A kezdeményezés a proaktív együttműködés jegyében indul el, hogy Olaszországban mind a nagyközönség, mind a bankok elkezdhessenek felkészülni a jövőre. Nem elsősorban arra várunk, hogy az EKB végre döntsön a digitális euró ügyében, hanem elébe megyünk a dolognak. A lehetséges felhasználási területeket, és a bevezetéskor esetleg felmerülő kihívásokat már most is elkezdhetjük vizsgálni.”

Decemberben az EKB hivatalosan is elismerte, hogy fontolóra vették a digitális euró kérdését, és, hogy 2021-ben el is kezdődhet a megvalósulás.

Az ezt megelőző nyilatkozatokban még azt olvashattuk, hogy legkorábban öt év múlva lehet esedékes a digitális euró létrehozása.
Franciaországban a központi bank már tesztprogramokat végez a saját megoldásával. A Bank of France égisze alatt az Ethereum legnagyobb fejlesztője, a ConsenSys is ott van a kísérletekben részt vevő blokkláncos vállalkozások között.

Olvastad már? A Bitcoin blokkláncán mostanra közel 10 billió dollár fordult meg

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Megsínylette a Solana a kriptopiaci zuhanást

A SOL token árfolyama 11%-ot esett a hétvégén, és a derivatíva-piacon ez hatalmas zuhanáshoz vezetett. A határidős kötések tömegével likvidálódtak, és egyetlen nap leforgása alatt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!