Miután két évet ült börtönben Franciaországban, a BTC-e kiagyalójaként vádolt Alekszandr Vinniket most kiadták az Egyesült Államoknak, hogy Kaliforniában több váddal is szembesítsék.

Vinnik az elmúlt öt évben jogi csatározásokba keveredett a BTC-e ötletgazdájaként betöltött szerepe miatt. A kriptopénz-tőzsde állítólag különböző illegális tevékenységekből profitált, amelyek során a platformot mintegy 4 milliárd dollár értékű BTC tisztára mosására használták.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Vinnik ügyvédje, Frédéric Bélot augusztus 5-én a CNN amerikai hírcsatornának elmondta, hogy Vinnik Görögországból az Egyesült Államokba utazik, ahol a kaliforniai északi kerületi bíróságon egy sor váddal kell szembenéznie.

Az orosz állampolgárt egyéb vádak mellett pénzmosással és engedély nélküli pénzszolgáltatás működtetésével vádolják Amerikában.

A vádlott 2020 decembere óta már ötéves büntetését tölti Franciaországban, miután egy szervezett bűnözői csoport tagjaként elkövetett pénzmosás miatt elítélték.

Vinnik ügyvédei fellebbezést indítottak, amely sikertelen volt, azt állítva, hogy Vinnik csak a tőzsde alkalmazottja volt, és nem vett részt a BTC-e illegális tevékenységeiben.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

Vinniket eredetileg 2017-ben Görögországban tartóztatták le nyaralás közben, Amerika, Franciaország és Oroszország ettől kezdve küzdött a kiadatásáért.

A görög államtanács úgy döntött, hogy 2020 elején kiadja Vinniket Franciaországnak, annak ellenére, hogy Oroszország többször is megpróbálta kérni a joghatóságuk alá történő átszállítását.

Vinnik beleegyezett az orosz kiadatási kérelembe, tekintettel arra, hogy sokkal kevésbé súlyos vádakkal nézett szembe.

Ezzel szemben Vinnikre Amerikában akár 55 év börtönbüntetés is várhat, mivel az Igazságügyi Minisztérium 21 vádpontot nyújtott be engedély nélküli pénzszolgáltatási tevékenység, pénzmosás és kapcsolódó bűncselekmények miatt.

Olvastad már? Már majdnem 2 millió ENS domain-név létezik

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!