Az Egyesült Királyságban terjednek a kriptocsalások

-

Az Egyesült Királyságban egyre több ember válik kriptopénz-csalók áldozatává, s ezek a bűnözők súlyos veszteségeket okoznak.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk egy brit nő tragédiáját, aki több mint 200.000 dollárt veszített életköltségeiből egy kriptopénz-csalás miatt.

Az eset megvilágítja a kriptovaluták iránti növekvő érdeklődést és annak veszélyeit azok számára, akik könnyen áldozattá válhatnak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az áldozat története

A történet egy Norfolk nevű brit nőről szól, aki egy online hirdetésre való kattintást követően vált az átverők célpontjává.

Miután érdeklődni kezdett, hamarosan kapcsolatba került olyan emberekkel, akik állítólag kereskedési fiókot hoznának létre neki.

Az együttműködésük hónapokig tartott, és az áldozatnak azt javasolták, adja meg nekik hozzáférést a laptopjához és okostelefonjához, hogy „különböző időközökben nagy összegeket utaljanak át.” Az áldozat azt hitte, hogy a pénzt kriptopénzekbe fektetik.

Az igazi tragédia akkor történt, amikor az áldozat ellenőrizni próbálta a bankjánál a konkrét utalást. Ekkor rájött, hogy az egész befektetés csalás volt.

Az átverés mind az összes megtakarítását elszívta, ami körülbelül 227.000 dollárnak felelt meg. Az áldozat reakciója szívhez szóló volt:

„Az első reakcióm az volt, amikor azt mondták, hogy átvertek, hogy a jövőmet nagyon megijesztették, mivel a csalók semmivel sem hagytak hátra. Az élet sosem lesz már ugyanaz, és próbálok megbékélni azzal a ténnyel, hogy vannak emberek, akik ilyen kegyetlenek tudnak lenni. Azonban le fogom küzdeni ezt az érzést, és előre fogok menni, bár más úton.”

A tanulságok

Ez a történet sajnos csak egy a sok hasonló eset közül az Egyesült Királyságban.

David Lindberg, a NatWest kiskereskedelmi bank elnöke már korábban is figyelmeztetett a kriptopénzekkel való óvatosságra, mivel az Egyesült Királyság egy „paradicsom a csalók számára”.

Sokan könnyen bedőlnek az online hirdetéseknek és az ismeretlen embereknek, akik kriptovalutákat kínálnak.

A rendőrség is figyelmeztet, hogy az online befektetések „nagy lehetőség a pénz kezelésére és növelésére”, de az embereknek alaposan kell vizsgálniuk, mielőtt pénzt adnának ki.

Az átverők gyakran közösségi médiaplatformokon és weboldalakon csapnak le az áldozatokra, és néha hírességek képét is felhasználják hitelességük növelése érdekében.

Korábbi csalások az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban egyre gyakoribbak az ilyen jellegű bűncselekmények az elmúlt években.

Például, egy nyugdíjba vonult tanár, Teresa Jackson, 2021-ben több mint 150.000 dollárt veszített el, miután egy Instagramon népszerűsített csalásos befektetési projektbe csatlakozott.

A „kripto-románc” csalások is elterjedtek az Egyesült Királyságban. Egy névtelen brit állampolgár körülbelül 200.000 dollárt vesztett, miután egy rejtélyes nő, akivel online ismerkedett, ösztönözte a digitális eszközökbe való befektetésre egy gyanús platformon keresztül.

Egy másik brit nő, aki Nottinghamshire-ben él, idén több mint 200 000 dollárral lett szegényebb, miután egy bűnöző, aki magát egy amerikai katonai sebésznek adta ki, megtévesztette őt a pénz egy bizonyos Bitcoin tárcába való átutalására.

Az Egyesült Királyságban a kriptopénz-csalások terjedése egyértelműen komoly figyelmeztetés azoknak, akik a kriptovalutákba fektetnek be, hogy óvatosak legyenek és alaposan járjanak el, mielőtt pénzt adnának ki ismeretleneknek.

Az áldozatok száma növekszik, és mindenki érdekelt abban, hogy a kriptopénzekkel való foglalkozás során óvintézkedéseket tegyen.

Az internetes világban elrejtett veszélyek mögött az értékes megtakarítások könnyen elveszhetnek, és az átverők nem ismernek kegyelmet.


Olvastad már? Az FTX 10 millió dolláros kriptotranszferje aggályokat ébreszt

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!