Az arany ETF-böl ki, a Bitcoin ETF-ekbe ömlik a pénz

-

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ezt ne tekintsük az aranyról a Bitcoinra való széleskörű átállásnak. Inkább az amerikai részvénypiaci FOMO-nak tulajdonítják.

A Bitcoint követő tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF-ek) szemben az aranyat követő ETF-ek esetében jelentős kiáramlást tapasztaltak idén.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Eric Balchunas, a Bloomberg Intelligence elemzője február 14-én nyilvánosságra hozta, hogy az első 14 helyen szereplő arany ETF-eknél január óta összesen 2,4 milliárd dollárnyi tőkekiáramlás történt.

Az arany ETF-ek 2,4 milliárd dolláros kiáramlást tapasztalnak

A BlackRock iShares Gold Trust Micro és az iShares Gold Trust jelentős forráskiáramlást tapasztalt, 230,4 millió dolláros, illetve 423,6 millió dolláros veszteséggel.

E kiáramlások egybeestek az arany árának az év eleje óta bekövetkezett 3,4%-os csökkenésével, amely február 14-én unciánként 1.993 dolláros kéthavi mélypontot ért el.

Ettől a tendenciától csak néhány vezető arany ETF tért el, mivel a VanEck Merk Gold Shares, az FT Vest Gold Strategy Target Income ETF és a Proshares UltraShort Gold kisebb beáramlásokat regisztrált.

A World Gold Council február 7-én készült kutatása szerint ez a csökkenő tendencia hozzájárult ahhoz, hogy a teljes kezelt vagyon (AUM) 2%-kal csökkent, 210 milliárd dollárra esett vissza, és az arany ára 1%-kal esett vissza ebben az időpontban.

Mindeközben a Lookonchain adatai szerint a Bitcoin ETF-ek jelentős beáramlásokat könyvelhettek el, összesen 705.566 BTC-t halmoztak fel idén kilenc jóváhagyott alapban.

Csak a február 14-i ETF-beáramlások összesen 631 millió dollárt tettek ki, a BlackRock ETF-je pedig elérte az 5 milliárd dolláros szintet.

A Bitcoin árfolyama is növekedést tapasztalt, ugyanebben az időszakban 23,5%-kal ugrott meg, és február 14-én 52.483 dolláron érte el a kétéves csúcsot.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az elemzők véleménye

A „Bitcoin Munger” portfóliómenedzser a befektetési preferenciák jelentős eltolódását jegyezte meg, kiemelve a BTC vonzerejét az arany ETF-ek jelentős AUM-vesztesége mellett.

A Balchunashoz hasonló elemzők azonban óva intettek attól, hogy ezt az aranyról a Bitcoinra való tömeges áttérésként értelmezzék, és az amerikai részvénypiacon a kimaradástól való félelemnek (FOMO) tulajdonították.

Jameson Lopp, a Bitcoin úttörője viszont megosztott egy grafikont, amely a két ETF teljesítményét hasonlítja össze, és az aranyat pártoló és a Bitcoin-szkeptikus Peter Schiff helyzetéről kérdezősködött.

E hónap elején az World Gold Council rávilágított a globális arany ETF-kiáramlásra, a spekulatív pozícionálás csökkenésére, valamint a hosszú távú állampapírok és az amerikai dollár által okozott ellenszélre hivatkozva, ami hozzájárult az arany gyenge teljesítményéhez.

E fejlemények ellentmondanak a Bloomberg vezető árupiaci stratégájának, Mike McGlone-nak, aki szerint az arany 2024-ben felülmúlja a bitcoint.


Olvastad már? A Bitcoin (BTC) ára eléri az 55.000 dollárt ezen a hétvégén?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A rendőrség tudja, hogy nem csak a bűnözők használják a bitcoint

A Chainalysis csütörtökön tett közzé egy blogbejegyzést, amelyben bemutatták a bűnüldözés és a kriptopénzek kapcsolatáról szóló tanulmányuk eredményeit. A cég több, mint 800 közszolgálati alkalmazottat...

Bitcoin (BTC) árfolyam elemzés 06.22.

Prémium Bitcoin (BTC) A 65.000 dolláros támasz elvesztése után a Bitcoin (BTC) árfolyama most minden erejét latba vetve próbálja tartani a 64.000 dolláros támaszt. A token feletti eladási...

Solana (SOL) árfolyam elemzés 06.22.

Prémium Solana (SOL) A kriptopiacokon a negyedév izgalmas zárása felé tartanak, mivel a volatilitás csökkent. A bikák visszafogták magukat a szükséges vásárlási nyomás felhalmozásától, aminek köszönhetően a tokenek...

Olaszország fokozza a kritpopiaci ellenőrző képességét a MiCA rendelet miatt

Olaszország a kriptopiacok felügyeletének fokozását tervezi az Európai Unió kriptopiaci eszközök piacaira vonatkozó szabályozási keretének (MiCA) való megfelelés részeként. Az új szabályozás értelmében Olaszország fokozza a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!