Az iráni bitcoinbányászat egymilliárd dolláros éves bevételt hozhat

-

A világ teljes bitcoinbányászatának 4,5%-át Irán teszi ki – állítja az Elliptic blokkláncelemzőcég.
Az Elliptic blokkláncelemzőcég új tanulmánya szerint a teljes bitcoinbányászat 4,5%-áért Irán a felelős.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az ország jelenlegi energiafogyasztási üteme mellett, az Elliptic becslése szerint az iráni bitcoinbányafarmok évente egymilliárd dolláros bevételt termelnek.
Becslésük összeállításakor az Elliptic a Cambridge-i Egyetem Alternatív Pénzügyi Központjának adatait, valamint az iráni állami villamosenergia-termelő, -elosztó és -átviteli vállalat (más néven Tavanir) nyilatkozatait vizsgálta, amelyek szerint az iráni bányászok nagyjából 600 MW villamos energiát fogyasztanak.
Ennek ellenére a vállalat elismeri, hogy pontos számokat „nagyon nehéz meghatározni”.
Cambridge utoljára 2020 áprilisában frissítette országonkénti adatait, ekkor Irán havi átlagos részesedését a bitcoin energiafogyasztásában 3,82%-ban határozta meg.
Akkor egy bitcoin ára 7000 dollár körül mozgott, a globális hashráta pedig (vagyis a bitcoin bányászatára szánt számítási teljesítmény) az árral együtt azóta jelentősen megnőtt.
A tanulmányból arra is fény derült, hogy Irán előszeretettel használta a bitcoint az USA olajexportra vonatkozó szankcióinak megkerülésére.
Minél kevesebb olaj/gáz hagyja el az országot, annál több olcsó energia jut a bitcoin-bányászatra, ami vonzó kilátás nemcsak a helyi bányászok, hanem a tiltást elkerülni vágyó kínai bányászvállalatok számára is.
Valójában Irán még mindig rengeteg olajat és gázt ad el nemzetközi szinten – azonban ez a villamosenergia-termelés szintjén történik, nem pedig az olaj és a gáz szintjén.

„Az iráni bányászok által felhasznált villamosenergia előállításához évente hozzávetőlegesen 10 millió hordó nyersolajra lenne szükség – ez a teljes iráni olajexport körülbelül 4%-a 2020-ban” – olvasható a tanulmányban.

Az iráni bitcoinbányászat fellendülése jó példa arra, hogy a Bitcoin proof of work mechanizmusa hogyan ösztönzi az olcsó energiáért folyó versenyt; a bányászok több pénzt keresnek, ha kevesebbet fizetnek az áramért.

És a legolcsóbb áramforrások általában a legmocskosabbak.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára továbbra is szilárdan beágyazott a bika piacon, szemek a 74.000 dolláros szinten

A Bitcoin továbbra is erős bikás tendenciákat mutat a napi időkeretben, mégis az elemzők rövid távú figyelmeztető jeleket mutatnak, amelyek figyelmet érdemelnek. A Crypto World elemzője...

Az Ethereum ETF kedden indul – Melyik altcoin kerül a fedélzetre?

Vendégbejegyzés Az Ethereum (ETH) továbbra is meghatározó erő a kriptopénzek világában, mivel sokoldalú platformot kínál a decentralizált alkalmazások és okos szerződések számára. Kiemelkedik a blokklánc technológiában betöltött...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.22.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca az elmúlt 24 órában körülbelül 1%-os ugrást regisztrált. Ráadásul jelenleg több mint 2,47 billió dolláron áll, és az olyan top tokenek, mint...

A Bitcoin elérheti a 150.000 dollárt ebben a ciklusban? Itt a valóság

A Bitcoin jelenlegi viselkedése a korábbi ciklusokban megfigyelt mintákat tükröz. Satoshi Stacker elemző legújabb videójában az Ethereummal és más kulcsfontosságú témákkal kapcsolatos viták mellett kifejtette,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!