Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

-

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott.

A hír hatalmas meglepetést okozott, különösen annak fényében, hogy Bilyuchenko az Egyesült Államokban pénzmosás vádjával szemben állt.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az orosz igazságszolgáltatás most hozott döntést az ügyében, és a következőkben megvizsgáljuk, miért is olyan jelentős ez a döntés, és milyen háttere van az ügynek.

Aleksey Bilyuchenko és a Wex kriptotőzsde

Aleksey Bilyuchenko neve nem ismeretlen a kriptovaluta világban. Ő az egyik alapítója volt a Wex kriptotőzsdének, amely a BTC-e tőzsde utódja lett.

Az utóbbi ismert volt arról, hogy kiberbűnözők használták annak idején a pénzmosásra, és nyugati hatóságok bezárták 2017 júliusában.

A Wex is hasonló sorsra jutott, és 2018-ban megszűnt, ami komoly veszteségeket okozott az ügyfeleknek.

A bírósági döntés

Bilyuchenko mostani elítélése az orosz igazságszolgáltatás részéről történt.

Ő volt az egyetlen vádlott az ügyben, amely azért került az asztalra, mert a Wex összeomlása súlyos pénzügyi veszteségeket okozott az ügyfeleknek.

A döntés alapján három és fél év börtönbüntetést és 500.000 rubel (kb. 5000 dollár) pénzbüntetést kapott szerepéért a tőzsde működésében.

Az elítélés háttere

Az elítélés hátterében meglepő fordulatok és kérelmek állnak. Bilyuchenko, akit Oroszországban sikkasztással vádoltak meg.

De kegyelmet kért Oroszország elnökétől, Vlagyimir Putyintól, miközben az állami ügyész  szigorú büntetést kért, ami végül tovább csökkent a bíró által.

Ennek eredményeként a büntetés enyhébb lett, mint amit eredetileg kértek.

A kiberbűnözés árnyéka

Az ügy háttérben a kiberbűnözés árnyéka is ott van. Bilyuchenko az állítólagos BTC-e üzemeltető, Alexander Vinnikkel együttműködve működtette a tőzsdét 2011 és 2017 között.

Vinniket 2017-ben Görögországban tartóztatták le és végül az Egyesült Államokba szállították ki 2022-ben, hogy bíróság elé állítsák.

Bilyuchenko azonban Oroszországban maradt és így lett az egyetlen vádlott a Wex ügyében. A vádak szerint több milliárd rubelt sikkasztott az ügyfelek pénzéből.

A bírói döntés értékelése

A bírói döntés után is számos kérdés marad. Bilyuchenko már egy év és fél előzetes letartóztatásban töltött, ami csökkenti a büntetését.

Emellett 500.000 rubel pénzbüntetést is ki kell fizetnie, ami kevesebb, mint amit az ügyészek eredetileg kérték.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Következtetés

Az Aleksey Bilyuchenko elleni döntés és az ezzel kapcsolatos ügy világosan rámutat a kriptovaluta piac sötét oldalára.

Az ügyfelek veszteségei és a pénzmosás vádak mind olyan problémákat mutatnak be, amelyekkel a kriptovaluta szektornak meg kell küzdenie.

Az elítéltnek most a börtön és a bírósági büntetés várnak, és az ügy továbbra is a figyelem középpontjában marad a kriptovaluta világban.

Olvatsad már? 2 hét alatt 3.6 millió dollárt tudott gyűjteni a stakelhető BitcoinTájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kamala Harris kriptopolitikai álláspontja

A sokat emlegetett Kamala Harris, Joe Biden preferált jelöltje továbbra is rejtélyes a kriptovalutával kapcsolatos álláspontját illetően. Washingtonban töltött ideje alatt nyilvánosan nem állt ki az...

A Bitcoin ára továbbra is szilárdan beágyazott a bika piacon, szemek a 74.000 dolláros szinten

A Bitcoin továbbra is erős bikás tendenciákat mutat a napi időkeretben, mégis az elemzők rövid távú figyelmeztető jeleket mutatnak, amelyek figyelmet érdemelnek. A Crypto World elemzője...

Az Ethereum ETF kedden indul – Melyik altcoin kerül a fedélzetre?

Vendégbejegyzés Az Ethereum (ETH) továbbra is meghatározó erő a kriptopénzek világában, mivel sokoldalú platformot kínál a decentralizált alkalmazások és okos szerződések számára. Kiemelkedik a blokklánc technológiában betöltött...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.22.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca az elmúlt 24 órában körülbelül 1%-os ugrást regisztrált. Ráadásul jelenleg több mint 2,47 billió dolláron áll, és az olyan top tokenek, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!