Hogyan vegyél házat bitcoinból?

-

Történet egy fiatal mérnökről, aki segített az édesanyjának megvásárolni egy házat. A 28 éves fiatalember, legyen a neve mondjuk Alan, megosztotta a sajtóval, hogy 2021-ben bitcoin-fedezetű kölcsönt vett fel, a pénzből házat vásárolt North Yorkshire-ben, Angliában, és közben a bitcoinját is megtartotta.
Elmondása szerint először 2012-ben kezdett el bitcoinnal foglalkozni, mivel nagyon leegyszerűsítette az internetes vásárlást.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Akkoriban a LocalBitcoins oldal segítségével lehetett bitcoinhoz jutni, és az a felhasználói élmény kifejezetten bizarrnak hat a mai tőzsdei vásárlásokkal összehasonlítva.
Forrás: North Yorkshire városi tanácsa

Egyetemistaként aztán keveset foglalkozott a dologgal, de 2014-re a pár száz fontnyi bitcoin már pár ezret ért. Ráadásul látszott, hogy ebből lehet valami.

„A bitcoinnak valódi felhasználási módja volt már akkor is. Fizethettem vele az interneten, igazi dolgokért. Itt volt ez a félig-meddig anonim pénznem, és valódi értéke volt.”

Alan mindenesetre arra jutott, hogy lehet értelme hosszabb távon is elgondolkodni a tartásban, mint befektetés, vagy éppen értéktárolás tekintetében.
Eljött aztán 2016, a BTC árfolyama 600 font, 750 dollár körül járt, és Alan úgy döntött, érdemes költeni rá. Nem volt rá semmi pénze, és ami bitcoinja addig volt, azt is vásárlásra használta.
Megpróbálta meggyőzni az apját, hogy érdemes lenne befektetni, de ez nem történt meg, Alan viszont inkább megtartotta a saját coinjait.
A 2017-es bullrun aztán 20 ezer dollárig vitte az árfolyamot, ráadásul a felezés is szemmel láthatóan növelte a bitcoin értékét, Alan készlete tehát egyre többet ért.

2021 nyarára az árfolyam átlépte a 40 ezer dollárt, egy családi beszélgetésen szóba került a házvásárlás témája az anyjával. Alan pedig tudta, hogy ehhez nem kell eladni a coinjait, elég, ha kölcsönt vesz fel.
A Celsiust választotta, mivel bár ők egy centralizált szolgáltató, elég nagy névnek számítanak, és így kisebb kockázatot jelentenek, mint az egyes defi-alkalmazások.

„Az ilyen vállalkozásoknál az ember kicsit biztosabb lehet abban, hogy jobban működnek, mint a defi protokollok. Ráadásul a 25%-os marginnal biztosítani lehet, hogy a fedezet ne likvidálódjon.”

2021 augusztusában aztán megtörtént a hitelfelvétel, a Celsius megküldte a pénz, Alan pedig továbbította is az anyjának, aki így meg tudta venni a kinézett házat.

A Bitcoin ára 2021 augusztusában. Forrás: Cointelegraph

A 2,08 BTC letétért cserébe 25 ezer dolláros kölcsönt kapott, 36 hónapos futamidőre, ráadásul kamatmentesen. Alex Mashinsky, a Celsius ügyvezetője a sajtó kérdésére elmondta, mindig jó hallani az ilyen sztorikat az ügyfeleikről.

„Sokszor hallunk jó történeteke a klienseinkről, akik vállalkozást indítanak, házat vesznek, vagy éppen másokkal törődnek annak a pénznek a segítségével, amelyet rajtunk keresztül tudnak megszerezni.”

Alan azt is megosztotta, hogy azóta már több hitelt is felvett, hogy eladás nélkül juthasson készpénzhez. De azért tanácsos óvatosnak lenni, hiszen az ember könnyen hibázhat.

Az biztos, hogy Alan esete rávilágít, nem feltétlenül kell eladni ahhoz, hogy az ember pénzhez juthasson.

„A bitcoin lehet, hogy kap hideget-meleget a sajtóban, de minél több jó dolgot tesznek vele az emberek, annál jobb. Sokan voltak elég szerencsések ahhoz, hogy viszonylag kis összeget is meg tudjanak sokszorozni. Ilyenkor jó dolog kicsit visszaadni ebből, akár a családot támogatni, vagy jótékonykodni. Végül is jó dolog, hogy az ember vehet egy házat az anyjának.”

Olvastad már? GemTRX – Hogyan tökéletesítette egy hatalmas technológiai vállalat a felhőbányászatot?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitzlato felhasználók visszakapják bitcoinjaikat – de csak a felét

A Bitzlato tőzsde felhasználói visszaigényelhetik a tőzsdén tartott bitcoin-egyenlegüknek a felét. A tőzsde Franciaországban tartott szervereit januárban foglalták le a hatóságok, miután a nyugati kormányok...

Chainlink technikai elemzés 03.23.

Prémium Chainlink A Chainlink napos árfolyamgrafikonja árnövekedést mutat. A LINK/USD árfolyam a cikk írásakor 7,38 dolláron kereskedik. A pár még mindig 3,88 százalékos veszteségben van, ha az...

A MakerDAO változásai hatással lehet a DAI-ra

A vezető decentralizált pénzügyi protokoll, a MakerDAO (MKR), változtatásokat javasolt a Peg Stability Module (PSM) műveleteire, válaszul arra, hogy a DAI nemrégiben elvesztette paritását az...

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!