Az EKB felkészülési szakaszba lépteti a digitális euró projektet

-

Az Európai Központi Bank (EKB) október 18-án hivatalosan is az előkészítési szakaszba lépett a digitális euró formájának megvalósítására irányuló törekvésében.

Christine Lagarde, az EKB elnöke a Twitteren kijelentette, hogy szükség van a valuta modernizálására,

„Fel kell készítenünk a valutánkat a jövőre. Bár még nem döntöttünk arról, hogy kibocsátunk-e digitális eurót, de készülünk rá. Egy olyan digitális eurót képzelünk el… amely minden digitális fizetésre alkalmas, a fizikai készpénzzel párhuzamosan létezve, senkit sem hagyva maga mögött”.

A felkészülési szakasz magában foglalja a digitális euró szabálykönyvének véglegesítését, a szükséges platform és infrastruktúra kiépítéséhez szükséges potenciális szolgáltatók kiválasztását, valamint kiterjedt tesztelést, kísérletezést, továbbá a nyilvánossággal és az érdekeltekkel való kapcsolattartást.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez a novemberben kezdődő szakasz várhatóan két évig tart, a 2021 októberében kezdődő kétéves vizsgálati szakaszt követően.

A digitális euró egyre nagyobb lendületet vesz

Az EKB kiemelte, hogy a digitális euró az egész euróövezetben bevezethető lenne. Megemlítette, hogy a digitális valuta olyan előnyöket biztosíthatna, mint az alacsony költségek, a magas szintű adatvédelem és az azonnali elszámolás.

A digitális valuta a különféle tranzakciókban is alkalmazásra találna. Ide tartozik többek között a peer-to-peer, a kormányzati és a kiskereskedelem, azzal a céllal, hogy ezeket a funkciókat egyetlen ajánlatban egyesítse.

Az EKB elismerte a jelenlegi digitális fizetési eszközök korlátait az említett funkciók átfogó biztosítása tekintetében, és a digitális eurót e hiányosságok orvoslására szolgáló megoldásként pozícionálta.

Emellett az EKB igyekezett kezelni a személyiségi jogok védelmével kapcsolatos aggályokat. Azt állította, hogy a digitális euró kínálata „készpénzhez hasonló adatvédelmet” biztosítana, miközben az adatvédelemnek prioritást biztosítana.

Az eurorendszer az EKB szerint nem férne hozzá a felhasználók személyes adataihoz. Az intézmény azonban továbbra is képes lenne nyomon követni a tiltott tevékenységeket, amint azt egy GYIK-oldalon is kiemelték.

Lényeges megjegyezni, hogy ez a fejlemény nem jelenti a digitális euró azonnali kibocsátását. Az EKB egyértelművé tette, hogy a végső döntést a Kormányzótanács hozza meg. Ez az Európai Unió jogalkotási folyamatának befejezéséig vár.

Az, hogy a digitális euró milyen mértékben támaszkodik majd a blokkláncra és a kapcsolódó technológiákra, továbbra is bizonytalan.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Mindazonáltal az EKB GYIK-oldalai jelezték, hogy a központosított rendszerek mellett az elosztott főkönyvi technológiák (DLT) és a decentralizált rendszerek vizsgálatát is tervezik.

Az EKB azt is hangsúlyozta, hogy a mögöttes technológiától függetlenül a digitális euró nem minősül majd kriptopénznek. A kriptovalutákkal ellentétben a javasolt digitális euró mögött egy központi egység állna.

Érdekes módon az EKB a GYIK oldalain váltakozva központi banki digitális valutaként (CBDC) említette az eszközt, annak ellenére, hogy általában „digitális euró” néven hivatkoznak rá.

Olvastad már? A Bitcoin bikafutása a láthatáron van, de..

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Mutatjuk, hogy miért lehetesz a WSM-mel a 2024-es bikafutam egyik legnagyobb nyertese

Vendégbejegyzés Nagy a nyüzsgés a Wall Street Memes ($WSM) háza táján. Az ökoszisztéma láthatóan továbbra is növekedik, és az új, kripto alapokkal rendelkező Wall Street Memes...

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!