Egy héttel ezelőtt irtunk róla, hogy az Unocoin indiai kriptovaluta váltó bejelentette saját ATM-ének elindítását, a helyi rendőrség állítólag már le is foglalta a gépet, és letartóztatta a cég két alapítóját, ezzel a vezérigazgatót is. A rendőrség szerint a gépet hatósági jóváhagyás nélkül helyezték üzembe.

 

Olvastad már?  Kriptohír összefoglaló: A hét eddigi történései

Több dolgot is lefoglaltak

Az indiai rendőrség lefoglalta a nemrégiben telepített kioszkot, amelyet a Bengaluru-központú Unocoin kriptotőzsde működtetett – olvasható a Times of India szerdai cikkében

A kioszk a bengalurui Old Airport Road-on található a Kemp Fort Mallben. A cég október 15-én kezdte meg az automata működtetését. A rendőrség szerint azonban a gép “illegális, mivel jóváhagyás nélkül került telepítésre“, részletesebben:

„A Bűnüldözési Központ lefoglalt egy pénztárgépet, két laptopot, egy mobiltelefont, három hitelkártyát, öt betéti kártyát, egy útlevelet, öt Unocoin céges bélyegzőt, egy kriptovaluta gépet és 180.000 INR-t (2.458 dollár).

Őrizetben az alapítók

Harish B.V-t, a cég 37 éves társalapítóját kedden tartóztatták le a gép üzemeltetésének kapcsán. Harisht a rendőrség hét napig őrizetben tartja, a cikk azonban hozzátette, hogy “a hatóságok szerint valószínű, hogy több időt tölt majd bent”.

Forrás: news.bitcoin.com

Ezután csütörtökön szintén a Times of India számolt be arról, hogy Sathvik Viswanath vezérigazgatót, a vállalat másik alapítóját is letartóztatták. “A Tamakuruban élő, 32 éves Viswanathot a bíróság állította elő, és helyezte hét nap őrizetbe. A nyomozók egy laptopot és egy mobiltelefont foglaltak le tőle – írja a hírlap.

A News Minute lapnak a Bűnüldözési Központ kiberbűnözési ága elmondta:

Az Unocoin által a bengalurui Kempfort Mall-ban telepített ATM nem kapott működési engedélyt a kormánytól, pedig a törvény hatáskörén kívül eső, kriptovaluták kezelésével kapcsolatos műveletek elvégzésére szolgál.”

A Bangalore Mirror idézi Alok Kumart, a Bengaluru városi rendőrség felelős megbízottját, amelyben kifejti: “Semmilyen engedéllyel nem rendelkeztek, sem az Indiai Központi Banktól, sem az Indiai Értékpapír- és Tőzsdeügyi Testülettől, sem bármely más releváns szervtől bitcoin tranzakciók végrehajtására vonatkozóan”. Hozzátette azt is, hogy a gépet a BBMP, a polgári létesítményekért és infrastrukturális eszközökért felelős bangalorei körzeti szerv engedélye nélkül működtették.

Negatív médiamegjelenések

Október 20-án, mielőtt még a rendőrség lefoglalta volna az említett kioszkot, és őrizetbe vette volna az alapítókat, a Unocoin egy tweetjében azt írta:

„Gépeink nemtetszést váltottak ki néhány mainstream médiafelületen, amelyek miatt negatív megvilágítással kerülhettek a köztudatba. Az ATM-en a végső tesztelési folyamatokat végezzük, következő héten pedig már teljes funkcionalitással működik majd. A gépet eredeti telepítési helyéről átmenetileg máshová helyeztük.”

A bevásárlóközpont menedzsment részlege aggodalmát fejezte ki, miután feltűnt nekik a kioszkkal kapcsolatos negatív hangvételű médiamegjelenés. A Unocoin egy társalapítója a Times of Indiának elmondta: “A pánikot a kanadai és angliai médiában megjelent fake videók váltották ki, a gépünk emiatt jelenleg nem működik. Mindent megteszünk a videók eltávolításának érdekében” – mondta.

A gépet eredetileg ATM-ként indították el, de az Unocoin azóta a megnevezését kioszkra változtatta.

A kriptovaluták nem illegálisak Indiában

Viswanath korábban már kifejtette, hogy “az indiaiak teljesen legálisan vásárolhatnak, birtokolhatnak vagy adhatnak el bitcoint” – olvasható a cikkben, hozzátéve:

„Rengeteg negatív hír röppent fel a témában, miután februárban a pénzügyminiszter bejelentette a tilalmat. A miniszter kijelentése egyértelmű volt: a kriptovaluták nem számítanak törvényes fizetőeszköznek Indiában. Nem mondta viszont, hogy „illegálisak” lennének, ez hatalmas különbség.”

Arun Jaitley India pénzügyminisztere 2018/19-es költségvetési beszédében elmondta: “A kormány a kriptovalutákat nem tekinti törvényes fizetőeszköznek, és minden intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy megszüntesse ezek használatát az illegális tevékenységek finanszírozásában.”

 

Forrás: news.bitcoin.com

 

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!