A nagyobb portugál bankok a médiajelentések szerint elkezdték bezárni vagy megtagadni a kriptopénz platformok, például tőzsdék számláinak megnyitását.

A lépés azzal fenyeget, hogy rontja az ország imázsát mint Európa egyik leginkább kriptobarát célpontja, a bitcoinrajongók paradicsoma.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Bezárják a portugál kriptocégek bankszámláit

Portugália, Európa egyik vezető kriptoközpontja azt kockáztatja, hogy elveszíti vonzerejét a kriptovállalkozások és az iparágban dolgozó tehetségek számára, mivel néhány legnagyobb bankja mostanában zárja be a digitális valutákkal foglalkozó cégek számláit.

Múlt héten az ország legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja, a Banco Comercial Portugues és egy másik nagy intézmény, a Banco Santander bezárta a lisszaboni székhelyű Criptoloja összes számláját – jelentette a Bloomberg a tőzsde társalapítóját és vezérigazgatóját, Pedro Borgest idézve.

A fejlemény két kisebb bank döntését követi, amelyek szintén bezárják a platform számláit.

Hivatalos magyarázatot egyik esetben sem adtak – hangsúlyozta a kriptovállalkozó. Eközben az állami tulajdonú Caixa Geral de Depositos bank és a lisszaboni székhelyű BiG is elkezdte elutasítani vagy bezárni a kriptotőzsdei számlákat – fedte fel a héten a Jornal de Negocios.

Legalább két másik kriptotőzsdét is érintett a bankszámlák bezárása idén, jegyzi meg a jelentés. A Mind the Coin hónapok óta nem tudott számlát nyitni, a rivális Luso Digital Assets pedig néhány számláját záratta be, panaszkodtak a vezetői.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

A portugál kriptovállalkozások az országon kívüli számlanyitásra kényszerülnek

A pénzmosás elleni és az ügyfél-azonosítási szabályok gyakran a fő okok, amelyekre a hitelezők hivatkoznak, akik nem hajlandóak együttműködni a kriptovállalatokkal. A Banco Comercial kifejtette, hogy köteles jelenteni a gyanús tranzakciókat, ami egyes szervezetek esetében a banki szolgáltatások megszüntetéséhez vezethet. A Banco Santander „a kockázat megítélése szerint jár el” – mondta egy képviselője.

„Most arra vagyunk utalva, hogy Portugálián kívüli számlákat használunk a tőzsde működtetéséhez” – ismerte el Pedro Borges, a Criptoloja alapítója. Ez annak ellenére van így, hogy cége tavaly elsőként kapott engedélyt a központi banktól.

A Criptoloja mindig tájékoztatta a hatóságokat a gyanús műveletekről, és betartotta az összes megfelelőségi eljárást – mutatott rá. Pedro Guimaraes, a Mind the Coin munkatársa hozzátette:

„Bár nincs hivatalos magyarázat, néhány bank csak annyit mond, hogy nem akarnak kriptovállalatokkal együttműködni. Jelenleg szinte lehetetlen kriptovállalkozást indítani Portugáliában.”

A Banco de Portugal által engedélyezett öt érmekereskedelmi platform közül háromnak bezárták a számláját idén.

Bár nem világos, hogy ez a tendencia más cégeket is érint-e a szektorban, ez a szigorodó környezet jele lehet Portugáliában, amely a kriptónyereségre kivetett nulla százalékos adóval, a megfizethető megélhetési költségekkel és az enyhe éghajlattal csábította a kriptórajongókat.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés: gyenge nap volt a csütörtök

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!