Charlie Lee, a litecoin teremtője szerint sok bányász állhat le a kriptopénz nyári feleződése után.

Lee az ausztrál kriptohírekkel foglalkozó Mickynek adott interjút július 10-én, melyben a Litecoin blokkjutalom-feleződés bányászökoszisztémára gyakorolt lehetséges következményeiről beszélt. Halvingnak nevezzük azt az eseményt, amikor a mindenkori blokkjutalom a felére csökken.

„Ez mindig sokként éri a rendszert” – mondta, majd hozzátette:

 „Amikor a bányászási jutalom feleződik, akkor egyes bányászok számára ez már nem lesz zerintejövedelmező, ezért leállítják gépeiket. Ha sokan így tesznek, akkor egy időre lelassulhat a blokklánc. A litecoin számára három és fél napot jelent, mire igazodik, szóval akár egy héttel csúszó blokkok is lehetnek. Ezután igazodik a nehézség és minden helyreáll.”

Mivel a bányászási jutalom csökkenése a kriptopénz készletének csökkenésével jár, így a feleződést általában áremelkedés előzi meg. Lee ennél egy árnyaltabb képet osztott meg arról, hogy függ össze a készlet, a kereslet és a piaci nézetek:

 „Az árfolyam tekintetében úgy vehetjük, hogy a feleződés már be van árazva, mivel mindenki tudja, hogy mikor lesz. Az emberek azonban arra számítanak, hogy emelkedni fog az árfolyam. Szóval nagyon sokan vásárolnak, mivel emelkedésre számítanak és ez egy önbeteljesítő jóslat lesz. Így, ha vásárolsz, akkor tényleg feljebb megy az árfolyam.”

A Micky hozzátette, hogy a litecoin legutóbbi 2015 augusztusi feleződése során a kriptopénz árfolyama július elején érte el akkori csúcsát, aztán csaknem 50%-ot esett az értéke a feleződésig, majd ez 75%-ra emelkedett a feleződés után.

A cikk írásakor a litecoint 105 dolláron jegyzik, 36%-ot emelkedett az elmúlt 3 hónap során, de még így is 67%-kal alacsonyabb, mint 2017 decemberi csúcsán, a Coin360 adatai alapján.

Olvastad már? 900 dollár egy bitcoinért – ennyit fizetnének a Mt. Gox hitelezőinek

Mindeközben Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital Assets kriptoeszközökkel foglalkozó vagyonkezelő társalapítója nemrég azt jósolta, hogy a bitcoin jelenlegi áremelkedése mögött leginkább a sokak által várt feleződés áll. Szerinte a klasszikus kereslet-kínálat modellt követve ezzel 2021-ig 100 000 dollárig emelkedhet a vezető kriptopénz árfolyama.

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂