Az iráni bitcoinbányászat egymilliárd dolláros éves bevételt hozhat

-

A világ teljes bitcoinbányászatának 4,5%-át Irán teszi ki – állítja az Elliptic blokkláncelemzőcég.
Az Elliptic blokkláncelemzőcég új tanulmánya szerint a teljes bitcoinbányászat 4,5%-áért Irán a felelős.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az ország jelenlegi energiafogyasztási üteme mellett, az Elliptic becslése szerint az iráni bitcoinbányafarmok évente egymilliárd dolláros bevételt termelnek.
Becslésük összeállításakor az Elliptic a Cambridge-i Egyetem Alternatív Pénzügyi Központjának adatait, valamint az iráni állami villamosenergia-termelő, -elosztó és -átviteli vállalat (más néven Tavanir) nyilatkozatait vizsgálta, amelyek szerint az iráni bányászok nagyjából 600 MW villamos energiát fogyasztanak.
Ennek ellenére a vállalat elismeri, hogy pontos számokat „nagyon nehéz meghatározni”.
Cambridge utoljára 2020 áprilisában frissítette országonkénti adatait, ekkor Irán havi átlagos részesedését a bitcoin energiafogyasztásában 3,82%-ban határozta meg.
Akkor egy bitcoin ára 7000 dollár körül mozgott, a globális hashráta pedig (vagyis a bitcoin bányászatára szánt számítási teljesítmény) az árral együtt azóta jelentősen megnőtt.
A tanulmányból arra is fény derült, hogy Irán előszeretettel használta a bitcoint az USA olajexportra vonatkozó szankcióinak megkerülésére.
Minél kevesebb olaj/gáz hagyja el az országot, annál több olcsó energia jut a bitcoin-bányászatra, ami vonzó kilátás nemcsak a helyi bányászok, hanem a tiltást elkerülni vágyó kínai bányászvállalatok számára is.
Valójában Irán még mindig rengeteg olajat és gázt ad el nemzetközi szinten – azonban ez a villamosenergia-termelés szintjén történik, nem pedig az olaj és a gáz szintjén.

„Az iráni bányászok által felhasznált villamosenergia előállításához évente hozzávetőlegesen 10 millió hordó nyersolajra lenne szükség – ez a teljes iráni olajexport körülbelül 4%-a 2020-ban” – olvasható a tanulmányban.

Az iráni bitcoinbányászat fellendülése jó példa arra, hogy a Bitcoin proof of work mechanizmusa hogyan ösztönzi az olcsó energiáért folyó versenyt; a bányászok több pénzt keresnek, ha kevesebbet fizetnek az áramért.

És a legolcsóbb áramforrások általában a legmocskosabbak.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Éledezik az Ethereum (ETH)

Prémium Az Ethereum utóbbi 2 napja kifejezetten pozitívan alakul, 11%-os emelkedésnek lehetünk szemtanúi Ha a Bitcoinnal állítjuk párja az ETH-t, kijelenthető, hogy sokkal jobban szerepel mint társa. Az...

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!