Az Európai Központi Bank hivatalnokai ismét le akarják járatni a bitcoint

-

Az Európai Központi Bank egyik vezetője az aranylázhoz hasonlította a kriptoeszközök térnyerését, és felszólította a kormányokat, hogy tegyenek lépéseket a „kockázatvállalás törvénytelen őrületének” megakadályozása érdekében.
Az EKB tisztviselője az Egyesült Államokban tartott beszédében a kriptovaluták globális szabályozási szigorítására és a központi banki digitális valuták kibocsátására irányuló erőfeszítések fokozására szólított fel.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Másfél évszázaddal azután, hogy az amerikaiak nyugatra nyomultak, hogy szerencsét keressenek, a bankokkal szembeni növekvő bizalmatlanság és a technológiai innováció egy új, digitális aranylázhoz vezetett, amely kívül esik az állami ellenőrzésen – mondta Fabio Panetta, az Európai Központi Bank (EKB) Igazgatóságának tagja a New York-i Columbia Egyetemen tartott beszédében.
Az EKB magas rangú tisztségviselője beszédében, amelyet az euróövezet monetáris hatósága a héten „A kriptopénzügyek vadnyugata” címmel tett közzé, megjegyezte, hogy a kriptopénzek piaca ma már nagyobb, mint a 2008-as 1,3 billió dolláros másodlagos jelzálogpiac, amely a legutóbbi globális pénzügyi válságot kiváltotta.
Dinamikáját a már unalmasan ismerős módon egy Ponzi-rendszerhez hasonlította.

„A kripto evangélisták a földi mennyországot ígérik, és a kriptoeszközök folyamatosan emelkedő árfolyamának illuzórikus narratíváját használják a beáramlás fenntartására, és így a kriptobuborékot tápláló lendület fenntartására. A látszat azonban csalóka. Satoshi Nakamoto álma a megbízható pénz megteremtéséről továbbra is csak álom marad.”

Panetta a továbbiakban azt állította, hogy a kriptopénz-átutalások feldolgozása órákig is eltarthat, és kiemelte az olyan digitális érmék, mint a bitcoin és az ether árának vad ingadozását. Arra is rámutatott, hogy az „állítólag anonim tranzakciók megváltoztathatatlan nyomot hagynak, amely nyomon követhető”.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA


A kriptotulajdonosok többsége közvetítőkre támaszkodik, ami ellentétes a decentralizált pénzügyek filozófiájával.

A kriptoeszközök instabilitást és bizonytalanságot hoznak – pontosan az ellenkezőjét annak, amit ígértek. Egy új vadnyugatot teremtenek.”

Az EKB vezetője globális erőfeszítéseket javasol a kriptoeszközök szabályozására

Fabio Panetta meg van győződve arról, hogy a kriptovaluták spekulatív eszközként komoly károkat okozhatnak a társadalomnak, amikor pedig ez a kártyavár összeomlik, és az embereket eltemeti a veszteségük.
Figyelmeztette a hatóságokat világszerte, hogy ne ismételjék meg a korábbi hibákat azzal, hogy megvárják a buborék kipukkadását, mielőtt rájönnek, mennyire áthatóvá vált a kriptokockázat a pénzügyi rendszerben.
„Globális szinten összehangolt erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a kriptoeszközöket szabályozási körbe vonjuk” – hangsúlyozta az EKB tisztviselője.
Azt is javasolta, hogy a szabályozóknak biztosítaniuk kellene, hogy a kriptovalutákra a hagyományos pénzügyi rendszerre vonatkozóan bevezetett előírásokhoz hasonló szabványok vonatkozzanak.

„Ennek során összetett kompromisszumokkal kell majd foglalkoznunk, egyensúlyt teremtve az innováció előmozdításának, a pénzügyi stabilitás megőrzésének és a fogyasztóvédelem biztosításának céljai között. Gyorsabban kell haladnunk, ha biztosítani akarjuk, hogy a kriptoeszközök ne váltsanak ki törvénytelen kockázatvállalási őrületet.”

Az ügyvezető hangsúlyozta azonban, hogy ez nem lenne elég, mivel a kriptotérben a piac növekedése a digitális eszközök és az azonnali fizetések iránti növekvő keresletről árulkodik.
Az állami hatóságoknak ezt a digitális innovációban részt vevő központi bankokkal kellene kielégíteniük, a nagykereskedelmi pénzügyi infrastruktúrák korszerűsítésével és a központi banki digitális valuták (CBDC-k) kibocsátására irányuló munkával. Panetta szerint az Európai Központi Bank élen jár ezeken a területeken.

„A digitális euróra összpontosítunk annak érdekében, hogy a polgárok az euróövezetben bárhol fizetésre használhassák a szuverén pénzt, miközben megvédjük a fizetési és monetáris rendszer horgonyaként betöltött szerepét.”
Egy szerkesztői megjegyzés, hogy Panetta kirohanásai mit is jelentenek valójában:

„A számítógépipar jogi lépésekre számíthat a telefontársaságok részéről, mert az új technológiák lehetővé teszik, hogy a felhasználók anélkül beszélgessenek egymással az interneten keresztül, hogy távolsági hívásdíjakat fizetnének ezért a telefontársaságoknak.”

Olvastad már? A SHIB a legnépszerűbb kriptó az Egyesült Királyságban

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Miért lesz beleszólása az intézményeknek a BTC jövőjébe?

A CryptoQuant adatai szerint február eleje óta megugrott az 1000 és 10.000 Bitcoint (BTC) tartalmazó Unspent Transaction Outputs (UTXOs) száma. A BTC UTXO egy olyan mérőszám,...

A legjobb kriptók, amit a Bitcoin feleződése előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A Bitcoin feleződésének közeledtével, amely várhatóan 2024 áprilisában bekövetkező jelentős esemény, a kriptopiac reflektorfénybe került, és a befektetők élénken figyelik a lehetséges elmozdulásokat, amelyek történelmileg...

Polygon (MATIC) technikai elemzés 02.22.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon Foundation szerződése szerdán az utolsó 273 millió MATIC tokent is kiosztotta, ezzel véget ért a vesting időszak. Ez a fejlődés azt jelenti, hogy...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.22.

Prémium Ripple (XRP) Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet (SEC) bírálták a Ripple és egy kriptotőzsde ellen indított per miatt, a LEJILEX a Crypto Freedom Alliance of Texas...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!