Az arany megelőzte a bitcoint

-

A durva áringadozások és a fokozott szabályozás rossz receptnek bizonyult a BTC számára.
A 30%-ot meghaladó napi áringadozások és a kritikusabb szabályozási környezet miatt egyre kevésbé tűnik úgy, hogy a bitcoin értékállósága az aranyével vetekedne.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A bitcoin elmúlt évek során látott teljesítménye sokakat arra engedett következtetni, hogy a valuta jobb infláció elleni fedezetet biztosít az aranynál, ugyanis 2020-ban, valamint az idei év nagy részében is lekörözött számos pénzügyi eszközt.
Az elmúlt hét során azonban 40%-kal esett vissza eddigi, 63.000 dolláros rekordárától, részben Elon Musk kritikái és a Kína kriptoellenes bejelentése által elindított eladási hullám miatt.
A hét elején a JP Morgan Chase arról számolt be, hogy a nagy intézményi befektetők aranyra váltják bitcoinállományukat.
Megállapításaikat a Chicago Mercantile Exchange tőzsdei határidős szerződéseinek nyílt kamatozású adataira alapozzák. A bank azonban szilárdan tartotta azt az előrejelzést, miszerint a bitcoin jó úton halad, hogy hosszú távon elérje a 140.000 dollárt.
„Az e heti kriptopiaci zuhanás és visszapattanás egy figyelmeztető jel volt” mondta Edward Moya, az Oanda Corp kereskedési platform vezető piaci elemzője a Bloombergnek.

„Nem meglepő, hogy a bitcoin helye bármely befektetési portfólióban továbbra is erősen vitatott, éppen a szabálytalan ármozgások miatt” írták csütörtöki bejegyzésükben a Societe Generale elemzői, Alain Bokobza és Arthur Van Slooten.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A bitcoin mint digitális arany

A digitálisarany-elmélet hívei azzal érveltek, hogy a bitcoin legfontosabb jellemzőiben osztozik az arannyal.
Ezek közül leggyakrabban a korlátozott kínálatra mutatnak rá. A bitcoin e heti zuhanása miatt azonban a 60 napos realizált volatilitása már sokkal magasabb az aranyénál, és továbbra is emelkedik.
Szerdán a bitcoin 31%-ot zuhant mielőtt visszaállt volna, és a napot ott zárta, ahol elkezdte.
Eközben az arany immár három egymás utáni héten zárt nyereséggel, és elemzők szerint további hasznot is szerzett a kriptopiaci visszaesésből. 2021 eleje óta azonban az arany ára kevéssel 1% fölött esett, míg a bitcoin 38%-ot nőtt ugyanebben az időszakban – a mostani zuhanás ellenére is.
2020-ban a kormányok rekord mértékű likviditást pumpáltak a gazdaságokba a COVID-járvány által okozott gazdasági károk megfékezése miatt.
A Societe Generale elemzői szerint a fiskális ösztönzés által érintett befektetők mind az aranyat, mind a bitcoint fedezeti ügyletnek tekintették.

„A befektetők úgy vélik, hogy mindkettő védelmet (vagy legalábbis alternatívát) kínál a hivatalos jegybanki pénz ellen” – mondta Bokobza és Van Slooten.

Az elemzők azzal érveltek, hogy a legnagyobb fenyegetést a bitcoin számára a szabályozási korlát jelentette.
Csütörtökön az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma új intézkedéseket jelentett be a piac szabályozására, melynek részeként a vállalkozásoknak be kell jelenteni a 10.000 dollárnál nagyobb kriptotranzakciókat az adóhatóságnak.

A további érvek közé tartozik, hogy a kriptovaluta mint eszközosztály még gyerekcipőben jár, így még korai összehasonlítani az arannyal.
Az olaj értékét is nehéz volt megállapítani közvetlenül felfedezése után.
A bitcoin energiafogyasztása a legutóbbi korrekció egyik kiváltó tényezője volt, így ezt az összehasonlítást jobb elkerülni.

Olvastad már? A hongkongi szabályozó nem szeretné, ha az átlagemberek is részesülnének a kriptóból

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Chainlink jelentős rallyra készül: 150-300%-os árfolyam-emelkedést jósol az elemző

A Chainlink (LINK) ebben az évben kiemelkedően teljesített, lenyűgöző növekedést mutatva a kriptopénz piacon. Bár 40%-kal az 52,70 dolláros történelmi csúcs alatt van, a LINK...

Top 5 kripto milliomos potenciállal 2024-ben: 💼💸

Vendégbejegyzés A piac a 2024-es bikafutástól hangos, a vadászat pedig a vagyonformálást ígérő kriptovalutákra folyik. A hatalmas választékban kulcsfontosságúvá válik a valódi milliomos-teremtési potenciállal rendelkezők pontos meghatározása. A...

Ripple vs SEC: Hogyan befolyásolhatja Biden kormánya az XRP-pert?

James "MetaLawMan" Murphy, a Murphy & McGonigle ügyvédi iroda alapítója és elnöke nemrég elemezte, hogy Joe Biden elnök kormányzati politikai kiigazításai hogyan befolyásolhatják a Ripple...

Most kell megvenni a Bitcoint? A legendás elemző feltárja a MAX profit kulcsfontosságú zónáit

A Bitcoin árfolyamának alakulása sok befektetőt értetlenül hagyott. Ez egy vásárlási lehetőség, vagy az előttünk álló problémák jele? Michaël van de Poppe neves kriptoelemző megosztotta legfrissebb...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!