Az arany megelőzte a bitcoint

-

A durva áringadozások és a fokozott szabályozás rossz receptnek bizonyult a BTC számára.
A 30%-ot meghaladó napi áringadozások és a kritikusabb szabályozási környezet miatt egyre kevésbé tűnik úgy, hogy a bitcoin értékállósága az aranyével vetekedne.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A bitcoin elmúlt évek során látott teljesítménye sokakat arra engedett következtetni, hogy a valuta jobb infláció elleni fedezetet biztosít az aranynál, ugyanis 2020-ban, valamint az idei év nagy részében is lekörözött számos pénzügyi eszközt.
Az elmúlt hét során azonban 40%-kal esett vissza eddigi, 63.000 dolláros rekordárától, részben Elon Musk kritikái és a Kína kriptoellenes bejelentése által elindított eladási hullám miatt.
A hét elején a JP Morgan Chase arról számolt be, hogy a nagy intézményi befektetők aranyra váltják bitcoinállományukat.
Megállapításaikat a Chicago Mercantile Exchange tőzsdei határidős szerződéseinek nyílt kamatozású adataira alapozzák. A bank azonban szilárdan tartotta azt az előrejelzést, miszerint a bitcoin jó úton halad, hogy hosszú távon elérje a 140.000 dollárt.
„Az e heti kriptopiaci zuhanás és visszapattanás egy figyelmeztető jel volt” mondta Edward Moya, az Oanda Corp kereskedési platform vezető piaci elemzője a Bloombergnek.

„Nem meglepő, hogy a bitcoin helye bármely befektetési portfólióban továbbra is erősen vitatott, éppen a szabálytalan ármozgások miatt” írták csütörtöki bejegyzésükben a Societe Generale elemzői, Alain Bokobza és Arthur Van Slooten.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A bitcoin mint digitális arany

A digitálisarany-elmélet hívei azzal érveltek, hogy a bitcoin legfontosabb jellemzőiben osztozik az arannyal.
Ezek közül leggyakrabban a korlátozott kínálatra mutatnak rá. A bitcoin e heti zuhanása miatt azonban a 60 napos realizált volatilitása már sokkal magasabb az aranyénál, és továbbra is emelkedik.
Szerdán a bitcoin 31%-ot zuhant mielőtt visszaállt volna, és a napot ott zárta, ahol elkezdte.
Eközben az arany immár három egymás utáni héten zárt nyereséggel, és elemzők szerint további hasznot is szerzett a kriptopiaci visszaesésből. 2021 eleje óta azonban az arany ára kevéssel 1% fölött esett, míg a bitcoin 38%-ot nőtt ugyanebben az időszakban – a mostani zuhanás ellenére is.
2020-ban a kormányok rekord mértékű likviditást pumpáltak a gazdaságokba a COVID-járvány által okozott gazdasági károk megfékezése miatt.
A Societe Generale elemzői szerint a fiskális ösztönzés által érintett befektetők mind az aranyat, mind a bitcoint fedezeti ügyletnek tekintették.

„A befektetők úgy vélik, hogy mindkettő védelmet (vagy legalábbis alternatívát) kínál a hivatalos jegybanki pénz ellen” – mondta Bokobza és Van Slooten.

Az elemzők azzal érveltek, hogy a legnagyobb fenyegetést a bitcoin számára a szabályozási korlát jelentette.
Csütörtökön az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma új intézkedéseket jelentett be a piac szabályozására, melynek részeként a vállalkozásoknak be kell jelenteni a 10.000 dollárnál nagyobb kriptotranzakciókat az adóhatóságnak.

A további érvek közé tartozik, hogy a kriptovaluta mint eszközosztály még gyerekcipőben jár, így még korai összehasonlítani az arannyal.
Az olaj értékét is nehéz volt megállapítani közvetlenül felfedezése után.
A bitcoin energiafogyasztása a legutóbbi korrekció egyik kiváltó tényezője volt, így ezt az összehasonlítást jobb elkerülni.

Olvastad már? A hongkongi szabályozó nem szeretné, ha az átlagemberek is részesülnének a kriptóból

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Nagy emelkedésre várnak a bitcoin-kereskedők

A grafikonok alapján az optimista kereskedők úgy vélik, akár 60%-os bitcoin árfolyam-növekedés is bekövetkezhet, ez most a 40 ezer dolláros szint elérését jelentené. A BTC egy...

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!